Miten käy taloyhtiölainan, kun korot nousevat?

Korkojen nousuun varautuminen on ollut kuluneen vuoden aikana esillä mediassa aktiivisesti – eikä aihe ole uusi tässäkään foorumissa. Syy tälle on se, että talous ja pitkät korot ovat jo lähteneet nousuun. Korkojen nousu, jos mikä kiinnostaa asuntovelallisia. Mutta ovatko isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitukset hereillä?

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi maaliskuussa korkojen kääntyvän nousuun 30 vuoden laskuputken jälkeen. Alkuvuonna korkojen nousuun varautuminen on kiinnostanut asiakkaitamme enenevissä määrin. Tästä kertoo se, että asuntolainoja on suojattu korkojen nousulta jopa kolminkertainen määrä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Taloyhtiöiden lainat ovat useamman vuoden ajan kasvaneet merkittävästi nopeammin kuin asuntolainat. Asuntolainat ovat kasvaneet Suomessa viime vuosina noin kahden prosentin vauhtia, kun vastaavasti taloyhtiölainojen vuosikasvu on ollut yli 10 prosenttia.

Taloyhtiölainojen nopean kasvun taustalla on muun muassa uudisrakentamisen vauhdittuminen kaupungistumisen myötä, velka-asteiden nousu uusissa taloyhtiöissä sekä vanhempien taloyhtiöiden suuret remontit kuten linjasto-, julkisivu- ja kattoremontit. Asuntolainojen korkovähennysoikeutta on myös pienennetty, minkä seurauksena taloyhtiölainoja ei enää vaihdeta yhtä aktiivisesti henkilökohtaisiksi asuntolainoiksi. Myöskään hintanäkökulmasta henkilökohtaisella lainalla ja taloyhtiölainalla ei ole tällä hetkellä enää suurta eroa.

Kotitalouksilla ja taloyhtiöillä merkittävä korkoriski

Kotitalouksilla on asuntolainaa noin 94 miljardia euroa ja taloyhtiöillä noin 17 miljardia. Suomessa kiinteäkorkoisten lainojen suosio on vielä kaukana yleiseurooppalaisesta tasosta – yli 90 % lainoista on vaihtuvakorkoisia. Tähän sisältyy merkittävä korkoriski; jos korot nousevat esimerkiksi prosentin, tarkoittaa se miljardia euroa lisää korkokuluja kotitalouksille vuodessa. Taloyhtiölainojen osalta korkokustannusten nousu vaikuttaa tietysti suoraan asukkaiden rahoitusvastikkeisiin.

Lyhyiden Euriborien ei ennusteta nousevan merkittävästi vielä kuluvana tai ensi vuonna, mutta pitkien korkojen nousu alkoi jo viime syksynä. Talouden elpyessä ja EKP:n vähentäessä joukkovelkakirjalainojen ostoja markkinoilta korkojen nousua on odotettavissa lisää. Kymmenen vuoden kuluttua korot voivat nykyisellä korkorakenteella rasittaa kotitalouksien taloutta huomattavasti enemmän kuin nykyään.

Korkojen ollessa vielä matalalla myös korkosuojausten hinnat ovat alhaisella tasolla, sillä hinta määräytyy pitkän koron mukaan. Nyt on oikea ja edullinen hetki suojata pitkäaikaiset lainat, olipa kyseessä sitten asuntolaina tai taloyhtiölaina.

Näihin tarpeisiin on onneksi olemassa hyviä ratkaisuja. Meillä OPssa on esimerkiksi tarjolla asiakkaillemme aivan uudenlaiset korkosuojaustuotteet, jotka on luotu juuri tähän korkoympäristöön. Taloyhtiölainan korkosuojauksen sekä henkilöasiakkaille suunnatun pitkän kiinteän koron voi ottaa jopa 25 vuodeksi, eikä ennenaikaisesta takaisinmaksusta peritä lainkaan kustannuksia. Tällainen etu on toistaiseksi saatavilla vain meiltä OPsta.

Korkojen nousulta suojautuminen on osa taloyhtiön pitkäjänteistä ja vastuullista taloudenhoitoa. Suojauksen avulla taloyhtiöissä rahoitusvastikkeiden määrä on mahdollista kiinnittää pitkäksi aikaa. Suosittelen lämpimästi taloyhtiöiden isännöitsijöitä ja hallituksia pohtimaan korkonäkymiä ja suojautumaan korkojen nousulta pitkien lainojen osalta. Tähän apua on saatavissa omasta pankistasi.

OP Koti mukana elämäsi eri vaiheissa

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa