Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?

Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

Säästä pieni summa joka kuukausi, ja vuosien varrella säästösi kasvavat moninkertaisiksi. Selitys omaisuuden karttumiselle on korkoa korolle -ilmiö, eli että myös säästöjen tuotto sijoitetaan kerryttämään tuottoa.

Esimerkkimme näyttää, kuinka säästetty summa kasvaa vuosien varrella esimerkiksi nelinkertaiseksi, kun annat ajan tehdä tehtävänsä.

Nostat paljon enemmän kuin omat säästösi

Ennen muinoin pankkitilejä pidettiin hyvänä sijoituksena, kun tilin saldo karttui säästöille maksettavan koron myötä. Nykyisin yleinen korkotaso on hyvin matala, joten tilillä on vuodesta toiseen vain kutakuinkin se summa, jonka olet itse sinne laittanut.

Jos sen sijaan valjastat varasi kerryttämään korkoa korolle, rahapotti kasvaa omaa säästöosuuttasi huomattavasti enemmän. Mitä aiemmin aloitat, sitä pienempi kuukausisijoitus riittää, mutta vielä keski-iässäkin ehdit mukaan korkoa korolle -kelkkaan.

Helpoin tapa on jatkuva rahastosäästäminen.

– Esimerkiksi OPn Säästäjän rahastot ja indeksirahastot sijoittavat rahaston kerryttämät tuotot edelleen, jolloin rahaston osuudenomistaja hyötyy korkoa korolle -ilmiöstä suoraan, Säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen vinkkaa.

Kun teet jatkuvan rahastosäästämissopimuksen esimerkiksi edellä mainittuihin rahastoihin, kartutat pottiasi automaattisesti joka kuukausi ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään itse. Säästösummakin siirtyy tililtäsi automaattisesti sovittuna päivänä.

Myös osakkeisiin sijoittamalla voit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Edellytys on, että jaksat perehtyä osakkeiden valintaan, ja että – tämä on se tärkein kohta – ostat osakkeiden osinko- tai myyntituotoilla aina lisää osakkeita. Sijoita silloin kerralla kuhunkin osakkeeseen isompi summa:

– Osakkeita kannattaa ostaa vähintään 500 euron erissä, sanoo Katja Taponen.

OPn rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

Tuoreimmat
Tiedon Ari Järvelä: "Tekoäly muuttaa elämäämme rajusti – tuottavuusloikka parantaa kaikkien hyvinvointia"
Tiedon Ari Järvelä: "Tekoäly muuttaa elämäämme rajusti – tuottavuusloikka parantaa kaikkien hyvinvointia"
Tiedon datakeskeisten liiketoimintojen johtaja toivoo, että Suomessa otettaisiin tekoälyn sovelluksissa kiinni maailman kärkimaita.
Pelastakaa pitkäaikaissijoittaja
Pelastakaa pitkäaikaissijoittaja
Sijoittamisesta on tullut jokamiehen ja -naisen oikeus, ja hyvä niin. Viime vuosina erilaiset sijoitusblogit ja vaurastumisen tarinat ovat rohkaisseet ihmisiä ajattelemaan sijoittamista.
Urheiluakatemiasta kohti maailman kärkeä
Urheiluakatemiasta kohti maailman kärkeä
Heidi Nikkinen tähtää kohti maailman huippua niin ampuma- kuin maastohiihdossakin. Urheiluakatemia mahdollistaa lähes ammattimaisen harjoittelun.
Kesätyö 60 nuorelle OP Länsi-Uusimaan piikkiin
Kesätyö 60 nuorelle OP Länsi-Uusimaan piikkiin
Pankin kesätyöpaikkalahjoitukset saavat jatkoa

OP sosiaalisessa mediassa