Joko osakkeiden korjausliike kolkuttelee ovella?

Sijoitusmarkkinoilla on eletty poikkeuksellisen hyvää ja rauhallista jaksoa, ilman mitään suurempaa korjausliikettä - jo viime juhannuksena pidetystä Brexit-äänestyksestä lähtien. Markkinoiden hermostuneisuutta kuvaava volatiliteetti-indeksi on pudonnut ennätysmatalaksi, ja monet toimijat odottavat sen johtavan korjausliikkeeseen. Ennemmin tai myöhemmin tämä korjausliike tullaankin näkemään, vaikka matala volatiliteetti itsessään onkin huono ennustaja sille.

Positiivinen tunnelma markkinoilla on levinnyt yhä laajemmalle siivittäen markkinat uusiin ennätyslukemiin. Yhdysvaltain uusi presidentti on lukuisia kertoja, varsin tuttuun tyyliinsä, ilmaissut mielipiteensä siitä, kuinka kurssinousu kertoo markkinoiden tyytyväisyydestä hänen valintaansa ja toimintaansa. Vaikka ajallisesti Trumpin valinta ja osakemarkkinoiden nousun kiihtyminen osuvatkin aika mukavasti yksiin, on nousulle myös toinen selitys, nimittäin vahvistunut talouskehitys.

Talousaktiviteetti on ollut varsin vakuuttavalla uralla jo viime kesästä lähtien. Parantunut talousympäristö on johtanut kasvaneisiin odotuksiin yritystulosten osalta. Tälle saatiinkin tukea viimeisen kuukauden aikana yhtiöiden kerrottua kaikilla talousalueilla hyvin vahvasta tuloskasvusta. Erityisen positiivista on, että tulosten lisäksi myös liikevaihdot olleet selvässä kasvussa, mikä antaa luvan odottaa hyvän kehityksen jatkuvan vielä ainakin jonkin aikaa.

Vaikka tuloskehityksen odotetaan jatkuvan positiivisena vielä loppuvuodenkin aikana, on korjausliikkeen todennäköisyys kasvanut markkinoiden hinnoitellessa positiivisen kehityksen jo varsin realistisesti. Samaan aikaan myös ekonomistit ovat saaneet taloustilanteen paranemisen vauhdista kiinni siinä määrin, että nyt julkistettavat talousluvut eivät enää yllätä positiivisesti. Euroopan tilanne on tässä mielessä kuitenkin parempi ja kehitys jatkaa edelleen odotettua vahvempana. Kokonaisuutena kohonneet arvostustasot ja talousyllätysten vaimeneminen voisivat laukaista odotetun korjausliikkeen osakemarkkinoilla, etenkin kun positiivisesti sujunut tuloskausi on nyt jäänyt taaksemme.

Mikäli markkinat ajautuisivat jonkinlaiseen korjausliikkeeseen, tulisi sijoittajien mielestämme olla tilanteessa hereillä. Talousympäristö säilyy edelleen positiivisena ja kuluttajat sekä yritykset suhtautuvat hyvin luottavaisesti omiin tulevaisuudennäkymiinsä. Yritykset kykenevät kasvattamaan tuloksiaan hyvin laajalla rintamalla joka puolella maailmaa. Poliitikot ovat monin paikoin puuhaamassa talouden reformeja ja investointeja mm. infrastruktuuriin, joilla kaikilla olisi positiivinen vaikutus kasvuun. Lisäksi keskuspankit ovat toistaiseksi pysyneet hyvin paikoillaan markkinoiden selkänojana. Etenkin eurooppalaiset osakkeet näyttävät tässä ympäristössä houkuttelevilta. Tuloskasvu on vahvaa ja sen parannuspotentiaalia on runsaasti ja lisäksi poliittinen riski on siirtynyt talousalueen ulkopuoliseksi ongelmaksi. Tässä ympäristössä osakepainon lisääminen hieman nykyistä halvemmilla hinnoilla tuntuisi houkuttelevalta.

Toinen kysymys onkin sitten, että pääsevätkö markkinat korjaamaan kunnolla ollenkaan, kun sijoittajat ovat varsin laajasti valmiita ostamaan osakkeita heti, kun ne hieman halpenevat. Ainakin niin kauan, kun keskuspankit eivät muuta toimintaansa radikaalisti.

Tuoreimmat
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Jaana Komscha-Härkönen: "Tiimiä voi motivoida pienillä arjen teoilla"
Hobby Agency -yritystään luotsaava Jaana Komscha-Härkönen tietää, miten tekijöitä kannustetaan ja motivoidaan.
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Luminen luonto kutsuu hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita – missä on lupa liikkua?
Varsinkin moottorikelkkailijan on suunniteltava reittinsä huolella. Hiihtäminen kuuluu puolestaan jokamiehenoikeuksiin, ja liikkuminen on vapaampaa.
Lentopalloa täydellä tunteella
Lentopalloa täydellä tunteella
Kuopiolaisen lentopalloseuran Puijo Wolleyn naisten edustus pelaa täydellä tunteella naisten 1-sarjassa.
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
Omistaja-asiakas päättää ja vaikuttaa
OP Pohjois-Savo on asiakkaidensa omistama osuuskunta, jonka perusarvo on jäsen ja ääni periaate. Siksi on tärkeää, että omistaja-asiakkaiden ääni kuuluu pankin toiminnassa. Ylin päätösvalta on...

OP sosiaalisessa mediassa