Joko osakkeiden korjausliike kolkuttelee ovella?

Sijoitusmarkkinoilla on eletty poikkeuksellisen hyvää ja rauhallista jaksoa, ilman mitään suurempaa korjausliikettä - jo viime juhannuksena pidetystä Brexit-äänestyksestä lähtien. Markkinoiden hermostuneisuutta kuvaava volatiliteetti-indeksi on pudonnut ennätysmatalaksi, ja monet toimijat odottavat sen johtavan korjausliikkeeseen. Ennemmin tai myöhemmin tämä korjausliike tullaankin näkemään, vaikka matala volatiliteetti itsessään onkin huono ennustaja sille.

Positiivinen tunnelma markkinoilla on levinnyt yhä laajemmalle siivittäen markkinat uusiin ennätyslukemiin. Yhdysvaltain uusi presidentti on lukuisia kertoja, varsin tuttuun tyyliinsä, ilmaissut mielipiteensä siitä, kuinka kurssinousu kertoo markkinoiden tyytyväisyydestä hänen valintaansa ja toimintaansa. Vaikka ajallisesti Trumpin valinta ja osakemarkkinoiden nousun kiihtyminen osuvatkin aika mukavasti yksiin, on nousulle myös toinen selitys, nimittäin vahvistunut talouskehitys.

Talousaktiviteetti on ollut varsin vakuuttavalla uralla jo viime kesästä lähtien. Parantunut talousympäristö on johtanut kasvaneisiin odotuksiin yritystulosten osalta. Tälle saatiinkin tukea viimeisen kuukauden aikana yhtiöiden kerrottua kaikilla talousalueilla hyvin vahvasta tuloskasvusta. Erityisen positiivista on, että tulosten lisäksi myös liikevaihdot olleet selvässä kasvussa, mikä antaa luvan odottaa hyvän kehityksen jatkuvan vielä ainakin jonkin aikaa.

Vaikka tuloskehityksen odotetaan jatkuvan positiivisena vielä loppuvuodenkin aikana, on korjausliikkeen todennäköisyys kasvanut markkinoiden hinnoitellessa positiivisen kehityksen jo varsin realistisesti. Samaan aikaan myös ekonomistit ovat saaneet taloustilanteen paranemisen vauhdista kiinni siinä määrin, että nyt julkistettavat talousluvut eivät enää yllätä positiivisesti. Euroopan tilanne on tässä mielessä kuitenkin parempi ja kehitys jatkaa edelleen odotettua vahvempana. Kokonaisuutena kohonneet arvostustasot ja talousyllätysten vaimeneminen voisivat laukaista odotetun korjausliikkeen osakemarkkinoilla, etenkin kun positiivisesti sujunut tuloskausi on nyt jäänyt taaksemme.

Mikäli markkinat ajautuisivat jonkinlaiseen korjausliikkeeseen, tulisi sijoittajien mielestämme olla tilanteessa hereillä. Talousympäristö säilyy edelleen positiivisena ja kuluttajat sekä yritykset suhtautuvat hyvin luottavaisesti omiin tulevaisuudennäkymiinsä. Yritykset kykenevät kasvattamaan tuloksiaan hyvin laajalla rintamalla joka puolella maailmaa. Poliitikot ovat monin paikoin puuhaamassa talouden reformeja ja investointeja mm. infrastruktuuriin, joilla kaikilla olisi positiivinen vaikutus kasvuun. Lisäksi keskuspankit ovat toistaiseksi pysyneet hyvin paikoillaan markkinoiden selkänojana. Etenkin eurooppalaiset osakkeet näyttävät tässä ympäristössä houkuttelevilta. Tuloskasvu on vahvaa ja sen parannuspotentiaalia on runsaasti ja lisäksi poliittinen riski on siirtynyt talousalueen ulkopuoliseksi ongelmaksi. Tässä ympäristössä osakepainon lisääminen hieman nykyistä halvemmilla hinnoilla tuntuisi houkuttelevalta.

Toinen kysymys onkin sitten, että pääsevätkö markkinat korjaamaan kunnolla ollenkaan, kun sijoittajat ovat varsin laajasti valmiita ostamaan osakkeita heti, kun ne hieman halpenevat. Ainakin niin kauan, kun keskuspankit eivät muuta toimintaansa radikaalisti.

Tuoreimmat
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Oletko sijoittaja tai kiinnostunut sijoittamisesta? Täytä oma sijoittajaprofiilisi op.fi:ssä. Sijoittajaprofiilin avulla selvitämme, millainen sijoittaja olet ja voimme tarjota juuri sinulle...
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Yrittäjyyskurssit opettavat lapsille ja nuorille paitsi yritteliäisyyttä myös talouden hallintaa ja rahan arvoa.
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Tiedätkö mistä oireista tunnistat sydänkohtauksen? Sydäninfarktin sattuessa jokainen minuutti on arvokas – näin toimit oikein.
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Muutoksen aikaansaaminen vaatii paitsi itsensä kuuntelua, myös ajatusten jakamista muiden kanssa.

OP sosiaalisessa mediassa