Houkutteleeko listautumisanti? Lue mistä siinä on kyse

Viime aikoina Suomessa on ollut vilkasta listautumisrintamalla, uusimmaksi listautujaksi ilmoittautui juuri Altia. Mutta mistä listautumisanneissa on kyse? Ja mitä sijoittajan kannattaa ottaa niissä huomioon?

– Osakkeisiin sijoittaminen listautumisannin kautta on riskien kannalta saman tyyppistä kuin osakesijoittaminen yleensä. Merkittävin ero on, että koska yhtiö ei ole aiemmin ollut julkisen kaupankäynnin kohteena, ei yhtiön osakkeelle ole olemassa markkinahintaa, kertoo OPn Osakeantien ja listautumisien yksikönpäällikkö Pekka Suhonen.

– Useimmiten juuri listautuneen yhtiön osake nousee ensimmäisinä päivinä, koska osakkeen lopullinen hinta pyritään asettamaan siten, että se saisi hyvän alun pörssissä.

Erityispiirteinä listautumiseen osallistumisessa ovat merkintäaika ja -hinta. Osakkeet ovat tarjolla listautumisessa ilmoitetun merkintäajan.

– Merkintää ei kannata jättää viimeisille päiville, koska anti voidaan myös keskeyttää, jos kysyntä on vahvaa, Suhonen muistuttaa.

Kiinnostavissa anneissa voi käydä myös niin, että ei saakaan ostettua osaketta niin paljon kuin haluaisi. Ylimerkintätilanteissa merkintöjä leikataan. Lopullinen hinta osakkeille määräytyy usein vasta merkintäajan päätyttyä instituutioiden kysynnän perusteella.

Tarkista riskitekijät ennen kuin sijoitat

Ennen sijoituspäätöstä kannattaa perehtyä huolellisesti osakkeita liikkeeseen laskevaan yhtiöön. Listautuvista yhtiöistä on saatavilla hyvin tietoa, yhtiöistä tehdään aina esimerkiksi listalleottoesite.

– Listalleottoesite on virallinen Finanssivalvonnan hyväksymä dokumentti. Siitä löytyy laajasti tietoa listautuvasta yhtiöstä, tärkeä kohta on riskitekijät, Pekka Suhonen vinkkaa.

Lisäksi listautumisesta tehdään markkinointiesite, joka kertoo listautumisesta tiivistetysti.

Mitä listautumisannissa tapahtuu?

Listautumisannista käytetään usein myös lyhennettä IPO, joka tulee sanoista ”Initial Public Offering”. Se tarkoittaa, että yhtiö hakeutuu julkisen kaupankäynnin kohteeksi pörssiin ja tarjoaa samalla osakkeitaan yleisölle.

Käytännössä listautumisanti etenee näin:

• Yhtiö on valmistellut ensin listautumista yhdessä järjestäjäpankkien ja muun projektiorganisaation kanssa. Kun suunnitelmat ovat selvillä, yhtiö tiedottaa aikeesta listautua pörssilistalle, minkä jälkeen aloitetaan annin esimarkkinointi.

• Yhtiön hallitus tekee päätöksen annin aloittamisesta ja osakkeiden merkintäaika alkaa. Yhtiö voi siis vielä päättää, että anti perutaan. Merkintäaika kestää tyypillisesti noin kaksi viikkoa.

• Kun merkintäaika päättyy, selviää lopullinen tulos ja osakkeiden allokaatio eli se, paljonko kukin merkitsijä lopulta osakkeita saa. Yhtiöllä on oikeus keskeyttää anti aikaisemmin kuin alun perin on ilmoitettu.

• Jos listautumisessa tarjolla olleet osakkeet merkitään, tulevat yhtiön osakkeet normaalin pörssikaupankäynnin kohteeksi muutaman päivän kuluttua annin päättymisestä.

Mikäli Altia päättäisi hakea osakkeitaan kaupankäynnin kohteeksi pörssilistalla, lisätietoja annettaisiin listalleottoesitteessä, joka olisi julkaisemisensa jälkeen saatavilla Altian verkkosivuilla osoitteessa www.altiagroup.com/listautuminen. OP Ryhmä toimii suunnitellun listautumisen järjestäjänä yhdessä Nordea Bank Ab (publ), Suomen sivuliikkeen ja Carnegie Investment Bank AB:n kanssa.

Lisätietoja myös op.fi:stä.

Tuoreimmat
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
Yhden miehen pajasta lähes 300 hengen yritykseksi kasvanut Kivikylän Kotipalvaamo on palkittu useaan otteeseen liha-alan johtavana brändinä Suomessa. Makkaranmuotoisesta myymälästään tunnettu...
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.

OP sosiaalisessa mediassa