Osakesijoittaminen – epäilyttävää spekulointia vai sittenkin jotain ihan muuta?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Vaikka osakesijoittaminen on kasvattanut suosiotaan kansan keskuudessa, törmää edelleen usein asenteeseen, että sijoittaminen on pelkkää spekulointia tai vähintäänkin jotenkin epäilyttävää touhua.

Sijoittajia on toki monenlaisia. Jotkut käyvät kauppaa usein ja lyhyellä jänteellä, jolloin väite spekuloinnista ei ole kovin kaukana totuudesta. Valtaosalle sijoittaminen on kuitenkin pitkäjänteistä puuhaa. Osakkeita ostetaan ajatuksella, että niitä omistetaan ehkä pitkäänkin, nautitaan mahdollisista osingoista ja toivotaan arvonnousua pitkässä juoksussa. Tämä hyödyttää sekä kansantaloutta, että sijoittajaa itseään.

Mihin oikeastaan laitat rahasi, kun sijoitat osakkeisiin?

Rahoitusmarkkinat -pörssit mukaan lukien- ohjaavat pääomia niiltä, kenellä niitä on niille tahoille, jotka rahaa tarvitsevat. Tämä mahdollistaa esimerkiksi yritysten perustamisen ja niiden kasvun. Osallistuessaan listautumisanteihin tai lisäanteihin sijoittajien rahat ohjautuvat yritykselle, joka tyypillisesti käyttää ne järkeviksi katsomiinsa investointeihin.

Jälkimarkkinoilla (missä valtaosa kaupankäynnistä tapahtuu) liikkuva raha ei ohjaudu yritykselle, vaan siirtyy ostajan ja myyjän välillä. Sekin hyödyttää kansantaloutta, sillä hyvin toimivat osakemarkkinat mahdollistavat tehokkaan hinnoittelun, riskien jakamisen ja avaavat pääsyn osakeomistajaksi myös pienemmillä summilla kuten myös sijoituksista irtautumisen tarpeen tullen. Ilman toimivia jälkimarkkinoita ei olisi kunnon listautumismarkkinoitakaan.

Jos sijoitat yhtiön osakkeeseen, sinusta tulee yhtiön osa-omistaja – usein erittäin pieni sellainen, mutta omistaja kuitenkin. Tällöin olet oikeutettu yhtiön maksamiin osinkoihin ja toisaalta voit saada tuottoa myös mahdollisen arvonnousun kautta. Osakerahaston kautta tämä sama tapahtuu epäsuorasti, mutta taustalla on sama logiikka.

Osakkeenomistajana voit myös omalta osaltasi vaikuttaa asioihin. Osakkeenomistajilla on yhtiökokouksissa oikeus kysyä ja äänestää. Myös sijoituskohteiden valinnalla voi vaikuttaa. Viime vuosina sijoittajat (suursijoittajien johdolla) ovat halunneet kohdentaa sijoituksiaan erityisesti vastuullisesti toimiviin yrityksiin, mikä on saanut myös yhtiöt huomioimaan vastuullisuusasiat aiempaa enemmän ja raportoimaan niistä.

Valjasta osakemarkkinat käyttöösi!

Osakemarkkinat tarjoavat ominaisuuksia, joista moni voi hyötyä. Osakemarkkinat heiluvat, mutta pitkässä juoksussa ovat parisataavuotisen historiansa aikana tuottaneet mukavaa tuottoa, keskimäärin lähes 7 % vuosittain inflaation jälkeenkin. Tästä voi jokainen pitkäjänteinen sijoittaja hyötyä valjastamalla markkinat omaan käyttöönsä omat tavoitteet ja tarpeet huomioiden.

Osakemarkkinoiden tarjoaman tuoton myötä sijoittaja voi esimerkiksi parantaa elintasoaan eläkeaikana tai säästää pitkäjänteisesti lapsilleen. Osakemarkkinat ovat hyvä renki, mutta huono isäntä, minkä vuoksi on hyvä huolehtia, että omien säästöjen riskitaso on linjassa toivottujen tuottojen ja oman riskinsietokyvyn kanssa.

Testaa, millainen sijoittaja olet! Kun olet tehnyt päätöksen vaurastumisen aloittamisesta, on tärkeää selvittää oma sijoittajaprofiilisi. Voit selvittää sen kätevästi op.fi -palvelussa kirjauduttuasi ensin sisään verkkopankkiin.

OP sosiaalisessa mediassa