Miksi hyvä hallinnointitapa on tärkeää ja miten edistämme sitä sijoituskohteissamme?

Hallinnointitavan parhaiden käytäntöjen tavoitteena on varmistaa yhtiöiden menestys. Sijoittajalle yhtiökokoukset ovat mahdollisuus vaikuttaa yhtiön hallinnointitapaan. OPn osakerahastot äänestivät kevään aikana sadoissa pörssilistattujen yhtiöiden yhtiökokouksissa kotimaassa ja ulkomailla.

Hyvä hallinnointitapa ei ole itsetarkoitus. Se on keino edistää kansantalouden tehokkuutta, kestävää kasvua ja taloudellista vakautta. Se edesauttaa yhtiöiden rahoituksen hankintaa pitkän aikavälin investointeja varten. Hyvä hallinnointitapa auttaa varmistamaan, että osakkeenomistajia ja muita yhtiön menestyksen kannalta tärkeitä sidosryhmiä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Näin osuvasti OECD perustelee sivuillaan hyvän hallinnointitavan ohjeitaan. Puutteellisen hallinnointitavan on myös sanottu myötävaikuttaneen yritysskandaaleihin, kuten esimerkiksi Volkswagenin päästöhuijaukseen. Sijoittajalle yhtiökokoukset ovat mahdollisuus vaikuttaa yhtiön hallinnointitapaan. OPn osakerahastot äänestivätkin kevään aikana sadoissa pörssilistattujen yhtiöiden yhtiökokouksissa kotimaassa ja ulkomailla.

Sijoittajat pystyvät, maasta riippuen, suoraan vaikuttamaan pörssiyhtiöiden yhtiökokouksissa muun muassa seuraaviin hallintotavan osa-alueisiin: hallituskokoonpano ja hallituksen riippumattomuus, tilitarkastajan valinta ja johdon palkitseminen. Yksi hallituksen tehtävistä on valvoa ja ohjata toimitusjohtajaa. Mahdollisten eturistiriitojen välttämiseksi riittävän monen hallituksen jäsenen on oltava riippumaton yhtiöstä. Osakkeenomistajien ja yritysjohdon intressien tulisi olla yhteneväisiä. Palkitsemisen tulisi kannustaa johtoa tekemään osakkeenomistajien edun mukaisia päätöksiä.

Hallituskokoonpano ja tilintarkastajan valinta ovatkin maasta riippumatta lähes jokaisessa yhtiökokouksessa esityslistalla. Johdon palkitseminenkin on usein esityslistalla, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Briteissä ja Ranskassa. Myös Suomessa johdon palkitseminen tulee uuden osakkeenomistajien oikeudet -muutosdirektiivin myötä yhtiökokouksien esityslistalle. Aika ajoin ulkomaisten pörssiyhtiöiden yhtiökokouksissa on myös osakkeenomistajien ehdotuksia ympäristöön tai sosiaalisiin kysymyksiin liittyen.

OPn osakerahastot äänestivät kevään aikana sadoissa pörssilistattujen yhtiöiden yhtiökokouksissa kotimaassa ja ulkomailla nojaten OP-Rahastoyhtiön omistajapolitiikkaan. Erityisesti suomalaisten yhtiöiden ollessa kyseessä olemme tarvittaessa yhteydessä yhtiöihin myös ennen yhtiökokousta ja tuomme esiin kantamme tai kysymme lisätietoja. Tyypillisesti yhteydenottomme koskee hallituksen riippumattomuutta tai monimuotoisuutta. Työstämme tällä hetkellä tutkimusta johdon palkitsemisesta suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Kerromme lisää tutkimuksesta sekä kevään yhtiökokouskaudesta heinäkuussa julkaistavassa ensimmäisen vuosipuoliskon vastuullisen sijoittamisen katsauksessa.

LÄHTEET:

http://www.oecd.org/corporate/principles-corporate-governance.htm

https://www.telegraph.co.uk/finance/comment/11893886/Volkswagen-scandal-Bad-governance-is-often-a-sign-of-trouble-ahead.html

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa