Kuinka pienellä summalla sijoittamiseen pääsee mukaan?

Oletko kiinnostunut sijoittamisesta, mutta pohdit onko sinulla varaa siihen, tai millaisella alkusummalla kannattaa lähteä mukaan? Katso tästä asiantuntijoiden neuvot, niin sinun ei tarvitse enää epäröidä.

Aloitteleva sijoittaja voi hämmentyä tarjolla olevien vaihtoehtojen paljoudesta – sijoittaisiko rahastoihin vai kokeilisiko suoraa osakesijoittamista, ja millä summalla?

Rahastoihin voi laittaa vaikka kympin kerralla

OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen neuvoo treenaamaan sijoittamista osake- tai yhdistelmärahastojen avulla. Rahastosijoittamista voi testata ihan pikkusummallakin.

– Omistaja-asiakkaamme ostavat, myyvät ja vaihtavat suurinta osaa rahastoistamme ilman erillisiä kuluja. Mukaan pääsee jo kymmenen euron summalla eli kynnys on todella matala. Tästä on helppo kasvattaa summaa tulevaisuudessa oman taloudellisen tilanteen salliessa, vinkkaa Taponen.

Säästämisestä kannattaa tehdä automaattista – ja laittaa vaikka se kymmenenkin euroa syrjään ihan säännöllisesti.

– Mukaan kannattaa lähteä summalla, joka sopii omaan taloudenpitoon ja haastaa itseään sopivan summan haarukoinnissa. Paras keino on siirtää sijoitettavat varat rahastoon heti palkkapäivän tai muun rahapäivän jälkeen, jolloin ne ovat turvassa omalta kulutukselta ja menevät varmasti sijoituksiin.

Suorissa osakesijoituksissa toimii 500 € nyrkkisääntö

Entä jos haluaa tehdä suoria osakesijoituksia - mikä on minimisumma, jolla yhtä osaketta kannattaa ostaa?

– Varsinaista minimisummaa ei ole, mutta suositeltava sijoitussumma on vähintään 500 euroa kerralla. Näin kaupankäyntikulujen osuus ei muodostu liian suureksi kauppasummasta, kommentoi yksikönpäällikkö Pasi Sirola OP Varallisuudenhoidosta.

OPn kaupankäyntipalkkiot ovat alkaen 0,20 % kauppasummasta, omistaja-asiakkailla 0,18 % ja palkkio alenee portaittain aktiviteetin mukaan. Prosentuaalinen kaupankäyntipalkkio muodostuu aina sitä alhaisemmaksi, mitä enemmän käy kauppaa. Palkkioiden vähimmäismaksut ovat 3-12 euroa per toteutunut toimeksianto, riippuen palkkioportaasta ja markkinapaikasta.

On myös hyvä muistaa, että osakesijoittamisessa riskit ovat aina suuremmat kuin esimerkiksi korkosijoituksissa tai talletuksiin sijoittamisessa. Siksi pitää ajatella myös omaa henkistä kanttia ja riskinsietokykyä.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että sijoita vain se summa, jonka olet pahimmassa tapauksessa valmis menettämään. Korkeammasta riskistä johtuen osakkeiden tuottopotentiaali on suurempi ja pitkäjänteisellä sijoittamisella sinulla on mahdollisuus tavoitella korkeampaa tuottoa sijoituksillesi, selittää Sirola.

Historiassa osakkeisiin sijoittaminen on ollut tuottavinta perinteisistä omaisuusluokista, mutta historia ei ole tietenkään mikään tae tulevasta. Suositeltava sijoitusaika osakkeisiin on Sirolan mukaan yli 7 vuotta.

Sain perinnöksi 1000 € - miten se kannattaisi sijoittaa? Entä 10 000 €?

Se, sijoittaako rahastoihin vai suoraan osakkeisiin riippuu hyvin paljon siitä, kuinka paljon haluaa itse perehtyä asiaan.

– Rahastojen ostaminen on varsin vaivatonta. Niiden avulla voi rakentaa helposti omaa sijoittajaprofiilia vastaavan salkun. Rahasto on kuin valmis talopaketti – helppo ratkaisu, mutta kiinnostuneen on mahdollista rakentaa myös oma osakesalkku ja perehtyä mm. osakkeiden tunnuslukuihin sijoituspäätöksen tekemiseksi, Taponen kuvailee.

Sijoittajan kannattaa muistaa myös hajauttaa sijoituksensa esimerkiksi maantieteellisesti ja toimialan perusteella erilaisiin kohteisiin. Kymppitonnilla saa Katja Taposen mukaan rakennettua jo hyvin hajautetun osakesalkun, tuhannella eurolla riittävän hajautuksen saa rahastosijoituksen kautta.

– Esimerkiksi maailmanlaajuiseen indeksiin sijoittava OP Maailma –indeksirahasto on kustannustehokas ratkaisu henkilölle, joka on valmis ottamaan 100 %:n osakeriskin sijoituksellaan. Säästäjän rahastoista löytyy kolme eri vaihtoehtoa, joissa on pienempi osakeriski ja ne soveltuvat maltillisempaa tuottoa hakevalle.

Lue myös:

Miten kannattaa sijoittaa 50 euroa kuukaudessa? Helpot vinkit kolmelle sijoittajatyypille

Lisää vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen

Lue lisää vinkkejä ja artikkeleita osakesijoittamisen aloittamisesta

OPn rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

OP sosiaalisessa mediassa