High yield -lainamarkkinan käsikirjoitus vuodelle 2018

Vuodesta on nyt eletty kaksi kuukautta, joista ensimmäinen oli markkinalle hyvä kuukausi ja jälkimmäinen huono. Olemme siis tuottojen suhteen takaisin vuoden alun lähtöpisteessä. Mitä jos ajattelisimme kuluvaa vuotta eurooppalaisella high yield -markkinalla elokuvakäsikirjoituksena. Mitä mahtaisi kuulua tarinan juoneen, ketkä olisivat päähenkilöitä ja mitä tapahtumia voisi odottaa?

Tarina lähtee liikkeelle vaativasta arvostustasosta historiallisesti katsottuna. Tämä ei anna kovin hyviä lähtökohtia sankaritarinalle tuottojen suhteen. Tätä kirjoitettaessa markkinan antamaa reilu 3.5%:n tuottotasoa ei voi pitää erityisen houkuttelevana. Korkeat arvostukset ovat omalta osaltaan ajaneet pääomia pois markkinalta muihin sijoituskohteisiin. Eurooppalaisten high yield -rahastojen pääoma on pienentynyt vuoden alusta noin 5%, mikä on jatkumoa edelliseltä vuodelta. Rahojen ulosvirtaus on kuitenkin tapahtunut ilman suurempia häiriöitä. Mukana on nimittäin muitakin merkittäviä sijoittajia. Eräiden arvioiden mukaan investment grade sijoittajat omistavat eurooppalaisesta high yield -markkinasta tällä hetkellä jopa 20 %. IG sijoittajien aktiivisuus pysyy hyvällä tasolla niin kauan kun Euroopan Keskuspankki jatkaa IG-lainojen ostoja ja ajaa IG -sijoittajia hakemaan tuottoa HY-markkinalta. Tämä on toisaalta myös haaste markkinalle siinä vaiheessa, kun IG sijoittajat alkavat palata takaisin omaan omaisuusluokkaansa.

Käsikirjoituksen tapahtumiin kuuluu myös valtionlainakorkojen odotettu nousu. Pitkien korkojen hermostuneisuus näkyi alkuvuonna siinä, että riskillisemmät CCC ja B -lainat ovat tuottaneet korkeammin luokitettuja BB lainoja paremmin. Tämä sopii ajatukseemme siitä, että yleisen korkotason vähitellen noustessa juuri BB lainat ovat korkoherkkiä veroittaen kyseisen luottoluokan tuottoja.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ovat tarinaan tuoneet kasvaneet yrityskohtaiset riskit, jotka eivät sinällään liity laajan markkinan kehitykseen. Huonot yhtiökohtaiset uutiset ovat voineet laskea bondien hintoja todella voimakkaasti. Kuten alussa todettiin, markkina on historiallisessa tarkastelussa hinnoiteltu kalliiksi, joten puskuria ei pettymyksille juuri ole. Toki myös positiivisille uutisille on arvostuksissa vielä tilaa esimerkiksi yritysjärjestelyjen ja listautumisten myötä. Nimivalinnan merkitys korostuu joka tapauksessa tänä vuonna entisestään.

Tarinan päähenkilö on ehdottomasti Euroopan Keskuspankki, joka mittavalla yrityslainojen osto-ohjelmallaan on laskenut tuottotasot poikkeuksellisen alhaisiksi. Usein elokuvissa tarinan huippukohta eli kliimaksi saavutetaan hieman puolivälin jälkeen. Silloin komediassa asiat kääntyvät parempaan suuntaan, tragediassa sen sijaan huonompaan. Tämän vuoden puoliväliin odotetaan Euroopan Keskuspankilta kannanottoa ostojen tulevaisuudesta ja tuo ilmoitus voi hyvin olla high yield -markkinatarinan kliimaksi. Se kuinka keskuspankki käytännössä onnistuu manageeraamaan ostojen pienentämisen aiheuttamatta turbulenssia markkinalla määrittää tuleeko tälle tarinalle onnellinen vai vähemmän onnellinen loppu. Mielestämme kannattaa kuitenkin varautua epävarmuuteen ja suojien rakentamiseen, sillä noin merkittävän ostajan poistumista markkinalta ei varmankaan ole vielä hinnoiteltu.

Kirjoittaja Tapio Jokisaari toimii salkunhoitajana OP Yrityslaina ja OP High Yield -rahastoissa.

OP sosiaalisessa mediassa