Viisi talousvinkkiä 15-vuotiaalle – pidä mielessä ainakin nämä asiat

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Hoitamalla raha-asiansa fiksusti voi edistää omaa hyvinvointiaan nyt ja tulevaisuudessa. Omat raha-asiat kun eivät ole erillinen saareke, vaan ne kytkeytyvät vahvasti muihin elämän osa-alueisiin. Fiksujen taloustaitojen kartuttaminen kannattaa aloittaa jo nuorena. Jotta aloittaminen olisi helpompaa, keräsin yhteen viisi vinkkiä, joiden avulla jokainen nuori voi aloittaa matkansa oman elämänsä talousneroksi.

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

1. Mieti mistä saat rahaa ja haluaisitko kasvattaa sitä summaa?

Moni 15-vuotias saa vanhemmiltaan säännöllisesti taskurahaa ja ehkä myös satunnaisempia summia sukulaisilta vaikkapa lukukausien päättyessä. Osalle saattaa kertyä jo tuloja esimerkiksi kesätöistä tai muista lyhytaikaisemmista työsuhteista.

Haluaisitko lisätä tulojasi ja miten sen voisi tehdä? Löytyisikö jostain keikkatöitä tai voisitko saada enemmän taskurahaa kotitöitä tekemällä? Tai voisitko kehittää omaa liiketoimintaa esimerkiksi myymällä netissä jotain mitä osaat tehdä?

2. Tule tietoiseksi kulutuksestasi

Kuluttaminen on helppoa ja monella on aika epämääräinen käsitys siitä, mihin omat rahat oikeasti menevät. Kannattaa siis seurata vaikkapa 2-3 viikon ajan omia menojaan. Kun tietää, mihin rahat oikeasti menevät, voi miettimään ovatko kohteet fiksuja. Tuleeko tehtyä paljon turhia heräteostoksia? Tuleeko ostettua semmoisia asioita, jotka oikeasti lisäävät hyvinvointiasi ja ovat omien arvojesi mukaisia?

3. Harjoittele suunnitelmallisuutta raha-asioissa

Kun omat tulot ja menot ovat suurin piirtein selvillä, voit suunnitella rahojesi käyttöä tulevaisuudessa. Tee itsellesi budjetti vaikkapa kuukaudeksi eteenpäin ja yritä pysyä siinä. Se vaatii usein kurinalaisuutta ja menojen priorisointia. Kannattaa siis miettiä, mikä on itsellesi oikeasti tärkeää. Jos käyttää rahaa johonkin, on se jostain toisesta paikasta pois.

Alaikäiset eivät pääsääntöisesti saa vielä velkaa, mutta kavereiden kesken vippailu toki onnistuu. Hyvä ohjenuora on se, että älä tuhlaa enemmän kuin tienaat. Ja maksa velkasi kavereille takaisin, se lisää myös luottamusta teidän välillenne. Jos on joku velkaa sinulle, muista pyytää rahat takaisin, vaikka se voi kiusallista ollakin. On hyvä oppia, että ilmaista rahaa ei ole ja velat pitää maksaa takaisin.

4. Jos mahdollista, jätä myös vähän säästöön

Aikuisena säästöt tuovat taloudellista turvaa, kun yllättävät menot eivät syökse omaa taloutta kaaokseen. Säästämistä voi harjoitella jo nuorena. Mieti joku itsellesi tärkeä kohde ja säästä sitten rahaa sen saavuttamiseksi.

Jos aiot käyttää säästösi 1-2 vuoden sisällä, tili on usein paras paikka säästöille. Jos kuitenkin säästät jo pitkäjänteisemmin, voit vanhempiesi suostumuksella miettiä myös tuottavampia kohteita, kuten rahastoja tai osakkeita.

5. Mieti, mikä sinusta tulee isona

15-vuotiaat ovat isojen kysymysten äärellä peruskoulun päättyessä. Jatkokoulutuspaikkaa miettiessään kannattaa pohtia omia kiinnostuksen kohteitaan ja vahvuuksiaan. Mitä oikeasti haluat tehdä työksesi aikuisena? Onko omalle toivealalle helppo työllistyä? Suunnitelmat voivat toki muuttua matkan varrella, mutta sekään ei haittaa. Työelämä on murroksessa ja nykyään ei enää ole samanlaisia uraputkia kuin aiemmin. Monipuolisuus ja avoimuus uuden oppimista kohtaan ovat valttia tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Bonus: Muista unelmoida!

Unelmointi kuuluu erityisesti nuoruuteen ja antaa virtaa arjessa. Kaikkien unelmien toteuttaminen ei tarvitse rahaa. Mutta jos sinun unelmasi sitä vaatii, kannattaa lukea kohdat 1-5 uudelleen.

Tutustu nuorten pankkipalveluihin ja vakuutuksiin op.fi:ssä.

Lähes 27 000 ysiluokkalaista 384 koulusta ympäri Suomen hikoilee 5.4.2018 Taloustaitokilpailun alkukilpailussa, jonka kysymykset perustuvat peruskoulun yhteiskuntaopin oppimäärään ja ajankohtaisiin talousasioihin. Laajojen talouden kysymysten lisäksi jokaisen nuoren – ja vähän vanhemmankin – kannattaa perehtyä oman talouden asioihin.

Näillä vinkeillä pääsee jo hyvään vauhtiin. Jos haluat jatkaa perehtymistä, lue myös artikkeli, jossa avaan talouden tärkeimmät perustermit selkokielellä.

OP sosiaalisessa mediassa