Vielä ehdit: laske veroprosenttia loppuvuodeksi

Jos olet maksanut vuoden aikana kotitalousvähennykseen oikeuttavia laskuja tai palkkoja, toimi heti ja säädä veroprosentti kohdilleen. Miltä kuulostaisi esimerkiksi 5 prosentin vero loppuvuoden palkoista?

Oletko käyttänyt vuoden mittaan siivoojan palveluita tai teettänyt jotain muuta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä? Tiesitkö, että voit helpottaa loppuvuoden talouttasi yksinkertaisella niksillä: säätämällä veroprosenttia esimerkiksi marras- ja joulukuun palkkaa varten.

Aika monella on käyttöä paksummalle tilipussille loppuvuodesta.

Veroprosenttisi pienenee, kun tilaat muutosverokortin ja ilmoitat verokorttihakemuksessa tiedot kotitalousvähennyksestä. Mikäli kotitalousvähennystä on kertynyt reilusti, vaikutus on todella tuntuva: loppuvuoden veroprosenttisi voi olla jopa nolla.

Verohallinnosta kerrotaan, että verokorttimuutosten määrä on kasvanut tasaisesti noin 100 000:lla vuosittain. Tänä vuonna muutosverokortteja on haettu 25.10. mennessä 184 2076 kappaletta. Verokorttimuutosten syitä ei tilastoida, mutta ylitarkastaja ylitarkastaja Kaj Hoffrenin arvion mukaan yleisin syy muutosverokortin hakuun on elämäntilanteen muuttuminen. Ja se, että verottaja on tehnyt muutosverokortin hakemisen esimerkillisen helpoksi.

Näin haet muutosverokorttia

Kirjaudu Verokortti verkossa -palveluun verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Kotitalousvähennyksen ilmoittamista varten tarvitset yrityksen Y-tunnuksen, laskun loppusumman sekä työn osuuden veroineen. Jos olet palkannut henkilön tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä sinulle, tarvitset edellisten sijaan palkkaamasi henkilön henkilötunnuksen, maksamasi bruttopalkan sekä palkkojen sivukulut. Verokortti verkossa -palvelu hyväksyy myös etukäteen ilmoitettuja kuluja siivouksesta, joten nekin saa halutessaan vähentää etukäteen.

Sinulta kysytään myös palkkatietojasi, joten etsi valmiiksi myös viimeisin palkkakuittisi, josta näet tähän mennessä maksetut tulot sekä verot.

Kun olet naputellut tiedot palveluun, näet heti uuden veroprosenttisi. Voit tulostaa verokortin itse tai valita, että se postitetaan sinulle kotiin tai esimerkiksi työnantajallesi.

Älä aikaile vaan toimita kortti pikimmiten palkanmaksuun, että uusi veroprosenttisi ehditään huomioida seuraavassa palkassa. Yleensä verokortin pitää olla palkanlaskennassa viikkoa tai kahta ennen palkanmaksupäivää.

Jos haluat myös veronpalautuksia

Mutta entä sitten joulukuun veronpalautukset edellisenä vuonna liikaa maksetuista veroista - niitäkin olisi kiva saada.

Remonttikuluja eli asunnon kunnossapito- tai perusparannustöitä ei voi vähentää ennen kuin lasku on maksettu. Jos teetät niitä loppuvuodesta muutosverokortin hakemisen jälkeen, kotitalousvähennys tehdään kevään veroehdotuksen yhteydessä. Voit myös itse päättää, että ilmoitat säännölliset siivouskulut ainoastaan muutosverokortin hakupäivään saakka. Loppuvuoden vähennyksen saat takaisin sitten aikanaan veronpalautuksena. Molempi parempi!

Tuoreimmat
Kekseliäimmät joululahjat ilman stressiä
Kun luet tämän, et päädy kiertämään kauppoja selkä hiessä ja yllätät läheisesi osuvilla lahjoilla. Mikä parasta, nämä ehdit hankkimaan vaikka ihan viime tipassa.
Liikenteessä uudistuneella vakuutuksella
Alkuvuodesta päivittynyt liikennevakuutuslaki uudisti autojen vakuuttamista merkittävästi. Muutoksen ansiosta Osuuspankin asiakkaat saavat liikennevakuutukseensa nyt aiempaa suuremman lähtöbonuksen...
Ät och bra billigt
Hur kan man minska matutgifterna med flera hundra euro per månad?
Pienoiskuva asiakaskunnasta
OP Keski-Suomen edustajiston vaalit on käyty. Kiitos kaikille äänestäjille. Lämpimät onnittelut valituille 60:lle edustajiston jäsenelle ja kiitokset kaikille ehdokkaille.

OP sosiaalisessa mediassa