Uskoisitko? Tarvitset vain nämä neljä ainetta siivouskaappiisi

Pursuaako siivouskaappisi? Luultavasti et tarvitse suurinta osaa purtiloista. Siivouskemian asiantuntija Tuula Suontamo vinkkaa neljä ainetta, jotka riittävät koko kodin puhtaanapitoon.

1. Astianpesuaine puhdistaa myös pinnat

Käsitiskiaine sopii kaikkeen kodin siivoukseen. Se irrottaa lattioista ja pinnoista kevyen lian ja pölyn sekä puhdistaa ikkunat. Pelkkä vesi ei riitä lian irrottamiseen, sillä se ei pääse lian ja pinnan väliin veden pintajännityksen takia. Käsitiskiaineessa, kuten muissakin puhdistusaineissa, on pintajännitystä pienentäviä ainesosia.

Muista, että muutama tippa puhdistusainetta riittää rikkomaan pintajännityksen – älä siis yliannostele ainetta turhaan. Puhdistusainejäämät saavat pinnan likaantumaan entistä nopeammin.

2. Yleispuhdistusaine tehoaa kylpyhuoneessa

Unohda desinfioivat puhdistusaineet – ne kuormittavat ympäristöä eikä niitä tarvita kotitalouksissa. Neutraali (pH 6–8) yleispuhdistusaine, kuten kotimainen ja hajusteeton Kiilto Airi Kodinpuhdistaja, riittää kylpyhuoneen ja wc-tilojen puhdistukseen. Muista, että mitä useammin siivoat, sitä vähemmän siivousaineita tarvitset. Vahvempia aineita tarvitaan irrottamaan lika vain silloin, jos se päässyt kuivumaan kiinni pintaan.

Tee perussiivous kerran viikossa ja puhdista tahrat heti, kun niitä syntyy.

3. Hapan puhdistusaine poistaa kalkin

Vesi jättää suihku- ja saunatilojen pinnoille kalkkisaostumia, jotka piilottavat bakteereja sisälleen. Kalkkisaostumien irrottamiseen tarvitaan hapan (pH 3–5) puhdistusaine, esimerkiksi Kiilto Kylpy tai jokin vastaava tuote. Kastele pinnat ennen happaman aineen käyttöä ja noudata muutenkin tarkasti ohjeita, jotta et vaurioita kaakeleiden saumauksia. Huomaa, että kalkkisaostumia ei muodostu yhtä helposti, jos pinnat kuivataan lastalla heti suihkun jälkeen.

4. Mäntysuopa irrottaa rasvan

Keittiön pintoihin kertyy helposti rasvaa ja pinttynyttä likaa, jonka poistamiseen tarvitaan heikosti emäksistä (pH 8–10) puhdistusainetta, kuten Havu Mäntysuopaa. Emäksisyys tehostaa pesuliuoksen tehoa ja pureutuu paremmin rasvalikaan.

Kevyen lian poistoon riittää laimea liuos, jota ei tarvitse huuhdella. Valmista se sekoittamalla yksi–kaksi millilitraa mäntysuopaa ämpärilliseen vettä. Jos lika ei lähde pyyhkimällä, anna aineen vaikuttaa hetki. Tätä vahvemmat liuokset ja pH-arvoltaan yli 9:n menevät puhdistusaineet tarvitsevat huuhtelun. Jos pintaan jää emäksisyyttä, se kuluttaa pintamateriaalia ja pinnasta tulee kosteana liukas.

Pinttynyt rasva ja lika lähtevät keittiön pinnoista, uunista ja liedestä vahvemmalla mäntysuopaliuoksella, joka valmistetaan sekoittamalla 50 millilitraa mäntysuopaa kymmeneen litraan vettä. Et tarvitse vahvoja uuninpuhdistusaineita, jos pyyhit ruokatahrat uunista ja liedeltä heti tuoreeltaan – silloin ne eivät pääse palamaan pintaan kiinni.

Tee mäntysuopaliuos viileään veteen, varsinkin alueilla, joissa käyttövesi on luokiteltu kovaksi. Lämpimässä vedessä mäntysuovan saippuamolekyylit reagoivat kovan veden kalsiumin kanssa ja muodostavat kalkkisaippuaa, joka ei pese, vaan saostuu.

+ Älä käytä mitä tahansa rättiä

Käytä siivouksessa laadukasta mikrokuituliinaa. Kostuta liina, taita se kahdesti ja käännä puhdas puoli aina, kun vaihdat seuraavaan pintaan. Näin liina riittää kahdeksalle pinnalle. Jos puhdistettavia pintoja on enemmän kuin kahdeksan, ota käyttöön uusi liina, jotta käytettyyn liinaan kertyneet bakteerit eivät siirry muille pinnoille. Älä käytä siivoukseen turhan märkää liinaa tai moppia, sillä märkä pinta kerää likaa ja bakteereja. Sopivan nihkeällä liinalla pyyhitty pinta kuivuu minuutissa. Jos käytät lian irrottamiseen kosteampaa liinaa, muista kuivata pinta kuivalla liinalla.

Asiantuntija: Siivouskemian asiantuntija Tuula Suontamo

Tuoreimmat
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.
Permanent på stugan
Permanent på stugan
Paret Lyytikäinen flyttade till stugan för fjorton år sedan, Hannu Hyvärinen förbereder för närvarande sin egen flytt. En ändring av användningsändamålet för en fritidsbostad kräver samarbete med...
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Maailmantalous on ollut yhä kasvu-uralla, ja loppuvuoden kehitys näyttää vielä samansuuntaiselta. Helsingin pörssissä hajonta alkuvuoden tuloskehityksessä on ollut suurta.
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Kokki Henri Alén on joskus pienissä hankinnoissa naurettavan säästeliäs.

OP sosiaalisessa mediassa