Työnteko eläkkeellä – yrittäjä, lääkäri ja kodinhoitaja kertovat, miksi se kannattaa

Kaikki eivät lopeta työntekoa eläkeikään. Yksi jatkaa työntekoa eläkkeellä tottumuksesta, toinen kutsumuksesta ja kolmas vaihtelun vuoksi. Lue kolme tarinaa eri puolilta Suomea.

”Jos minua ei näy, pötkötän varmaan tiskin takana”

Helsingin Kalliossa sijaitsevan Cafe Brahen vitriini notkuu suussa sulavia leivonnaisia. On suolaista ja makeaa piirakkaa, ja pullaa ainakin kolmea sorttia. Tiskin takana häärii kahvilayrittäjä, Hillevi Kinnunen, 75.

– Mitä herkkuja saisi olla? hän kysyy tomerasti.

Kinnunen on herännyt leipomaan tänäkin aamuna klo 3.15, jotta kahvilan asiakkaille olisi tarjottavaa seitsemältä, kun ovet aukeavat. Hän valmistaa kaikki kahvilassa myytävät tuotteet itse.

Päivät venyvät helposti yli 12-tuntisiksi, sillä Kinnunen huolehtii myös kahvilan sulkemisesta. Muita työntekijöitä ei ole – mitä nyt vastapäisen talon Kaija silloin tällöin auttelee kiireistä yrittäjää.

Kiire on pientä entiseen menoon verrattuna, sillä 1960-luvulta saakka ravintolayrittäjänä toiminut Kinnunen on tottunut kovaan työntekoon. Vielä muutama vuosikymmen sitten Kinnusella oli Helsingissä pyöritettävänään useampi ravintola ja palkkalistoilla liki 40 työntekijää.

Kun Kinnunen täytti 59 vuotta, hän päätti, että nyt saa riittää.

– Kyllästyin eri ravintoloiden välillä juoksemiseen ja siihen, että on hirveästi työntekijöitä, joiden perään pitää katsoa. Ajattelin, että laitan pystyyn pienen paikan, jossa pärjään yksinäni pari vuotta ennen eläkkeelle jäämistä.

Ensi keväänä kahvilan perustamisesta tulee 17 vuotta. Kinnunen ei oikein itsekään tiedä, miksi.

– Minkä takia sinä hengität? Se on minulle sama asia. Kauheasti ihmiset kyselevät, milloin minä lopetan. Jos jonakin aamuna minua ei näy, mutta ovi on auki, niin katsokaa tiskin taakse – siellä minä varmaan pötkötän, Kinnunen tokaisee puoliksi huumorilla.

– Olen minä joskus laittanut huhua liikkeelle, että nyt olisi hyvä kahvila myytävänä, mutta kukaan ei ole vielä tullut tarjoamaan tarpeeksi. Enkä minä tiedä, kuinka paljon se tarpeeksi edes olisi. Kutsumukseni on tulla tänne leipomaan ja olemaan ihmisten kanssa.

”Nostan eläkevakuutuksen vasta kun se on pakko nostaa”

Kun Pohjola Sairaalan ortopedi Eero Hyvärinen, 67, oli kolmekymppinen, hän otti eläkevakuutuksen, jonka avulla voisi lopettaa työnteon jo 55-vuotiaana – olihan sen ikäinen jo ikäloppu, hän ajatteli silloin.

Vuodet vierivät ja 55 vuotta tuli mittariin. Hyvärinen huomasi, ettei ollutkaan valmis lopettamaan työntekoa.

– Kun 60 vuotta lähestyi, totesin, etten ole vieläkään valmis lopettamaan. 63-vuotiaana tiesin, että jatkan vieläkin, Hyvärinen sanoo.

Nyt mies on lopettanut pitkän tähtäimen suunnitelmien tekemisen. Eläkevakuutusta hän ei aio nostaa ennen kuin on ehtojen mukaan pakko, eli 68-vuotiaana.

– Jatkan työntekoa niin kauan, kun tuntuu hyvältä ja minut halutaan pitää töissä. Olen aina rakastanut työtäni. Työnteon avulla tulee pidettyä itsensä ajan tasalla ja kehitettyä itseään eteenpäin. On hienoa saada työskennellä tällaisessa työympäristössä yhdessä nuorten ihmisten kanssa, jotka haluavat kehittää asioita.

Lääkärin työ oli Hyvärisen haaveena 12-vuotiaasta asti. Hän valmistui yleislääkäriksi vuonna 1976. Kuusi vuotta myöhemmin hänestä tuli yleiskirurgi ja vuonna 1989 ortopedi.

– Ortopedin työssä on hienointa se, kun pystyy palauttamaan ihmisen takaisin siihen kuntoon, että hän voi nauttia taas elämästä ja jatkaa eteenpäin.

Virallisesti Hyvärinen on ollut eläkkeellä 63-vuotiaasta asti. Työsopimukseen tehtiin silloin ainoastaan pieni tekninen muutos, jotta työnteko sai jatkua. Nyt Hyvärinen tekee kolmipäiväistä työviikkoa: kahtena päivänä hän pitää vastaanottoa ja yhtenä päivänä leikkaa potilaita.

– Aloitin kolmipäiväisen viikon kun huomasin, että minua ahdisti aina sunnuntaisin maanantainen töihin meno. Ajattelin, että elämäni olisi kivempaa, jos maanantaisin ei olisi töitä, ja niin se on ollutkin. Olen aina sanonut, että lopetan työt heti kun tulee täyteen 10 peräkkäistä päivää, jolloin minua harmittaa tulla töihin. Vielä se ei ole ollut lähelläkään.

– Tiedän olevani etuoikeutettu. Monet kaverini, jotka ovat tehneet töitä esimerkiksi liikkeen johtajina, ovat joutuneet valitsemaan tekevätkö töitä 110-prosenttisesti vai eivät ollenkaan. Minulla on vapaus tehdä itselleni tärkeitä asioita työn ohella, ja saan pitää vapaata, kun haluan.

”Työ tuo vaihtelua ainaiseen kotona olemiseen”

Oli vuosi 2012, kun Tyyne Matilainen, 76, huomasi Rautalammin paikallislehdessä Senioriosaajien ilmoituksen. Yritys haki palvelukseensa eläkkeellä olevia henkilöitä asiakkaiden toimeksiantojen mukaisiin tilapäisiin työtehtäviin.

Matilainen oli nuorena tyttönä suorittanut Väestöliiton kotisisarkoulutuksen ja ajatteli, että ehkä hänestä voisi olla apua jollekin.

Nyt Matilainen käy pari kertaa viikossa auttamassa Rautalammilla asuvia vanhuksia kodinhoidossa. Työvuorot kestävät 2–5 tuntia.

– Lähinnä työ on kotisiivousta: imurointia, pölyjen pyyhkimistä ja lakanoiden vaihtoa. Joskus joku tarvitsee ulkoiluttajaa tai apua pesulla käynnissä. Useimmilla käy myös kodinhoitaja, mutta he kulkevat pitkin pitäjää eivätkä kerkeä joka tilanteeseen, Matilainen sanoo.

Eläkkeellä oleva Matilainen kertoo tekevänsä työtä, jotta ei jäisi toimettomaksi. Vaikka olisihan niitä harrastuksiakin.

– Veljeni joskus sanoi, että me olemme vähän työhulluja kaikki. Olen tottunut työntekoon, sillä olen joutunut elättämään itseni 15-vuotiaasta saakka. Äiti ja isä kuolivat, kun olimme nuoria. Kai se työnteko on jotenkin juurtunut minuun, Matilainen miettii.

Työnteosta saa myös sopivasti lisätienestiä, sillä Matilaisen maatalousyrittäjän eläke ei päätä huimaa.

– Varsinkin minun ikäluokallani eläkkeet ovat kovin pieniä, sillä koko systeemi tuli vasta jossain vaiheessa. Ei eläkettä ehtinyt kertyä paljoa, vaikka olin maatalon emäntänä yli 40 vuotta ja vielä sen jälkeen autoin tilalla poikaa lastenhoidossa ja perunannostossa.

– Aion tehdä töitä niin kauan kuin terveys sallii. Töitä tehdessä tuntee itsensä tarpeelliseksi. Ja onhan se itselle vaihtelua siihen, että aina olisi kotona.

Fakta: työnteko eläkkeellä

  • Vanhuuseläkkeellä tai osittaisella vanhuuseläkkeellä ollessa voi työskennellä niin paljon kuin haluaa ilman, että ansiot vaikuttavat maksettavan eläkkeen määrään.
  • Jos haluaa jatkaa saman työnantajan palveluksessa, on tehtävä uusi työsopimus uusilla ehdoilla.
  • Palkkatulosta on maksettava verot myös eläkkeellä.
  • Eläkkeellä tehdystä palkkatyöstä karttuu uutta eläkettä.
  • Yrittäjä voi jatkaa työskentelyä vanhuuseläkkeellä rajoituksetta ilman YEL-vakuutusta. Halutessaan YEL-maksuja voi maksaa vapaaehtoisesti ja kerryttää lisää eläkettä.

Lähde: https://elakelaiset.fi/elakkeella-toissa-vai-molemmissa/

OP sosiaalisessa mediassa