Tapetille roiskui rasvaa, lainattu kitara hajosi, TV meni rikki muutossa – mitä kotivakuutus korvaa?

Pakastin hajoaa juuri ennen ylioppilasjuhlia ja kalliit raaka-aineet ovat pilalla. Mitä kaikkea kotivakuutus korvaa? Lue lista, niin olet kartalla.

1. Jääkaappi hajosi käyttökelvottomaksi, ja kaupassa vastaavasta mallista on pulitettava 1 000 euroa. Kuinka paljon kotivakuutus korvaa?

Kodinkoneista tehdään 10 prosentin vuosittainen ikävähennys. Jos jääkaappi on ostettu esimerkiksi vuonna 2010 ja sillä on nyt täysiä käyttövuosia 7, vähennys on 70 prosenttia. Omavastuu on 150 euroa. Kotivakuutus maksaa kyseisestä jääkaapista 150 euroa (1 000 € – 7x10 % – 150 €).

VINKKI: Kotivakuutus voi korvata myös rikkoutuneen jääkaapin tai pakastimen sisältöjä. Älä siis murehdi rapujen, poron- ja hirvenlihan menetystä.

2. Pyykinpesukonekin sippasi, eikä sitäkään voi korjata. Millaisen korvauksen siitä saa?

Myös pyykinpesukoneista tehdään 10 prosentin vuosittainen ikävähennys. Vuonna 2014 ostetusta pesukoneesta vähennetään kolme täyttä käyttövuotta, joten vähennys on 30 prosenttia. Jos vastaavan koneen saa kaupasta 500 eurolla, me korvaamme ikävähennyksen ja omavastuun jälkeen 200 euroa. Jos tarvitsemme koneesta tositteen, pyydämme sen jälkikäteen.

TIESITKÖ? Kotivakuutus voi korvata myös näiden uusien laitteiden asennuskustannuksia tai auttaa toimittamaan uudet laitteet kotiin ja viemään vanhat pois.

3. Rasvaa roiskui keittiön kalliille tapeteille, ja nyt ne on vaihdettava. Kannattaako hakea korvausta?

Jos arvotapetit eivät ole kuluneet, kotivakuutus korvaa hinnan, joka on maksettava uusista vastaavista tapeteista. Kiinteät kalusteet, esimerkiksi kylpyhuoneen amme ja kodinhoitohuoneen komerot, ja pintamateriaalit, muun muassa maalit ja kaakelit, kuuluvat kotivakuutuksen piiriin. Edellytys on, että rakennus tai huoneistossa olevat kiinteät kalusteet ja pinnat on vakuutettu.

4. Varkaat murtautuivat asuntoon ja veivät kalliit Lapponia-korvakorut. Korvataanko ne?

Kyllä. Ensin on kuitenkin tehtävä rikosilmoitus ja vasta sitten korvaushakemus. Me selvitämme esineen arvon, jonka mukaan korvaus määräytyy.

VINKKI! Säilytä arvotavaroiden kuitit ja valokuvaa tavarat. Tositteet helpottavat asiasi käsittelyä.

5. Muutimme uuteen kotiin, ja TV putosi muuton aikana ja särkyi. Saako siitä korvausta?

Kyllä. Kotivakuutukseen kuuluu muuttoturva, joka korvaa muuton aikana sattuneita vahinkoja. Muuttoturva kattaa molemmat asuntosi korkeintaan kahden kuukauden ajan muuton alkamisesta.

MUISTA! Siirrä kotivakuutus uuteen osoitteeseen ja päivitä se. Rakennukset on vakuutettava omistusoikeuden siirtymisestä alkaen.

6. Pihasaunaan tuli putkirikko. Voinko lähettää korvaushakemuksen?

Kyllä voit, jos saunasi vakuutus kattaa myös vuotovahingot. Saunarakennukset on aina vakuutettava erikseen. Jos putkia ei ole tyhjennetty ja ne jäätyvät talvella, korvausta voidaan pienentää.

7. Arvokas sello kolhiintui matkalla soittoharjoituksiin ja se on korjattava. Saanko korvausta?

Se riippuu sellon arvosta. Kotivakuutus korvaa sellosi vahingot enintään 5 000 euroon saakka. Jos sellosi on sitä kalliimpi, suosittelemme arvotavaravakuutusta. Sama pätee vaikkapa pyöriin, kameroihin ja kelloihin.

TIESITKÖ? Jos kaverisi on lainannut sinulle kitaransa ja se särkyy sinun hallussasi, voit hakea korvausta kotivakuutuksestasi.

8. Kotimme parkettilattia hajosi ja jouduimme muuttamaan korjauksen ajaksi. Muualla asumisesta aiheutuu kuluja. Korvataanko ne?

Kyllä. Korvaamme asumisen lisäkustannuksia, jos vahinko, jonka takia toista asuinpaikkaa tarvitaan, on korvattava. Autamme myös asumisjärjestelyissä ja etsimme asiakkaallemme sopivan asumisratkaisun.

9. Kännykkäni katosi viikonloppuna, enkä millään muista, missä. Voinko hakea korvausta?

Vastaus on ei. Kotivakuutukset korvaavat varkauksia, mutta eivät katoamisia tai unohtamisia.

MUISTA! Jos tietokoneen kiintolevy hajoaa, kotivakuutus korvaa laitteen, mutta ei ohjelmia tai sisältöjä.

Esimerkit pohjautuvat OPn Omakoti-vakuutukseen, jonka voit räätälöidä omien tarpeidesi mukaan. Tarkista kotivakuutuksesi kattavuus ja sisältö. Lue lisää kotivakuutuksesta tai soita numeroon 03030303.

Kysymyksiin vastasi OPn vakuutuspäällikkö Iiris Saranpää.

Tuoreimmat
Kiinnostaako sijoittaminen? OP Sijoittajakoulu alkaa pian!
Kiinnostaako sijoittaminen? OP Sijoittajakoulu alkaa pian!
Keskustelu sijoittamisesta käy kuumana. Miten sijoittaminen aloitetaan? Kannattaako salkussa olla yhtä vai kymmentä osaketta? Mikä on ETF? Ovatko rahastot kalliita vai onko niilläkin paikkansa...
Kohti parempia sijoituspäätöksiä
Kohti parempia sijoituspäätöksiä
Onko nyt hyvä hetki sijoittaa? Pitäisikö osakkeita haalia kaksin käsin vai olisiko järkevämpää vetäytyä markkinoilta? Mitä pitäisi ajatella tuoreista vientiluvuista ja olisiko järkevää odottaa...
Nuoret kesäduunissa OPn piikkiin
Nuoret kesäduunissa OPn piikkiin
#kesäduuniopnpiikkiin
Arvonnan säännöt
Arvonnan säännöt
OP Sijoittajakoulun rahastolahjakortin arvontaan liittyvät säännöt

OP sosiaalisessa mediassa