Sukanvarteen säästäminen on mennyttä, nyt vaurastutaan

Alina Kangasluoma
Alina Kangasluoma

OPn varallisuudenhoidon business partner. Kulttuurialan loikkari matkalla #taviksestatalousneroksi. CrossFit-mutsi, leffafriikki, Suomen suurin X-files-fani.

Muutin kotoa 19-vuotiaana. Ensimmäinen kotini oli 39-neliöinen kotoisa yksiö, jonka omisti saman ikäinen tyttö. Asunto oli juuri ostettu hänelle, ja tytön isä vuokrasi asuntoa vielä vuoden ennen kuin tytär muuttaisi asuntoon. Asunto oli maksanut 60 000 euroa. Nyt lähes 15 vuotta myöhemmin en voi olla harmittelematta, että minua ei rohkaistu ottamaan itselleni saman suuruista lainaa, ja ostamaan näin ensimmäistä omaa asuntoani. Tuo asunto on tänä päivänä vajaa 200 000 euron arvoinen.

Alina Kangasluoma
Alina Kangasluoma

OPn varallisuudenhoidon business partner. Kulttuurialan loikkari matkalla #taviksestatalousneroksi. CrossFit-mutsi, leffafriikki, Suomen suurin X-files-fani.

Minä olen aina ollut hiukan huono säästämään. En ole säästänyt varastoon, enkä pahan päivän varalle, vaan sitä varten, että saan ostettua tai hankittua itselleni jotain mukavaa. Minulle ei kotona juurikaan opetettu säästämistä; sitä pidettiin luonnollisena, lähes pakollisena asiana. Syntymäpäivälahjaksi tai kesätyöllä hankitut rahat kannustettiin laittamaan säästöön. Odottamaan hyvää hetkeä. Isäni mentaliteetti on edelleen ”älä tuhlaa kaikkea kerralla” ja hän on yhtäläisen kauhuissaan, jos ilmoitan pitäväni neljän viikon kesälomat kerralla.

Ensimmäinen säästökohteeni oli 99 markkaa maksava Salaiset kansiot -VHS-kasetti. Uuden sarjan kiiltelevä VHS-kansi ilmestyi Rautatieaseman Anttilan Top Ten-hyllyyn, ja olin kavereilta kuullut, että sarja on tosi jännittävä ja hyvä. Minua kiinnosti kaikki avaruusolioihin liittyvä, ja humanoidin kuva kasetin kannessa sekä korkea ikärajamerkintä riitti herättämään mielenkiintoni. Tuo video oli pakko saada. Muutaman kuukauden säästin määrätietoisesti joka pennin, ja lopulta sain kuin sainkin tuon jännittävän kasetin itselleni.

25 vuotta myöhemmin mikään ei ole varsinaisesti muuttunut. Säästän aika lailla samalla mentaliteetilla. Yritän laittaa joka kuukausi jotain syrjään, jotta kesälomamatkan tai uusien CrossFit-trikoiden tilaaminen ei kirpaisisi niin paljon kuukausimenoista. Hypättyäni mukaan OPn varallisuudenhoidon viestintään, huomasin että säästämiseen ja sijoittamiseen liiittyvät tietotaitoni ovat aika alkeellisella tasolla. En ole tehnyt koskaan osakekauppaa, ja rahastotkin ovat kuulostaneet monimutkaisilta. Taviksesta olisi nyt koulittava talousnero.

Tänään vajaan vuoden varallisuudenhoidon parissa työskenneltyäni olen aika ihmeissäni siitä, miksemme puhu sijoittamisesta enemmän, aikaisemmin ja kansankielisemmin. Siinä missä säästötilillä rahat makaavat issekseen, on sijoittamisessa mahdollisuus pistää nuo varat kasvamaan. Mentaliteetti säästämiseen kaipaisi mielestäni myöskin päivitystä. Ei meidän tarvitse säästää pahan päivän varalle, säästetään hyvän päivän varalle. Ja mitäpä jos ei puhuttaisikaan säästämisestä, vaan vaurastumisesta? Länsinaapuritkin tuon taitavat, miksemme mekin.

Palatakseni alun esimerkkiin: jälkiviisautta on helppo harjoittaa. Sijoitit sitten rahastoihin, osakkeisiin tai asuntoihin, vanha viisaus pitää edelleen paikkansa: paras päivä aloittaa vaurastuminen oli eilen, ja toiseksi paras on tänään.

OP sosiaalisessa mediassa