Sekä halpa että hyvä – 10 edullisinta matkakohdetta

Poimi suosikkisi kohteista, joihin on juuri nyt edullista matkustaa.

1. Etelänloma Euroopassa: Montenegro

Onko Kreikka koluttu, ja alkaako Kroatia pikkuhiljaa tuntua turhan turistiselta? Seuraava unelmakohteesi on Montenegro. Majoittuminen ja eläminen on Montenegrossa edullisempaa kuin useimmissa Välimeren maissa: kahden hengen huoneen hyvässä hotellissa saa kolmellakympillä.

Pikkuisessa maassa voi patikoida upeassa vuoristossa tai viettää rantalomaa esimerkiksi Budvassa tai sitä rauhallisemmassa Ulcinj’ssa. Montenegrossa sijaitsee myös Balkanin ehkä kaunein kaupunki Kotor.

Näppärintä on lentää Kroatian Dubrovnikiin, josta Montenegroon pääsee bussilla.

2. Euroopan kaupunki: Lontoo

Ei, Lontoo ei edelleenkään ole Euroopan edullisin kaupunki, mutta jos sinne haluaa budjettimatkalle, oikea aika on nyt: Punta on yhä heikko viime kesän Brexit-äänestyksen jäljiltä. Tuhannella eurolla saa matkakassaan nyt 865 puntaa, kun summa ennen viime juhannusta oli jopa sata euroa vähemmän. Ero on sitä tuntuvampi, mitä pidemmän reissun tekee.

Kolmen eri lentoyhtiön kilpailu pitää Lontoon-reitin edullisena: suoran menopaluun voi saada reilulla satasella. Lisäksi kaupungissa on rutkasti ilmaista tekemistä, kuten liuta huippumuseoita, joissa ainakin osa näyttelyistä on ilmaisia. Sellainen on esimerkiksi hiljattain hulppean lisärakennuksen saanut Tate Modern Thamesin rannalla.

3. Lähimatka: Liettua

Löyhä muistisääntö: yleinen hintataso on Latviassa 20 prosenttia edullisempi kuin Virossa – ja Liettuassa vielä 10 prosenttia edullisempi kuin Latviassa.

Vilnassa on hyviä baareja ja vilkas kulttuurielämä. Kapea, sata kilometriä pitkä Kuurinkynnäs hiekkadyyneineen puolestaan on kiinnostava luontokohde. Vilnaan pääsee lentämällä, mutta budjettilomailija nousee bussiin Tallinnassa.

4. Vaihtoehto Thaimaalle: Kambodza

Edullisemmat hinnat, huomattavasti vähemmän turisteja kuin Thaimaassa – ja tuhat vuotta sitten kukoistaneen mahtavan Khmerien valtakunnan rauniot. Kambodza on matkakohteena vähintään yhtä kiinnostava kuin suurempi naapurimaansa.

Sihanoukvillen ja Kepin rantakohteissa asiallisen majoituksen voi löytää 15 eurolla per yö, ja bussilippu pääkaupunki Phnom Penhistä Siem Reapiin, Angkorin temppelialueen lähikaupunkiin, maksaa alle kympin.

Vastuullinen matkailija asioi hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa, joiden tuotosta suuri osa päätyy paikallisille ihmisille tai järjestöille.

5. Edullisesti kalliiseen maahan: Islanti

Pahamaineisen kallis pohjoismaa ei ole matkustajalle enää yhtä edullinen kuin reilut viisi vuotta sitten, monelle paikalliselle traagiseksi koituneen talousromahduksen jälkeen. On kuitenkin yksi tapa tehdä reissu Islantiin suhteellisen edullisesti: välipysähdys eli stopover matkalla Yhdysvaltoihin, jolloin yhden lennon hinnalla kokee kaksi kohdetta.

Icelandair on kehittänyt stopover-ohjelmaansa 1960-luvulta lähtien. Palveluihin kuuluu esimerkiksi Stopover Buddy, eli paikallinen opas matkailijan käyttöön päivän ajaksi maksutta.

Luonnossa patikointi on Islannissa parasta – ja ilmaista – ajanvietettä, ja ulkoillessa kaupasta ostetut eväät ovat käyhäilyn sijaan järkevää varustautumista. Jos on valmis suunnittelemaan aikataulujaan julkisen liikenteen ehdoilla, koko saari on mahdollista kiertää bussilla. Silloin säästää kalliissa auton vuokrassa.

Jos mahdollista, matkusta muulloin kuin heinä–elokuussa, jolloin majoitus on varatuimmillaan ja kalleimmillaan.

6. Kaupunkiloma: New York

Hyviä uutisia New York -kuumeisille: kaupunkiin on nyt halvempaa matkustaa kuin vuosiin. Kilpailu on pudottanut lentojen hintoja jopa satasilla, ja New Yorkiin on mahdollista saada menopaluu 400 eurolla tarjouksia edes erityisesti metsästämättä.

Toisin kuin viime aikoina on huhuttu, New Yorkin viranomaiset eivät ole kokonaan kieltäneet Airbnb-majoitusta, joka on matkaajalle hotelleja edullisempi vaihtoehto. Kaupungin kattava katuruokatarjonta takaa halvan loistoillallisen, ja kuten Lontoossa, myös New Yorkissa monet museot ovat ilmaisia.

7. Kerran elämässä: Karibia

Moni on haaveillut Karibianmeren rannoista vuosia mutta sivuuttanut kohteen liian kalliina. Nyt Karibialle pääsee Suomesta edullisemmin kuin koskaan aiemmin: Norwegian aloitti lennot Puerto Ricoon, jonne tarjoushaukka pääsee Helsingistä yhden vaihdon taktiikalla 400 eurolla.

Puerto Rico ja Dominikaaninen tasavalta ovat alueen suosituimmat turistikohteet, mutta paikalliset lentoyhtiöt kuljettavat Puerto Ricosta edullisesti joka puolelle Karibiaa. Hyvä kohde paikallista elämänmenoa kaipaavalle budjettimatkaajalle on esimerkiksi Tobagon saari, jossa pääsee liikkumaan paikallisbussilla ja sukeltamaan kirkkaissa vesissä.

8. Luontoa ja herkuttelua: Portugali

Portugalin eteläkolkassa sijaitsevan Algarven rannat on vuosien ajan todettu Brittien mittauksissa Euroopan edullisimmaksi lomakohteeksi.

Vielä toistaiseksi hyvin varjeltu salaisuus sen sijaan on Algarvesta lähtevä, Atlantin rantaa mukaileva Rota Vicentinan patikointireitti. Nousussa oleva luontoreitti tarjoaa yhteensä 400 kilometriä huikean jyrkkiä maisemia – ja matkan varrella eurooppalaisittain erittäin edullista majoitusta.

Portugali kokonaisuudessaan on budjettimatkaajan unelma. Hintataso on edullisempi kuin vaikkapa Espanjassa, ja esimerkiksi pullon hyvää viiniä saa kaupasta kahdella eurolla.

Lentoyhtiö TAP:n suorasta lennosta Helsingistä Lissaboniin selviää vähimmillään alle 200 euroa. Pohjois-Portugalin Porto puolestaan on useiden halpalentoyhtiöiden tukikohta. Kaupungin vetovoimaa lisää se, että kahden hengen huone hyvässä portolaishotellissa maksaa nelisenkymmentä euroa. Sinne on hyvä pötkähtää portviinikierroksen jälkeen.

9. Reppureissaajan kaukomatka: Bolivia

Bolivia vaatii turistilta reppumatkaajan reippautta: bussi saattaa jättää tienposkeen, eikä huippuravintoloita ole pääkaupunki La Pazissakaan tarjolla joka kulmalla. Mutta maassa on upea luonto, turvallista reissata ja Etelä-Amerikan edullisin majoitus.

Bolivia on täydellinen, edullisempi vaihtoehto Perulle. Maiden raja kulkee Titicacajärven keskellä, mutta järven ympäristössä majoittuminen ja liikkuminen on Bolivian puolella huomattavasti naapurimaata halvempaa.

Toinen Bolivian hulppea luontokohde on maailman suurin suolatasanko Salar de Uyuni. Sekä sinne että Perun legendariseen inkakaupunki Machu Picchuun pääsee edullisella bussilla. Rajamuodollisuudet ovat helpot.

10. Suomessa: Tampere

Toisaalta: miksi lähtisit ulkomaille, kun voit viettää pitkän viikonlopun Eppu Normaalin kotikonnuilla Tampereella? Edullisen kotimaankohteen Tampereesta tekee saavutettavuus: junien ja bussien risteyspaikkaan pääsee näppärästi suurimmasta osasta Suomea.

Minibudjetin majoitusta tarjoava tamperelainen Dream Hostel pääsi muutama vuosi sitten brittilehti The Guardianin kymmenen eurooppalaisen luksushostellin listalle. Hotelleja Tampereella on nykyään niin paljon, että kahden hengen huoneen aamiaisineen saa hyvinkin alle satasella.

Viime vuosina myös ravintolatarjonta on kurottanut kanansiipiä laajemmalle. Yhteistä uusille laaturavintoloille, kuten Berthalle ja Kattilalle, on kuitenkin se, mikä Tampereessa on parasta: rentous.

Asiantuntija: Matkailulehti Mondon toimituspäällikkö Pekka Hiltunen

Kannattaako ulkomailla maksaa käteisellä vai kortilla? Millaisen matkavakuutuksen tarvitsen? Lue myös: 9 vinkkiä huolettomaan matkustamiseen

Tuoreimmat
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Neljä uutta täyssähköistä yhteiskäyttöautoa kaupunkilaisille
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Kuukauden mittainen urakka on raskain koskaan Suomen aluevesillä tehty purjehdus. Matka starttaa lauantaina 26.5. Helsingistä ja päättyy juhannuksena.
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Taloustaitokilpailussa ysiluokkalaiset pääsevät testaamaan taloustaitojaan. Kovatasoiseen kilpailuun osallistui tänä vuonna liki 27 000 oppilasta yhteensä 384 koulusta eri puolilta Suomea.
Ennustajaeukoksi en rupea
Ennustajaeukoksi en rupea
Tänä vuonna hypättiin kevään yli suoraan kesään. Kesä pääsi yllättämään sekä luonnonelävät että luonnosta elävätkin. Kukat eivät kuki kalenterin mukaan, vaan sää ja lämpöolosuhteet ratkaisevat....

OP sosiaalisessa mediassa