Rahala-blogi – Voiko lompakko selvitä hengissä kesälomasta?

Loma on ihanaa aikaa, mutta sen aikana talous johtuu todellisen rasitustestiin. Voiko kesälomasta selvitä ilman reipasta luottokorttilaskua?

Kuusihenkisen perheen päivä huvipuistossa- 350 euroa. Parin päivän retki eläintarhan pandojen luokse - 450 euroa. Päivän vesipuistoreissu - 300 euroa. Kuukauden kesälomasta on tässä vaiheessa katettu kymmenesosa ja rahaa on palanut reippaan tonnin edestä.

Kesälomarahat kilahtavat tilille yleensä kesäkuun palkan mukana. Oma lomani alkaa heinäkuun puolivälissä, joten siihen mennessä kesän ajalle tähdätty lisätienesti on jo syöty ennen kuin ensimmäistäkään kesälomareissua on vielä tehty.

Kesäloman kynnyksellä tunnen itseni Al Bundyksi Pulmuset -sarjan tunnarissa. Siinä amerikkalaisnäyttelijä Ed O’Neill istuu sohvalla apaattisena jakaen seteleitä lapsille, perheen koiralle ja vaimolleen. Tunnarin lopussa rahat ovat hävinneet. Vuonna 1986 alkaneen sarjan tunnari on realistinen kaiken muun paitsi vaimon osalta, nykypäivänä kun puolisot tienaavat molemmat omat rahansa.

Tänä vuonna olemme päättäneet sijoittaa lomailuun käytettävät rahamme koti-Suomeen. Ulkomaille on tarkoitus suunnata vasta talven räntäsateiden aikaan, sillä se jos mikä vie ihmisestä elämänhalun.

Matkustaminen kotimaassa ei ole halpa vaihtoehto. Kun pakettimatka kaukokohteeseen maksaa täysylläpidolla reilut kuutisen tonnia, saa saman rahan upotettua kotimaan matkailuun kuukaudessa ilman sen suurempia ponnisteluita. Päiväbudjetti on helposti satasesta kahteen ihan vain sillä, että käydään ulkona syömässä.

Raha on myös varmin riidanaihe kesäloman aikaan, sillä talouttamme pyörittää kaksi hyvin erilaista rahankäyttäjää. Toinen on viimeiseen piirtoon laskelmoiva ja säästeliäs. Toinen elää hetkessä ja miettii kuivaksi väännettyä lompakkoa sitten kun töistä palataan takaisin karuun arkeen.

Itselleni vastenmielisin ajatus kaikista on se, että lomalla täytyisi pihistellä rahasta. Kun arjessa raha määrittää suurinta osaa valinnoista, on kiva välillä päästää totaalisesti irti. Sama pätee myös ruokavalioon ja jokailtaiseen makkaran grillaamiseen. Ei ole tärkeää mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä vaan se mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä.

Tuosta terveellisen ravitsemuksen ohjenuorasta voi ottaa oppia myös talouspuoleen. Se on tärkeää, miten rahaa käyttää kesälomien välillä, ei kesälomalla.

Aivan hulluksi massin kanssa tuskin kannattaa heittäytyä, mutta lomalla sen käyttämiseen pitäisi suhteutua hieman kevyemmin. Jotta suuremmilta riidoilta vältytään, kannattaa asiasta puhua etukäteen. Kun tilanne eskaloituu pahaksi huvipuiston ravintolajonossa, se ei ole kenellekään hauskaa. Tai no ehkä sivusta seuraajille.

Mikä sitten on kohtuullinen kesälomabudjetti? Useimmat suomalaiset käyttänevät kesälomaan lomarahansa. Ne vaihtelevat palkasta ja työehtosopimuksesta riippuen, mutta potti vastaa karkeasti puolta palkkatuloista. Viime vuonna tehtyjen selvitysten mukaan suomalaisten keskimääräinen kesälomabudjetti vaihteli 1100 eurosta lähes 1500 euroon.

Jos tapanasi on vinguttaa luottokorttia ahkerasti, kannattaa luottokortti kannattaa katkaista keskeltä kahtia. Tai ainakin piilottaa niin syvälle, ettei sitä löydä ennen kuin arki taas koittaa.

Lue seuraavaksi: Toinen tuhlaa ja toinen pihistelee – Näin vältät rahariidat lomalla

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa