Rahala-blogi – Hyvä sijoittaja muistaa myös tuhlailla

Jokaisen sijoittajan on hyvä muistaa tuhlaamisen jalo taito. Rahaa pitää osata käyttää myös tyhmästi, sillä se on elämää.

Jos ihminen haluaisi vaurastua mahdollisimman nopeasti, kannattaisi kaikki käytettävissä oleva varanto laittaa poikimaan osakkeisiin ja rahastoihin. Karkea suositus on n. 5% nettotuloista, mutta hyvä olisi, jos säästöön menisi suurempikin osa. Itse olen toista mieltä, yhtä tärkeää kuin säästäminen, on eläminen.

Käyn usein kiihkeitä keskusteluja vaimoni kanssa siitä, kuinka rahaa tulisi käyttää. Hänen maailmankuvaansa istuu hyvin säästeliäs rahankäyttö, johon kuuluu rahojen hilloaminen tilille, asuntolainan maksaminen mahdollisimman nopeasti ja eläminen ilman velkaa.

Itse edustan toista ääripäätä. Haluan sijoittaa rahani tuottamaan hyvinvointia, mutta samaan aikaan haluan myös elää. En halua sijoittaa kaikkea varallisuuttani omistusasuntoon ja osakkeisiin, vaan ihmisen pitää voida myös elää ja kuluttaa.

Mitä enemmän olen perehtynyt sijoittamiseen, sitä useammin olen alkanut potea huonoa omatuntoa siitä kun hankin itselleni hyödykettä, joka ei kerää minulle vaurautta tulevaisuudessa. Hyvä esimerkki tästä on moottoripyörä. Se on sijoituksena kehnoin mahdollinen, sillä jo muutamassa vuodessa sen arvon puolittuu alkuperäisestä. Prätkä on naurettavan huono sijoitus myös siksi, että se ei ole välttämättömyystuote.

Vaikka sijoitus on huono ja tuottaa lähinnä tappiota, saattaa sen arvo olla suurempi kuin menetetty raha. Usein ne kaikkein huonoimmat sijoitukset tuovat mielihyvää, jota ei paksu osakesalkku onnistu tuottamaan. Lomamatka, purjevene tai uudet vaatteet tuovat parhaimmillaan valtavasti mielihyvää.

Nykyään katselen tilini saldoa usein sillä ajatuksella, että saisiko siellä olevilla rahoilla jo hankittua pienen nipun osakkeita. Pyrin ostamaan niitä 400-500 euron könttänä, jotta niistä maksettavat palkkiot jäävät kohtuullisiksi.

Tarkoituksenani on kasvattaa osakepääomaani niin, että jollain aikataululla osinkotuotot toisivat jotain konkreettista hyötyä rahamielessä. Haluaisin katsella esitäytetystä veroilmoituksestani osiota, jossa lukee pääomatulot. Niiden toivoisin nousevan kymmenessä vuodessa viiteen prossaan palkkatuloista. Siihen on vielä matkaa, mutta tavoite on toteutettavissa.

Eläminen ja kuluttaminen tässä hetkessä ovat yhtä tärkeä asia kuin sijoittaminen ja säästäminen tulevaisuuteen. Heräsin asiaan toden teolla kun menetin veljeni pari vuotta sitten. Hän olisi täyttänyt pian 40 vuotta, mutta sairauskohtaus vei hänet ennen aikojaan.

Toinen tapaus sattui muutama päivä sitten. Entisen kollegani puoliso oli menehtynyt ilman ennakkovaroitusta. Tällaiset tapaukset muistuttavat siitä, että elämää ei voi elää tulevaisuudessa, vaan tässä hetkessä.

Vaikka omaa perhepiiriä ei kohtaisikaan tragedia, pitää elämästä nauttia silloin kun se on mahdollista. Sillä on merkitystä niin yksilöille kuin yhteiskunnallekin. Kuluttaminen pitää Suomen rattaat pyörimässä ja yritykset pystyssä.

Monelle tuhlailu tuntuu olevan luontaisempaa kuin säästäminen. Ainakin jos katselee tilastoja luottohäiriöisistä. Reilulla puolella miljoonalla suomalaisella on merkintä luottotiedoissa. Samaan aikaan suurin osa palkansaajista tuntuu elävän kädestä suuhun –mentaliteetilla. Pääomatuloja on puolestaan 1,2 miljoonalla suomalaisella, joten tilanne ei ole toivoton.

Tuoreimmat
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
Yhden miehen pajasta lähes 300 hengen yritykseksi kasvanut Kivikylän Kotipalvaamo on palkittu useaan otteeseen liha-alan johtavana brändinä Suomessa. Makkaranmuotoisesta myymälästään tunnettu...
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.

OP sosiaalisessa mediassa