Rahala-Blogi – Maailman paras sijoitusvinkki löytyy Aku Ankasta

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Olen vihdoin ymmärtänyt sen, miksi en ole erityisen varakas. Vastaus löytyy Aku Ankasta.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Aku Ankka on suomalaisille iso ilmiö. Olemme saaneet jo pienestä pitäen käsiimme vaurastumisvinkin, josta harva on taitanut ottaa vaarin. Sen on tarjonnut Aku Ankan pihi pohatta – Roope-setä. Äärimmäiseen köyhäilyyn ja pihistelyyn luottava Roope on kasvattanut omaisuutensa yhdestä killingistä rahasäiliölliseen massia.

Pihiydellä ja varakkuudella vaikuttaa olevan suora yhteys. Roope-sedän esimerkkiä tuntuvat noudattaneen monet reaalimaailman rikkaat. Kaksi tällaista esimerkkiä tällaisesta löytyy Forbesin maailman rikkaimpien ihmisten listalta. Maailman rikkaimman ihmisen – Amazonin omistaja Jeff Bezosin – takaa löytyy nimittäin kaksikko Bill Gates ja Warren Buffet.

Bill Gates on varmasti maailman kuuluisin nörtti. Hän on Microsoftin perustaja ja omistaja. Tällä hetkellä Gatesin omaisuus on 94 miljardia dollaria. 62-vuotias Gates on luonteeltaan säästäväinen mies, joka elää yksinkertaista elämää. Aamiaiseksi maailman toiseksi rikkain mies syö suklaamuroja ja ruoaksi juustohampurilaisia. Iltansa mies lopettaa tiskaamalla astiat käsin.

Myös maailman kolmanneksi rikkain ihminen, Warren Buffet on varsin säästäväinen tapaus. 80-vuotiaan sijoittajaneron kerrotaan syövän usein McDonald’silla ja asuvan edelleen vuonna 1958 hankkimassaan talossa. Kämpän arvo oli hankintahetkellä hieman reilut 30 000 dollaria.

Ehkä kaikkein pisimmälle miljardöörien köyhäilyn on vienyt NBA-seura Dallas Mavericksin omistaja ja TV-tähti Mark Cuban. Mies antoi alkuvuodesta blogissaan neuvoja säästämiseen. Cuban kehottaa ihmisiä juomaan kahvin sijaan vettä ja syövän Mäkkärin sijaan kotona makaronia ja juustoa.

Lisäksi Mark Cubanin säästövinkkeihin lukeutuu hygieniatarvikkeiden ostaminen alennusmyynnistä. ”Mikäli löydät alennuksesta hammastahnaa, kannattaa sitä ostaa vaikka kahdeksi vuodeksi kerrallaan”.

Säästyneet rahat Cuban kehottaa sijoittamaan rahastoihin. Nuukailemalla säästetyt rahat kannattaa laittaa tuottamaan pääomaa tulevaisuutta varten. Kunnolla kitsastelemalla voi vuodessa hänen arvionsa mukaan säästää helposti puolen vuoden palkan.

Vastaavia esimerkkejä löytyy toki Suomestakin. Yksi tunnettu nuukailija on kansanedustaja ja yrittäjä Eero Lehti. Miljoonaomaisuuden bisneksillään tehnyt Lehti ostaa pukunsa alennusmyynneistä ja kirpputoreilta, lentää halpalentoyhtiöillä ja ostaa ruokansa tarjouksesta.

”Varakkuus on seurausta säästäväisyydestä”, sanoo Lehti.

Toki Lehti myös keräilee Jaguar-autoja, mutta niissä ajatus on autojen arvon säilyminen ja jopa kasvaminen. Uusia kärryjä Lehti ei luonnollisesti osta, sillä se on huono sijoitus.

Pihiys kuulostaa järkevältä reseptiltä. Jos vuosipalkastaan voi nuukailemalla rajusti säästää vaikkapa puolet, on se tuloista huolimatta melkoinen summa sijoittamiseen. Mutta kuinka monelle se on mahdollista?

Toinen kysymys, joka usein tulee mieleen superrikkaiden kohdalla on se, mihin he rahaa keräävät? Jos pankkitilillä on vaikkapa Bill Gatesin tavoin reilut 90 miljardia, eikö sillä voisi elää melko leveää elämää? Ja ilman pelkoa siitä, että joutuu keppikerjäläiseksi.

Toisaalta ison omaisuuden kerääminen ja Microsoftin kasvattaminen maailman suurimmaksi softayhtiöksi lienee ainakin osittain seurausta tiukasta kulukuurista. Pienistä virroista kun kasvaa pauhaava koski. Ja tuohon koskeen voikin sitten perustaa voimalaitoksen.

OP sosiaalisessa mediassa