Rahaa ja sijoituksia valmistujaislahjaksi – 8 vinkkiä

Raha pitää pintansa: se on vuodesta toiseen se toivotuin lahja kevään ylioppilasjuhlia ja valmistujaisia viettävälle nuorelle. Rahaa voi lahjoittaa nykyään monella eri tavalla - poimi tästä vinkit!

1. Unohda vanhanaikaiset lahjasekit

Lahjasekit kuuluvat auttamatta menneisyyteen. Niiden hankkiminen ja lunastaminen vievät aikaa sekä lahjanantajalta että kesätöitä paiskivalta nuorelta. Lahjasekin lunastaminen vaatii aina tilipankin konttorissa käynnin. Onneksi vaihtoehtoja on nykyään paljon muitakin!

2. Siirrä rahaa suoraan nuoren omalle tilille tai anna käteistä

Yhä useampi juhliaan viettävä nuori kertoo jo kutsukortissa tilinumeron, jolle rahalahjan voi maksaa. Säästökohteena voi olla esimerkiksi oma asunto, uusi tietokone, oma auto tai kesän lomareissu. Kun säästökohteesta mainitaan kivalla saatetekstillä jo kutsukortissa, ilahduttaa tieto lahjanantajaakin – on mukava tietää, minkä haaveen toteuttamiseen nuori aikoo käyttää lahjaksi saamansa rahat.

Rahalahjan maksat nopeimmin pelkän puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa tai Pivossa Siirto-maksulla. Saajan pankki- tai tilitietoja ei tarvita ja raha on heti perillä päivänsankarin tilillä, vaikka tili olisi toisessa pankissa.

Joskus käteinen raha helpoin ja selkein vaihtoehto. Kirjekuoresta paljastuva juhlavan näköinen sileä seteli ilahduttaa nuorta varmasti. Käteinen on nykyään helppo tallettaa omalle tilille TalletusOtto –automaatilla ilman erillistä reissua pankkiin.

Osta kaupasta kaunis kortti ja merkitse siihen tieto lahjatilisiirrosta tai sujauta sopiva seteli kirjekuoreen!

3. Anna lahjaksi osakkeita

Osakelahja kannattaa valita lahjansaajan kiinnostuksenkohteiden mukaan. Onko juhlasankari muodin uusia tuulia seuraava tyylitaituri tai kenties tekniikan alalle valmistuva it-guru? Lahjansaajaa kiinnostavan yrityksen osakkeet voivat innostaa nuorta tutustumaan sijoittamisen maailmaan tarkemmin.

Osakelahjan saajalla tulee olla arvo-osuustili, jolla osakkeita säilytetään. Jos lahjansaajalla ei tällaista vielä ole, tili tulee käydä avaamassa pankissa. Lahjanantaja ostaa osakkeen omiin nimiinsä ja lahjoittaa sen lahjansaajan arvo-osuustilille. Tätä varten tehdään lahjanantajan ja lahjansaajan tai alaikäisen lahjansaajan edunvalvojan välille lahjakirja.

Osakkeen ostaminen toisen nimiin ei ole mahdollista, joten aivan yllätyslahjaksi osake ei sovi. Toki osakelahjan voi luvata etukäteen vaikkapa onnittelukortissa ja tehdä oston myöhemmin yhdessä lahjansaajan kanssa.

4. Anna lahjaksi rahastoja

Rahastolahjakortti on joustava ja helppo lahjavaihtoehto. Rahastolahjakorttiin merkitään lahjan saajan nimi, lahjoituksen arvo, lahjanantaja ja päivämäärä. Lahjansaaja lunastaa lahjakortin pankissa ja valitsee, mitä rahastoa varoilla merkitään.

Jo muutamalla kympillä pääsee rahastosijoittamisen alkuun. Pienikin sijoitus voi toimia lahjansaajalle kipinänä säästämiseen ja sijoittamiseen tulevaisuudessa.

5. Kartuta lahjansaajan ASP-tiliä

Onko lahjansaaja aloittanut säästämisen omaa asuntoa varten? Hyvä lahjavaihtoehto on myös talletus lahjansaajan ASP-tilille, mikä auttaa kerryttämään säästöjä tulevaa asunnonhankintaa varten.

6. Anna lahjaksi sijoitusvakuutus

Myös sijoitusvakuutuksen voi antaa lahjaksi. Tällöin lahjanantaja avaa vakuutuksen omiin nimiinsä ja merkitsee edunsaajaksi lahjansaajan. Vaihtoehtoisesti sijoitusvakuutus voidaan valtakirjalla avata suoraan lahjansaajan nimiin.

7. Lahjaksi pala suomalaista OPta

Osuuspankin omistaja-asiakkuus on arvokas ja erilainen lahja, joka ilahduttaa pitkään. Voit antaa tarvittavan summan helposti rahalahjana, jonka saaja käyttää paikallisen osuuspankin omistaja-asiakkuuteen. Saat meiltä valmiin lahjakortin ja voit samalla käynnillä nostaa sileitä seteleitä lahjakortin väliin.

Omistaja-asiakkuus tuo lukuisia etuja ja lisäksi se oikeuttaa myös vaikuttamaan oman osuuspankin päätöksenteossa sekä osallistumaan pankin ja sen palvelujen kehittämiseen.

8. Muista lahjavero

Jos kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on 5 000 euroa tai enemmän, lahjansaajan on tehtävä lahjaveroilmoitus. Kolmen vuoden aikana voi siis lahjoittaa samalle lahjansaajalle yhteensä 4 999 euron arvosta esimerkiksi sijoituksia ilman lahjaveroa. Osakelahjan arvo määräytyy lahjoitushetken kurssien mukaan.

Yläraja on lahjanantajakohtainen eli lahjaverottomia lahjoja voi saada useammalta henkilöltä. Esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lahjansaajalle kolmen vuoden aikana 4 999 euroa kumpikin ilman lahjaveroa.

Vinkit antoivat Katariina Säntti ja Katja Taponen OPsta__.

Lue myös: Opiskelija, näin aloitat sijoittamisen jo opintojesi aikana - kiität itseäsi kymmenen vuoden kuluttua

Tuoreimmat
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Nollakorkoisten pankkitilien sijaan rahat kannattaa sijoittaa tuottavampiin kohteisiin, sillä pankkitileillä makuuttaessa jo inflaatio syö osan säästöjen arvosta. Toisin kuin moni mieltää...
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljatori.fi tuo viljakaupan verkkoon ja auttaa ostajia ja myyjiä löytämään toisensa entistä helpommin. Tarkoituksena on, että yhdestä paikasta saisi hyvän katsauksen kauppatilanteeseen.
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe rakentaa OPn Kotoisaa Porin asuntomessualueelle. Perhe on osallistunut rakentamiseen paljon, mutta myös ammattilaisten apuun luotetaan.
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyden tärkein tehtävä on ennaltaehkäisy.

OP sosiaalisessa mediassa