Rahaa ja sijoituksia valmistujaislahjaksi – 7 vinkkiä

Raha pitää pintansa: se on vuodesta toiseen se toivotuin lahja kevään ylioppilasjuhlia ja valmistujaisia viettävälle nuorelle. Rahaa voi lahjoittaa nykyään monella eri tavalla - poimi tästä vinkit!

1. Unohda vanhanaikaiset lahjasekit

Lahjasekit kuuluvat auttamatta menneisyyteen. Niiden hankkiminen ja lunastaminen vievät aikaa sekä lahjanantajalta että kesätöitä paiskivalta nuorelta. Lahjasekin lunastaminen vaatii aina tilipankin konttorissa käynnin. Onneksi vaihtoehtoja on nykyään paljon muitakin!

2. Siirrä rahaa suoraan nuoren omalle tilille

Yhä useampi juhliaan viettävä nuori kertoo jo kutsukortissa tilinumeron, jolle rahalahjan voi maksaa. Säästökohteena voi olla esimerkiksi oma asunto, uusi tietokone, oma auto tai kesän lomareissu. Kun säästökohteesta mainitaan kivalla saatetekstillä jo kutsukortissa, ilahduttaa tieto lahjanantajaakin – on mukava tietää, minkä haaveen toteuttamiseen nuori aikoo käyttää lahjaksi saamansa rahat.

Rahalahjan maksat nopeimmin pelkän puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa tai Pivossa uudella Siirto-maksulla. Saajan pankki- tai tilitietoja ei tarvita ja raha on heti perillä päivänsankarin tilillä, vaikka tili olisi toisessa pankissa. Muutkin kuin OPn asiakkaat voivat tehdä ja ottaa vastaan näppäriä Siirto-maksuja lataamalla Pivon käyttöönsä.

Myös käteinen on joskus helpoin ja selkein vaihtoehto. Kirjekuoresta paljastuva sileä seteli ilahduttaa nuorta varmasti, ja käteinen on nykyään helppo tallettaa omalle tilille TalletusOtto –automaatilla ilman erillistä reissua pankkiin.

3. Anna lahjaksi osakkeita

Osakelahja kannattaa valita lahjansaajan kiinnostuksenkohteiden mukaan. Onko juhlasankari muodin uusia tuulia seuraava tyylitaituri tai kenties tekniikan alalle valmistuva it-guru? Lahjansaajaa kiinnostavan yrityksen osakkeet voivat innostaa nuorta tutustumaan sijoittamisen maailmaan tarkemmin.

Osakelahjan saajalla tulee olla arvo-osuustili, jolla osakkeita säilytetään. Jos lahjansaajalla ei tällaista vielä ole, tili tulee käydä avaamassa pankissa. Lahjanantaja ostaa osakkeen omiin nimiinsä ja lahjoittaa sen lahjansaajan arvo-osuustilille. Tätä varten tehdään lahjanantajan ja lahjansaajan tai alaikäisen lahjansaajan edunvalvojan välille lahjakirja.

Osakkeen ostaminen toisen nimiin ei ole mahdollista, joten aivan yllätyslahjaksi osake ei sovi. Toki osakelahjan voi luvata etukäteen vaikkapa onnittelukortissa ja tehdä oston myöhemmin yhdessä lahjansaajan kanssa.

4. Anna lahjaksi rahastoja

Rahastolahjakortti on joustava ja helppo lahjavaihtoehto. Rahastolahjakorttiin merkitään lahjan saajan nimi, lahjoituksen arvo, lahjanantaja ja päivämäärä. Lahjansaaja lunastaa lahjakortin pankissa ja valitsee, mitä rahastoa varoilla merkitään.

Jo muutamalla kympillä pääsee rahastosijoittamisen alkuun. Pienikin sijoitus voi toimia lahjansaajalle kipinänä säästämiseen ja sijoittamiseen tulevaisuudessa.

5. Kartuta lahjansaajan ASP-tiliä

Onko lahjansaaja aloittanut säästämisen omaa asuntoa varten? Hyvä lahjavaihtoehto on myös talletus lahjansaajan ASP-tilille, mikä auttaa kerryttämään säästöjä tulevaa asunnonhankintaa varten.

6. Anna lahjaksi sijoitusvakuutus

Myös sijoitusvakuutuksen voi antaa lahjaksi. Tällöin lahjanantaja avaa vakuutuksen omiin nimiinsä ja merkitsee edunsaajaksi lahjansaajan. Vaihtoehtoisesti sijoitusvakuutus voidaan valtakirjalla avata suoraan lahjansaajan nimiin.

7. Muista lahjavero

Jos kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on 5 000 euroa tai enemmän, lahjansaajan on tehtävä lahjaveroilmoitus. Kolmen vuoden aikana voi siis lahjoittaa samalle lahjansaajalle yhteensä 4 999 euron arvosta esimerkiksi sijoituksia ilman lahjaveroa. Osakelahjan arvo määräytyy lahjoitushetken kurssien mukaan.

Yläraja on lahjanantajakohtainen eli lahjaverottomia lahjoja voi saada useammalta henkilöltä. Esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lahjansaajalle kolmen vuoden aikana 4 999 euroa kumpikin ilman lahjaveroa.

Vinkit antoi Katariina Säntti ja Katja Taponen OPsta.

Tuoreimmat
Rahala-blogi – Hyvä sijoittaja muistaa myös tuhlailla
Rahala-blogi – Hyvä sijoittaja muistaa myös tuhlailla
Jokaisen sijoittajan on hyvä muistaa tuhlaamisen jalo taito. Rahaa pitää osata käyttää myös tyhmästi, sillä se on elämää.
Nuku kuin olympiaurheilija – univalmentaja kertoo miten
Nuku kuin olympiaurheilija – univalmentaja kertoo miten
Valvotko stressin vuoksi herkästi? Kysyimme olympiaurheilijoiden univalmennusta tekevältä lääkäriltä, miten omaa untaan voi parantaa.
“Hyvää päivää, tarvitsisimme 1,2 autoa!” - olisiko OP Kausiautosta lapsiperheen kakkoskulkineeksi?
“Hyvää päivää, tarvitsisimme 1,2 autoa!” - olisiko OP Kausiautosta lapsiperheen kakkoskulkineeksi?
Meitä on kaksi aikuista ja kolme lasta. Ja yksi auto. Ajoittain tuntuu, että tarvitsisimme toisen menopelin. Emme silti missään tapauksessa halua toista autoa.
Osakkeiden osto – ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen?
Osakkeiden osto – ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen?
Osakkeiden osto oikeaan aikaan on haasteellista ammattilaisellekin, saati piensijoittajalle. Näillä muutamilla nyrkkisäännöillä voit välttää selkeimmät virheet.

OP sosiaalisessa mediassa