Nousukausi on täällä – laita myös oma taloutesi kuntoon hyvällä tuulella

Talouden nousukausi on täällä. Pitkän taantumajakson jälkeen se tuntuu tosi hyvältä ja ihmisetkin suhtautuvat jälleen positiivisemmin oman taloutensa tulevaisuuteen. Psykologisesti nyt onkin oivallinen hetki pistää oma talous kuntoon.

Minulta kysyttiin taannoin, kuinka kotitalouksien tulisi huomioida nousukausi omassa taloudenpidossaan. Periaatteessa hyvän taloudenpidon opit ovat samat suhdanteesta riippumatta. Kotitalouden tulot ja menot on hyvä pitää balanssissa, velkaantuminen omaan tilanteeseen sopivalla tasolla ja rakenne fiksuna. Lisäksi kannattaa varmistaa, että säästöt ja sijoitukset vastaavat niille asetettuja tavoitteita.

Nousukauteen liittyy toki tiettyjä talouden piirteitä, joihin kannattaa kiinnittää huomioita.

Yksi nousukaudelle tyypillinen ilmiö on kotitalouksien säästämisasteen lasku. Tämä on jo tapahtunut Suomessa. Kotitaloudet kuluttavat käteen jäävistä tuloistaan aiempaa enemmän. Osittain tätä selittää taantumavuosien aikana syntynyt patoutunut kysyntä; huonoina aikoina ei uskallettu tehdä suurempia hankintoja (esim. auto) ja nyt kysyntä alkaa purkautua.

Kuluttajien luottamus tulevaan on myös korkealla, mikä ylläpitää kulutusintoa. Ja hyvä niin. Mutta toki omaa kulutuskäyttäytymistään kannattaa seurata kriittisin silmin, ettei ajauduta ylilyönteihin tai kulutusluottokierteeseen. Peruskeynesiläistä ajattelua voi hyvin harjoittaa myös kotona; hyvinä aikoina on hyvä kerätä vaikkapa vararahastoa, joita voi sitten yllätysten kuten työttömyyden iskiessä käyttää.

Sijoituspuolella nousukausi tarkoittaa yleensä hyviä osaketuottoja, erityisesti nousukauden alkuvaiheessa. Suomen osakemarkkinoiden tuottoja ajaa kotoisia tekijöitä enemmän maailmantalouden tapahtumat ja siellä nousukaudesta on nautittu jo pidempään. Sijoittajat ovatkin päässeet nauttimaan nousukauden hedelmistä jo useamman vuoden ajan. Tämän myötä osakkeiden arvostustasot ovat nousseet jo korkeahkon puoleiseksi. Korkojen nousu puolestaan voi lisätä korkosijoittajien tuskaa. ”Helppoja” tuottoja ei siis tunnu olevan saatavilla. Mielestäni paras lääke tähän dilemmaan onkin fokusoitua sijoituksissaan pitkän aikavälin tavoitteisiin ja unohtaa lyhyen ajan hötkyily. Säännöllinen säästäminen tasaa riskiä huonosta ajoituksesta ja hajautus on aina hyvä muistaa.

Kolmas nousukauden ilmiö on korkojen nousu. Talouden elpyessä korkotaso tyypillisesti nousee ja inflaatio kiihtyy. Toistaiseksi tätä ei ole etenkään lyhyissä koroissa vielä nähty, mutta odotusten mukaan euribor-korot kääntyvät hiljalleen ylöspäin. Nyt onkin hyvä hetki miettiä, miten korkojen nousu näkyy lainanhoitokustannuksissa ja miten oma talous sen kestää.

Talous on paljon myös psykologiaa. Tutkimusten mukaan positiivisella mielellä ihmiset tekevät parempia päätöksiä; kokonaisuuksien näkeminen, tietojen yhdisteleminen ja huolellisempi päätöksenteko onnistuvat paremmin hyvällä tuulella*. Nyt on siis mitä parhain hetki miettiä oma talous kuntoon.

*Jarkko Rantanen: Tunteella! : voimaa tekemiseen 2013

Tuoreimmat
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
Yhden miehen pajasta lähes 300 hengen yritykseksi kasvanut Kivikylän Kotipalvaamo on palkittu useaan otteeseen liha-alan johtavana brändinä Suomessa. Makkaranmuotoisesta myymälästään tunnettu...
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.

OP sosiaalisessa mediassa