Nousukausi on täällä – laita myös oma taloutesi kuntoon hyvällä tuulella

Talouden nousukausi on täällä. Pitkän taantumajakson jälkeen se tuntuu tosi hyvältä ja ihmisetkin suhtautuvat jälleen positiivisemmin oman taloutensa tulevaisuuteen. Psykologisesti nyt onkin oivallinen hetki pistää oma talous kuntoon.

Minulta kysyttiin taannoin, kuinka kotitalouksien tulisi huomioida nousukausi omassa taloudenpidossaan. Periaatteessa hyvän taloudenpidon opit ovat samat suhdanteesta riippumatta. Kotitalouden tulot ja menot on hyvä pitää balanssissa, velkaantuminen omaan tilanteeseen sopivalla tasolla ja rakenne fiksuna. Lisäksi kannattaa varmistaa, että säästöt ja sijoitukset vastaavat niille asetettuja tavoitteita.

Nousukauteen liittyy toki tiettyjä talouden piirteitä, joihin kannattaa kiinnittää huomioita.

Yksi nousukaudelle tyypillinen ilmiö on kotitalouksien säästämisasteen lasku. Tämä on jo tapahtunut Suomessa. Kotitaloudet kuluttavat käteen jäävistä tuloistaan aiempaa enemmän. Osittain tätä selittää taantumavuosien aikana syntynyt patoutunut kysyntä; huonoina aikoina ei uskallettu tehdä suurempia hankintoja (esim. auto) ja nyt kysyntä alkaa purkautua.

Kuluttajien luottamus tulevaan on myös korkealla, mikä ylläpitää kulutusintoa. Ja hyvä niin. Mutta toki omaa kulutuskäyttäytymistään kannattaa seurata kriittisin silmin, ettei ajauduta ylilyönteihin tai kulutusluottokierteeseen. Peruskeynesiläistä ajattelua voi hyvin harjoittaa myös kotona; hyvinä aikoina on hyvä kerätä vaikkapa vararahastoa, joita voi sitten yllätysten kuten työttömyyden iskiessä käyttää.

Sijoituspuolella nousukausi tarkoittaa yleensä hyviä osaketuottoja, erityisesti nousukauden alkuvaiheessa. Suomen osakemarkkinoiden tuottoja ajaa kotoisia tekijöitä enemmän maailmantalouden tapahtumat ja siellä nousukaudesta on nautittu jo pidempään. Sijoittajat ovatkin päässeet nauttimaan nousukauden hedelmistä jo useamman vuoden ajan. Tämän myötä osakkeiden arvostustasot ovat nousseet jo korkeahkon puoleiseksi. Korkojen nousu puolestaan voi lisätä korkosijoittajien tuskaa. ”Helppoja” tuottoja ei siis tunnu olevan saatavilla. Mielestäni paras lääke tähän dilemmaan onkin fokusoitua sijoituksissaan pitkän aikavälin tavoitteisiin ja unohtaa lyhyen ajan hötkyily. Säännöllinen säästäminen tasaa riskiä huonosta ajoituksesta ja hajautus on aina hyvä muistaa.

Kolmas nousukauden ilmiö on korkojen nousu. Talouden elpyessä korkotaso tyypillisesti nousee ja inflaatio kiihtyy. Toistaiseksi tätä ei ole etenkään lyhyissä koroissa vielä nähty, mutta odotusten mukaan euribor-korot kääntyvät hiljalleen ylöspäin. Nyt onkin hyvä hetki miettiä, miten korkojen nousu näkyy lainanhoitokustannuksissa ja miten oma talous sen kestää.

Talous on paljon myös psykologiaa. Tutkimusten mukaan positiivisella mielellä ihmiset tekevät parempia päätöksiä; kokonaisuuksien näkeminen, tietojen yhdisteleminen ja huolellisempi päätöksenteko onnistuvat paremmin hyvällä tuulella*. Nyt on siis mitä parhain hetki miettiä oma talous kuntoon.

*Jarkko Rantanen: Tunteella! : voimaa tekemiseen 2013

Tuoreimmat
Oi aikoja, oi tapoja - high yield markkinan ilmiöitä
"Hey, is everybody out there nuts?" Kysyy Gordon Gekko puheessaan yliopistonuorille Wall Street, Money Never Sleeps -elokuvassa. Sama tulee välillä mieleen kun katsoo high yield -markkinaa ja...
Lohen fileointi – näin käytät kalan kokonaan
Lohifile, medaljongit ja kalaliemi – tee kaikki nämä yhdestä kokonaisesta lohesta ja säästä rahaa.
Suunnittele työuran jälkeinen elämäsi – lue eläköitymisvalmentajan vinkit
Piilaakso ei ole vain nuoria startup-yrittäjiä. Teknologialaaksoa rakentamassa olleet ovat nyt eläkeläisiä, jotka toteuttavat unelmiaan ja tekevät asioita, mihin työelämässä ei ollut aikaa. Kaiken...
Rahat kaverin tilille saman tien? Näin se onnistuu
Miten puhelinnumerolla maksaminen oikein toimii? Missä tilanteissa Siirto-palvelua kannattaa hyödyntää? Entä onko se nyt varmasti turvallista ja helppoa?