Neljä lasta vai puoli miljoonaa kahisevaa?

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Luin joitakin vuosia sitten artikkelin, jossa oli laskettu hinta yhden lapsen kasvattamiselle. Hinta oli vuonna 2013 lähes 130 000 euroa. Tuo summa uppoaa ihmistaimen kasvattamiseen ensirääkäisystä täysi-ikäiseksi.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Suuri rahavirta koostuu monesta pienestä purosta. Kahisevaa uppoaa niin vaatteisiin, ruokaan, majoitukseen, harrastuksiin kuin koulutukseenkin. Lapsen kasvattamisen hinta on kaiken lisäksi voimakkaassa kasvussa.

Vielä kymmenen vuotta sitten kakaroista tehtiin kelpoja kansalaisia kymppitonneja halvemmalla. Todennäköisesti summa on vuonna 2016 entisestä korkeampi, sillä kaikki maksaa nykyään enemmän. Markkinoille on tullut uusia välttämättömyyksiä: älypuhelimet, tasapainolaudat, virtuaalilasit ja sähköskootterit.

Vanhempien riiston lisäksi lasten kasvatus käy kalliiksi myös yhteiskunnalle. Mikäli maksat veroja, olet osaltasi maksamassa tulevaisuuden toivojen kasvatuksesta. Vaikka tämä tuntuu epäreilulta, on se lopulta järkevää, sillä tarvitsemme jatkuvasti uusia veronmaksajia hoitamaan oman osuutensa kakusta.

Olen nelilapsisen perheen isä. Tämä tarkoittaa karkeasti sitä, että vuoteen 2028 mennessä olen käyttänyt jälkikasvuni hoitamiseen vähintään 520 000€. Se on vanhaa rahaa reippaat kolme miljoonaa markkaa. Kolme miljoonaa. Jos joku olisi sanonut minulle ennen ensimmäisen lapsen saattamista, että tulen syytämään rahaa hulppean hirsitalon tai Ferrarin verran muksuihini, olisin nauranut räkäisesti.

En usko, että omalla kohdallani tuo reippaan puolen miljoonan potti edes riittää summaamaan yhteen kaikkea sitä rahamäärää, joka jälkikasvun paapomiseen tulee kulumaan. Asun pääkaupunkiseudulla, jossa kaikki on lähtökohtaisesti hieman kalliimpaa. En myöskään ole kaikkein paras kieltämään lapsiltani hieman turhilta tuntuvia hankintoja.

Millaisella summalla lasten kasvattaminen voisi halvimmillaan onnistua? Todennäköisesti oikein säästäväinen ihminen kasvattaisi muksunsa suunnilleen puolella tuosta summasta. Vaatteet kirpparilta, ruoka omasta maasta ja metsästä, harrastuksena suunnistus ja kalastus. Asumukseksi riittää hieman pienempikin tupa.

Ainoa ongelma lasten maailmassa on yksi lyhyt lause: ”Mutku muillakin on”. Nuo kolme sanaa olen itsekin sylkäissyt suustani lapsena. Siinä mielessä maailma ei ole muuttunut. Yhteisön paine omistaa erilaisia tavaroita ja vaatteita on edelleen yhtä vahva kuin reilut parikymmentä vuotta sitten. 80-90 –luvun lama-Suomessa kiikarissa olivat Leviksen 501 farkut, nykyään iPhone 7.

Lasten kasvattamiseen menevä puoli miljoonaa euroa olisi viidenkympin seteleiksi muutettuna reilun metrin korkea kasa käteistä. Tuota kasaa mielessä mittaillessani pohdin sitä mitä oikeastaan tekisin tuollaisella määrällä rahaa. Todennäköisesti asuisin väljemmin, matkustelisin enemmän, ostaisin lisää leikkikaluja ja olisin enemmän vapaalla. Yksinkertaistettuna tuhlaisin enemmän.

Vaikka olen kovin taipuvainen materialismiin, astuu poikkeus kuvaan lapsien kohdalla. Heidän kohdallaan olen valmis tinkimään omastani. Jos minun täytyisi luopua hetki sitten hankkimastani unelma-autosta lasteni vuoksi, tekisin sen kummemmin miettimättä.

Ajatusleikki valinnasta lasten ja rahan välillä on helposti ratkaistu. En nimittäin osaa kuvitella elämää ilman noita rahaa syöviä ja hermoja raastavia veitikoita. Reippaan sadan tonnin rahallinen kulu yhdestä lapsesta ei tunnu kovinkaan kovalta hinnalta siitä, että saa katsoa kuinka pienestä avuttomasta kääröstä kasvaa jatkuvasti itsenäisempi tyyppi, jonka taidot eivät lakkaa ihmetyttämästä ylpeää isää.

OP sosiaalisessa mediassa