Miten ulkomailla shoppaillessa voi säästää – muutenkin kuin alessa?

Matkusteluun kuuluu usein olennaisena osana shoppailu. Tarkan euron matkustaja tietää, että alennusmyyntien lisäksi ulkomailla shoppaillessa voi säästää valitsemalla oikeat maksutavat. Lue tästä, miten käteinen kannattaa hankkia ja mitä kannattaa huomioida, kun maksaa EU:n ulkopuolella kortilla kaupassa.

1. Vinguta vapaasti

Kortilla maksaminen on koko euroalueella saman hintaista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei pankki- tai luottokortilla maksamisesta tulee lainkaan lisäkuluja, vaikka käyttäisit korttiasi esimerkiksi Kreikassa. Myös euroalueen ulkopuolella kortilla maksaminen on aina halvin tapa. Vaikka joudut silloin maksamaan valuutan vaihdosta korttiyhtiön tukkukurssin lisäksi oman pankkisi perimän siivun, kokonaisuus jää yleensä aina halvemmaksi kuin käteisen vaihtaminen.

2. Maksa kortillakin paikallisessa valuutassa

Kun olet euroalueen ulkopuolella ja maksamassa kassalla kortilla, myyjä kysyy usein ”haluatko maksaa euroissa?” Oikea vastaus on kieltävä. Jos maksat korttimaksusi euroalueen ulkopuolella euromääräisinä, kauppias perii korttiyhtiön tukkukurssin lisäksi välistä omat valuutanvaihtokulunsa.

3. Käytä automaattia, jos tarvitset käteistä

Kortin lisäksi tarvitset edelleen monissa maissa käteistä. Se kannattaa nostaa automaatista, sillä silloin vaihtokurssi on yhtä edullinen kuin korttimaksuissa. Nostojen määrissä kannattaa olla tarkkana: jos käteistä jää yli, sen vaihtaminen euroiksi maksaa. Toisaalta, jos nostat rahaa koko ajan, joudut maksamaan nostopalkkionkin monesti. Yritä siis arvioida tarpeesi mahdollisimman tarkasti ja maksa mahdollisimman paljon kortilla.

4. Isommat ostokset creditillä

Suomalaiset suosivat yleensä kortin debit-puolella maksamista, vaikka aina ei kannattaisi. Erityisesti OPn asiakkaiden kannattaa huomata, että OP-Visan credit-puolella Suomessa ja ulkomailla ostetuille tavaroille saa automaattisesti 180 päivän ostoturvavakuutuksen vakuutusehtojen mukaisesti. Se korvaa, jos tavara esimerkiksi rikkoutuu parien kuukauden kuluttua kotiin paluusta. Ostoturvavakuutuksen etuna on – maksuttomuuden lisäksi – sen alhainen omavastuuraja: omavastuu on 40 euroa, kun se esimerkiksi kotivakuutuksissa nousee usein yli 150 euroon.

Lisätietoja Ostoturvavakuutuksen ehdoista ja kattavuudesta

OP sosiaalisessa mediassa