Mitä ovat av, yv ja mmm? – tutustu Facebook-kirpputorikieleen

Facebookissa on jo oma kirpputoriryhmä monelle pienemmällekin paikkakunnalle tai erikoistavaralle. Myyminen ja ostaminen on kätevää kotoa käsin, mutta aluksi voi olla vaikeaa ymmärtää ilmoituksissa viliseviä lyhenteitä. Keräsimme suomennokset yleisimmille kirppistermeille.

Av – alustava varaus

Se, joka ehtii ensimmäisenä merkitsemään av myynti-ilmoitukseen, saa myös oikeuden ensimmäisenä ostaa myytävän kohteen omakseen. Toisaalta varaaja voi myös perua varauksensa, mikäli ei syystä tai toisesta haluakaan ostosta tehdä. Yleensä varaus on voimassa vuorokauden. Jos myyjä ei siihen mennessä saa varaajan kanssa sovittua kaupoista, varaus raukeaa. Av:n voimassaoloajoista ja käytöstä on eri kirpputoriryhmillä omia sääntöjä.

Jono

Kun myynti-ilmoituksessa on alustava varaus, voi muut halukkaat ostajat ilmoittautua jonoon. Ostovuoro siirtyy ensimmäiselle jonottajalle, mikäli alustavan varauksen tehnyt vapauttaa tuotteen tai ei osta tuotetta sovitussa ajassa.

Mmm – myynnissä myös muualla

Myyjiä pyydetään ilmoittamaan, mikäli myyntiin ilmoitettu tavara on myynnissä myös muualla. Silloin mahdolliset ostajat tietävät, että myös kirpputoriryhmän ulkopuolelta voi tulla ostotarjouksia.

Vapauttaminen

Alustavan varauksen tehnyt voi vapauttaa varauksen kohteena olleen tuotteen, jolloin osto-oikeus siirtyy seuraavana jonossa olevalle.

Yp – Ylläpito

Ryhmän ylläpitäjät hyväksyvät uudet jäsenet mukaan ryhmään ja ylläpitävät ryhmän sääntöjä. Heiltä saa apua epäselvissä tapauksissa ja neuvoja tekniikkaongelmiin. He myös seuraavat ilmoituksia ja huomauttavat myyjiä puutteellisista tai sääntöjen vastaisista ilmoituksista.

Yv – Yksityisviesti

Kaupoista sovitaan yksityisviestillä, jota muut facebookin käyttäjät eivät näe. Viestissä sovitaan paikka ja aika sekä vaihdetaan yhteystietoja.

Juttua varten haastateltiin Facebook-kirppisryhmän vetäjää.

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa