Kuinka säästää hääbudjetissa? Hääsuunnittelijan 5 neuvoa

Tehokkain keino budjetin hallintaan on vieraslistan rajaaminen, mutta kekseliäisyydestä ja kierrätyksestäkin on apua.

Suomalaiset häät maksavat yleensä noin 8 000– 12 000 euroa. Hääsuunnittelija Anu Beadlen mukaan viime vuosien taloudellinen taantuma on kuitenkin näkynyt pienempinä hääbudjetteina.

– Pienimmät budjetit vaihtelevat sadoista euroista pariin tuhanteen euroon, Beadle kertoo. Hän toimii hääsuunnittelijana omassa Lily Dream Wedding -yrityksessään.

Somistuksessa kierrätysmateriaaleja, hääpuku Facebookista

Vieraiden viihtyvyys on nykyhääparien mielestä tärkein asia, eikä siitä haluta tinkiä. Vieraille halutaan tarjota laadukasta teemaan sopivaa ruokaa sekä ohjelmaa. Ruuan lisäksi suomalaiset haluavat panostaa hääjuhlien somistukseen. Kuinka sitten saa aikaan näyttäviä asetelmia ilman hulppeaa budjettia?

– Käytä pienissä kukka-asetelmissa edullisia suuria kukkia tai esimerkiksi harsokukkaa, joka on ilmavaa ja näyttävää. Voit luoda volyymia asettelemalla useita pieniä asetelmia lähekkäin. Voit käyttää esimerkiksi vanhoja kirjoja tai vaikka lankkua somisteena kukka-asetelmien kanssa. Kukkien lisäksi näyttävyyttä saa luotua helposti ja edullisesti led-valoilla, kuten valoverhoilla, Beadle neuvoo.

Hääpuvuista puolestaan pihistetään aikaisempiin vuosiin verrattuna. Yhä useammat morsiamet kävelevät alttarille käytetyssä hääpuvussa. Erilaiset hääkirpputorit esimerkiksi Facebookissa sekä ulkomaalaiset nettikaupat tarjoavat muutenkin useita mahdollisuuksia pihistämiseen.

Älä tee kaikkea itse

Kaikesta ei kuitenkaan kannata säästää.

– En tinkisi ammattitaitoisesta valokuvaajasta. Kuvat ovat usein ainut asia mikä häistä jää muistoksi, Beadle painottaa.

Tärkeää on myös, ettei hääpari säästä omasta hyvinvoinnistaan.

– Häät tulevat olemaan ikimuistoiset ja kauniit, kun ne järjestetään ja vietetään ilman stressiä. Ota aikaa yhteiselle taipaleelle ennen häitä ja nauti häiden suunnittelusta!

Näin saat hääbudjetin hallintaan:

  1. Tee selkeä suunnitelma. Harkitse perusteellisesti, mitä häiltä haluat ja paljonko olet valmis budjetoimaan häihin. Selkeä suunnitelma toimii punaisena lankana. Kun pysyt suunnitelmassa, ei heräteostoksia tule tehtyä.
  2. Rajaa vieraslista. Vieraslistan rajaaminen toimii tehokkaimpana säästökeinona, koska suurin kulu häissä on usein ruokailu ja juomat. Kutsu vain ne henkilöt jotka ovat sinulle tärkeitä ja joiden haluat olevan läsnä juhliessanne häitänne.
  3. Kilpailuta palveluntuottajat. Vertaile palveluntuottajien palveluja. Halvin ei aina ole kannattavin, mutta hinnoissa on myös paljon eroja. Kun pyydät tarjouksia, muista pyytää sama palvelu samoilla tuotteilla. Muista myös tavata palveluntuottajat, jotta näet miten he toimivat ja millainen laatu heidän tuotteillaan tai palveluillaan on.
  4. Hanki ja käytä kausituotteita. Käytä kukkia jotka ovat kauden kukkia, esimerkiksi auringonkukkia elokuussa, koska silloin ne ovat edullisimmillaan. Mikäli haluat häihin tuotteita, joita on mahdollista hankkia etukäteen, hanki ne silloin kun ne ovat saatavilla edullisesti. Esimerkiksi ruskanväriset tuotteet on saatavilla edullisesti syksyllä tai hieman syksyn jälkeen alennuksista. Talvihäitä varten somisteet kannattaa hankkia edeltävänä keväänä poistoalesta.
  5. Palkkaa ammattitaitoinen hääsuunnittelija. Hääsuunnittelija säästää aikaa sekä rahaa. Hääsuunnittelijan ammattitaidolla sekä kontakteilla voi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja, sillä useat yhteistyökumppanit tarjoavat palveluita erityiseen hintaan hääsuunnittelijan asiakkaille. Hääsuunnittelija pitää ohjat käsissä, jolloin sovitut suunnitelmat eivät karkaa eikä ylimääräisiä hankintoja tule. Hääsuunnittelija auttaa myös palveluntuottajien kilpailuttamisessa.

Paikaksi hääbudjetin jemmailuun sopii esimerkiksi OPn Kasvutuotto-tili.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa