Kolumni: Rahaa ajattelevat ne, joilla sitä ei ole

Mikä on elämässä tärkeää? Raha. Se tekee ihmisen onnelliseksi, sitkeistä uskomuksista huolimatta. Mistäkö tiedän? No, kokemuksesta.

Kolumni julkaistu alunperin 3.2.2016 taloudessa.fi-palvelussa.

Parikymppisenä ostin kaveriltani grillikioskin. Ajattelin sen pitämisen olevan helppoa ja sosiaalista vastapainoa kirjoitustöille, joiden kanssa nyhersin yksinäni. Harmikseni kauppojen aukioloaikoja alettiin vapauttaa samoihin aikoihin.

Grillibisnekseni syöksyi alamäkeen samaa tahtia kuin aukioloajat pitenivät. Tai näin selitin asian itselleni. Tosiasiassa olin haukannut liian ison palan, koska pyöritin samaan aikaan omaa kustannusyhtiötä, josta oli jo sinällään kokopäivätyöksi.

Rahavaikeudet ahdistivat. Aloin vältellä postilaatikkoa. Katselin valaistuja koteja ja toivoin olevani kuka tahansa niiden asukkaista. Kuvittelin, miten heidän laskunsa olisivat säntillisessä järjestyksessä mapeissaan. Kadehdin heidän huolettomuuttaan.

En kertonut kenellekään totuutta. Häpesin ja pelkäsin kaiken paljastumista.

Lopulta nöyrryin, myin autoni ja marssin pankkiin nostamaan asuntosäästöni. Maksoin laskut ja verorästit, enkä koskaan unohda sitä keveyttä, millä astuin ulos keväiseen päivään velattomana naisena.

Vaikka tarina oli pääsääntöisesti ikävä (lukuun ottamatta sitä miellyttävää luontaisetua, että kioskinomistajana sain juoda siideriä tukkuhintaan), se muutti ratkaisevasti suhtautumiseni rahaan ja omaan taloudenpitooni.

Ensinnäkin lakkasin romantisoimasta rahaan liittyviä käsityksiä. Minäkin uskoin aiemmin, että rahasta kiinnostuneet ihmiset ovat kylmiä ja pinnallisia, eivätkä he ajattele asioita, jotka ovat ”aidosti tärkeitä”.

Mutta kokemukseni osoittikin päinvastaista. Rahaa ajattelevat kaikkein eniten ne, joilla sitä ei ole. En tiedä, onko oman henkiinjäämisen pohdiskeleminen ”aidosti tärkeää”, mutta pirusti se ainakin vie energiaa.

Toisekseen vain taloudellisesti itsenäinen ihminen voi olla todella itsenäinen. Täydellinen riippumattomuus on ehkä vaikeasti saavutettavissa, mutta jos haluat olla vapaa toisten määräysvallasta, sinulla on oltava omaa rahaa.

Ymmärsin myös, että typeriäkin virheitä kannattaa tehdä, jos niistä ottaa opikseen. Itse aloin säästää rahaa tulevaisuuden varalle. Kiinnostuin kaikesta, joka toimisi puskurina tulevaisuuden sählinkejä vastaan. Nukun yöni hyvin.

Ehkä kaikkein tärkein oppi oli kuitenkin tutustuminen omiin arvoihin. Jos olisin alun perinkin tarkastellut elämääni ja tajunnut, että tärkein kannattamistani arvoista on vapaus, en olisi koskaan ajanut itseäni tilanteeseen, jossa olin lähellä menettää sen.

Anna Perho

Anna Perho on suomalainen toimittaja ja tv-tuottaja.

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa