Kolumni: Rahaa ajattelevat ne, joilla sitä ei ole

Mikä on elämässä tärkeää? Raha. Se tekee ihmisen onnelliseksi, sitkeistä uskomuksista huolimatta. Mistäkö tiedän? No, kokemuksesta.

Kolumni julkaistu alunperin 3.2.2016 taloudessa.fi-palvelussa.

Parikymppisenä ostin kaveriltani grillikioskin. Ajattelin sen pitämisen olevan helppoa ja sosiaalista vastapainoa kirjoitustöille, joiden kanssa nyhersin yksinäni. Harmikseni kauppojen aukioloaikoja alettiin vapauttaa samoihin aikoihin.

Grillibisnekseni syöksyi alamäkeen samaa tahtia kuin aukioloajat pitenivät. Tai näin selitin asian itselleni. Tosiasiassa olin haukannut liian ison palan, koska pyöritin samaan aikaan omaa kustannusyhtiötä, josta oli jo sinällään kokopäivätyöksi.

Rahavaikeudet ahdistivat. Aloin vältellä postilaatikkoa. Katselin valaistuja koteja ja toivoin olevani kuka tahansa niiden asukkaista. Kuvittelin, miten heidän laskunsa olisivat säntillisessä järjestyksessä mapeissaan. Kadehdin heidän huolettomuuttaan.

En kertonut kenellekään totuutta. Häpesin ja pelkäsin kaiken paljastumista.

Lopulta nöyrryin, myin autoni ja marssin pankkiin nostamaan asuntosäästöni. Maksoin laskut ja verorästit, enkä koskaan unohda sitä keveyttä, millä astuin ulos keväiseen päivään velattomana naisena.

Vaikka tarina oli pääsääntöisesti ikävä (lukuun ottamatta sitä miellyttävää luontaisetua, että kioskinomistajana sain juoda siideriä tukkuhintaan), se muutti ratkaisevasti suhtautumiseni rahaan ja omaan taloudenpitooni.

Ensinnäkin lakkasin romantisoimasta rahaan liittyviä käsityksiä. Minäkin uskoin aiemmin, että rahasta kiinnostuneet ihmiset ovat kylmiä ja pinnallisia, eivätkä he ajattele asioita, jotka ovat ”aidosti tärkeitä”.

Mutta kokemukseni osoittikin päinvastaista. Rahaa ajattelevat kaikkein eniten ne, joilla sitä ei ole. En tiedä, onko oman henkiinjäämisen pohdiskeleminen ”aidosti tärkeää”, mutta pirusti se ainakin vie energiaa.

Toisekseen vain taloudellisesti itsenäinen ihminen voi olla todella itsenäinen. Täydellinen riippumattomuus on ehkä vaikeasti saavutettavissa, mutta jos haluat olla vapaa toisten määräysvallasta, sinulla on oltava omaa rahaa.

Ymmärsin myös, että typeriäkin virheitä kannattaa tehdä, jos niistä ottaa opikseen. Itse aloin säästää rahaa tulevaisuuden varalle. Kiinnostuin kaikesta, joka toimisi puskurina tulevaisuuden sählinkejä vastaan. Nukun yöni hyvin.

Ehkä kaikkein tärkein oppi oli kuitenkin tutustuminen omiin arvoihin. Jos olisin alun perinkin tarkastellut elämääni ja tajunnut, että tärkein kannattamistani arvoista on vapaus, en olisi koskaan ajanut itseäni tilanteeseen, jossa olin lähellä menettää sen.

Anna Perho

Anna Perho on suomalainen toimittaja ja tv-tuottaja.

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa