Veneilijän tsekkauslista ennen kauden alkua

Veneilykausi on täällä! Lue Suomen Meripelastusseuran kymmenen vinkkiä veneen keväthuoltoon ja turvalliseen veneilyyn:

Aurinkoiset kevätkelit houkuttelevat veneharrastajat satamiin ja vesille. Ennen veneilykauden korkkaamista veneen omistajan kannattaa tarkistaa rauhassa, että paatti on kunnossa ja taidot ajan tasalla.

Pitkään veneilyn ja vapaaehtoisen meripelastuksen parissa toiminut Jasmo Hiltula Suomen Meripelastusseurasta tunnistaa yleisimmät veneilijöiden sudenkuopat. Hän kehottaa kiinnittämään huomiota niin veneen varusteisiin kuin hinausapuunkin.

– Kun nämä asiat malttaa tarkistaa ennen veneen veteen laskemista, säästyy jo monelta, sanoo Hiltula.

1 Huolla vene

Ennen vesille lähtöä vene tulee aina huoltaa. Vene kannattaa ainakin pestä ja tarkastella silmämääräisesti, ettei jokin putki ole esimerkiksi päässyt jäätymään.

– Jos vene on laitettu talviteloille kunnolla, ei töitä ole niin paljoa. Moottoriveneissä öljyt tulisi vaihtaa jo syksyllä. Keväällä olisi hyvä tarkistaa polttoainesuodatin, jolle pitkään paikoillaan ollut polttoaine ei välttämättä ole tehnyt hyvää, Hiltula kertoo.

2 Tarkista polttoainemittari

Polttoainemittarin lukemaan kannattaa Hiltulan mukaan suhtautua keväisin pienellä varauksella, sillä mittari voi jämähtää kylmän talven aikana. Ensimmäisessä tankkauksessa kannattaa varmistaa mittarin toimivuus.

– Ensimmäistä tankillista ei kannata ajaa tyhjäksi asti. Haemme joka kevät järveltä veneitä, joista on loppunut polttoaine, vaikka mittari näyttää vielä puolta tankkia, Hiltula muistuttaa.

3 Huolehdi pelastusliivit kuntoon

Talven jäljiltä kannattaa tarkistaa, että pelastusliivejä on tarpeeksi ja etteivät ne ole homeessa.

Tärkeintä on katsoa, että liivit ovat sopivalla mitoituksella veneilyporukkaa ajatellen.

– Paukkuliivit täytyy puhaltaa täyteen ja antaa olla täytenä 24 tuntia. Sinä aikana ne eivät saisi tyhjentyä, Hiltula kertoo.

4 Varmista sammuttimen toimivuus

Sammutin on pakollinen veneessä, jossa mahdollisuus palon syttymiseen on olemassa. Sammuttimeen on tarralla kiinnitetty seuraava huoltopäivämäärä, ja vanhentuneet sammuttimet tulee viedä huoltoon.

– Tulipalo veneessä on pelottava tapahtuma ja johtaa usein aluksen jättämiseen, mikäli tulta ei saada aisoihin välittömästi. Siksi sammuttimen huoltoa ei kannata laiminlyödä, Hiltula kertoo.

5 Tarkista hätäsoihtujen tai -rakettien päiväys

Hätämerkinantovälineiden tulisi kuulua jokaisen veneilijän perusvarustukseen. Jotta välineet toimivat hädän hetkellä, täytyy niiden voimassaoloajasta huolehtia. Hätäraketteja ei missään tapauksessa saa hävittää ampumalla.

– Ilman syytä hätäraketin ampuminen on rangaistava teko, sillä hätäraketti laukaisee aina laajan etsintäoperaation. Vanhentuneita hätäraketteja voi palauttaa sinne, mistä uusiakin ostetaan, Hiltula muistuttaa.

6 Tee vesillelasku turvallisesti

Varmista, että veneeseen ei tule vettä ja että moottori lähtee käyntiin jo ennen kuin päästät trailerista irti. Ota mukaan myös mela ja köyttä.

– Joka kevät Suomessa haetaan veneilijöitä, jotka innokkaasti irrottautuvat trailerista huomatakseen, että moottori ei käynnisty tai sammuu heti käynnistyttyään eikä melaa ole mukana, Hiltula kertoo.

7 Ota veneelle vakuutus

Veneen vakuuttaminen pelastaa monelta sydämentykytykseltä vahingon sattuessa. Vene on monelle suuri investointi, ja siksi pahan päivän varalle kannattaa ottaa kattava venevakuutus. Paras vakuutus turvaa sekä karilleajon että rikosvahingon ja on voimassa myös talvisäilytyksen aikana.

Lue lisää OPn venevakuutuksista

8 Liity Trossi-jäseneksi

Kun ulapalla loppuu polttoaine tai sähkövika yllättää, voi veneen hinaamisesta aiheutua satojen eurojen kustannukset. Ihmiset pelastetaan korvauksetta, mutta veneen kiireettömästä siirrosta peritään keskimäärin 293 euron suuruinen omakustannehinta. Meripelastusseuran Trossi-jäsenenä saat veneellesi maksuttoman avun.

– Trossi tarjoaa veneilijälle taloudellista turvaa yleisiä ja ikäviä vikatilanteita varten 75 euron vuosimaksulla. Samalla tuet Meripelastusseuran vapaaehtoista meripelastustyötä, Hiltula kertoo.

OPn venevakuutusasiakkaat saavat Trossi-palvelun 20 €:n alennuksella. Lue lisää Trossista ja liity jäseneksi.

9 Kertaa merimerkit ja hätänumerot

Veneilijän on tärkeää palauttaa mieleen merimerkit, jotta tunnistaa vesillä liikkumisen säännöt ja vaaranpaikat. Merimerkit ja muuta turvallisuustietoa löydät kätevästi ilmaisesta Trossi-sovelluksesta.

Hätänumerot on hyvä tallentaa puhelimeen. Akuutissa hädässä merellä voi soittaa meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000, sisävesillä yleiseen hätänumeroon 112. Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä kiireettömissä ongelmatilanteissa.

10 Muista hyvät merimiestavat

Hyvä veneilijä on vastuuntuntoinen ja huomioi toiset vesillä liikkujat ja rantojen asukkaat. Kun noudatat hyviä tapoja ja huolehdit paatin perusasiat kuntoon, on veneily kesän parhaita aktiviteetteja!

Tuoreimmat
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.
Permanent på stugan
Permanent på stugan
Paret Lyytikäinen flyttade till stugan för fjorton år sedan, Hannu Hyvärinen förbereder för närvarande sin egen flytt. En ändring av användningsändamålet för en fritidsbostad kräver samarbete med...
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Maailmantalous on ollut yhä kasvu-uralla, ja loppuvuoden kehitys näyttää vielä samansuuntaiselta. Helsingin pörssissä hajonta alkuvuoden tuloskehityksessä on ollut suurta.
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Kokki Henri Alén on joskus pienissä hankinnoissa naurettavan säästeliäs.

OP sosiaalisessa mediassa