Tuulilasi ja pyyhkimet kuntoon

Vain pieni rapsahdus moottoritiellä. Vauriota ei välttämättä edes heti huomaa, kunnes pienestä osumakohdasta alkaa levitä halkeama. Edessä on tuulilasin vaihto – tai ainakin korjaus.

Useimmiten tuulilasivaurion syynä on edellä ajavan tai ohittavan auton lennättämä irtokivi tai talvirenkaasta irronneen nastan aiheuttama särö. Maantienopeuksilla pienikin kivi riittää rikkomaan tuulilasin, etenkin kun nykyautoissa ei roiskeläppiä ole.

Olipa särön aiheuttaja mikä tahansa, vaurioitunut tuulilasi vaatii aina välittömiä toimia. Säröinen lasi on sekä turvallisuuteen että ajomukavuuteen oleellisesti vaikuttava tekijä. Tuulilasi on myös yksi auton kantavista rakenteista, jota vauriot ja halkeamat heikentävät merkittävästi. Lisäksi tuulilasissa on integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, joiden toimintaan pienetkin naarmut ja lovet lasin pinnassa saattavat vaikuttaa

Keväällä tehty valtakunnallinen tuulilasitarkistus paljastaa, että harmillisen moni autoilija viivyttää tuulilasin huoltamista liian pitkään. Suomen teillä liikkuvista autoista lähes joka toisessa tuulilasi on toimenpiteitä vaativassa kunnossa. Yleisimpiä vauriota ovat kiveniskut ja halkeamat.

Jos osumajälki jää pieneksi, se ei vaadi välitöntä korjausta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mikäli lasissa on iso halkeama, kiveniskemiä on kolme tai enemmän tai iskukohta on alle viiden sentin päässä tuulilasin reunasta, on lasi vaihdettava. Jos vaurio on kuljettajan näköalueella, korjaus ei riitä, vaan koko tuulilasi on vaihdettava.

Tuulilasin korjaus ja vaihto ovat nopeita toimenpiteitä. On siis turha jäädä kärvistelemään huonon näkyvyyden kanssa.

Ensiapua tuulilasivaurioihin:

  • Pieni kiveniskemä kannattaa suojata heti vaikka teipillä. Silloin halkeamaan ei pääse likaa.
  • Sulje tuulilasiin kohdistuva puhallin, sillä lämpötilan vaihtelu nopeuttaa särön etenemistä lasin pinnassa.
  • Varaa aika tuulilasin korjaukseen. Tuulilasin korjaus ja vaihto ovat molemmat nopeita toimenpiteitä.
  • Turvaväli liikenteessä suojaa myös tuulilasia.

Huolla myös pyyhkijöiden sulat

Tuulilasin ohella pyyhkijöiden sulkien kunto on autoilussa turvallisuustekijä. Etenkin talvella pyyhkijät ovat koetuksella pakkasen ja tiesuolan kulutuksessa, mutta yhtä lailla pyyhkijät tarvitsevat huoltoa myös kesäliikenteessä.

Käytä reilusti lasinpesunestettä tuulilasin puhdistuksessa. Liika kuivuus ja kitka kuluttaa turhaan pyyhkijöiden sulkia, eikä puhdista lasia kunnolla.

Puhdista sulat säännöllisesti pyyhkimällä ne lasinpesunesteessä kostutetulla rätillä. Mikäli tuulilasiin jää raitoja tai likakalvo, on aika vaihtaa pyyhkijän sulat.

Tuoreimmat
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Täyttääkö kotisi arvoasunnon kriteerit? Tällä hetkellä arvoasunnot käyvät hyvin kaupaksi. Kiinteistönvälittäjät kertovat, millainen arvoasunto kiinnostaa eniten.
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Monet yrittäjät oppivat kassavirran tasapainottamisen tärkeyden kantapään kautta. Kassavajeen torjumiseen löytyy keinoja, mutta asiantuntijan tärkein vinkki yrittäjälle on tämä: lomaile silloin kun...
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Tarjolla olevien sijoitusinstrumenttivaihtoehtojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti parin vuosikymmenen aikana. Erityisesti sijoitusrahastojen suosio on ollut vahvaa niin piensijoittajien kuin...
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.

OP sosiaalisessa mediassa