Suomalaiset ovat autoilukansaa – katso kuinka paljon keskimäärin liikumme vuorokaudessa

Suomalaisten liikkumistottumukset eivät ole juurikaan muuttuneet kuudessa vuodessa. Viime vuonna keskiverto suomalainen liikkui 41 kilometriä vuorokaudessa ja käytti liikkumiseen tunnin ja 13 minuuttia.

Vuonna 2016 Suurin osa matkoista tehtiin autolla. 45 prosentissa matkoista alla oli auto ja julkisilla, pyöräillen tai kävellen liikuttiin 37% matkoista. Kun lukuihin lisätään auton kyydissä matkustaneet, nousee autoilun suosio 60 prosenttiin. Suomalaiset ovat selkeästi autoilukansaa.

Tiedot käyvät ilmi Liikenneviraston henkilöliikennetutkimuksesta, joka avaa suomalaisten liikkumistottumuksia kuuden vuoden välein. Tuoreimpaan tutkimukseen osallistui 30 000 suomalaista.

Vaikka autoilu pitää pintansa isossa kuvassa, on liikkumistottumuksissa alueellisia eroja.

– Alueelliset erot ovat suuria erityisesti kestävien liikkumismuotojen, kuten jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuuksissa, kertoo kestävän liikkumisen asiantuntija Tytti Viinikainen.

Suurin osa matkoista tapahtuu vapaa-ajalla

On yllättävää, että suurin osa liikkumisesta liittyy vapaa-aikaan ja harrastuksiin. Niiden osuus kokonaismatkustamisesta on kolmannes, kun työmatkailuun tuhraantuu vain neljäsosa liikkumisesta. Yksi selittävä tekijä saattaa olla etätyön lisääntyminen.

– Työssäkäyvistä reilu viidennes oli tehnyt etätyötä edeltävän viikon aikana. Etätyötä tekivät erityisesti ne, joiden työmatkat olivat pitkiä, kertoo Liikenneviraston liikenneasiantuntija Harri Lahelma.

Liikuttujen kilometrien määrä on vahvasti liitoksissa elämäntilanteeseen. Tutkimukseen osallistuneet ikäihmiset liikkuivat keskimäärin 17 kilometriä vuorokaudessa ja 19 prosenttia ei liikkunut tutkimuspäivien aikana lainkaan. Keskiverrolle autoilijalle matkaa kertyi päivässä 52 kilometriä.

Liikenteessä 2,6 miljoonaa henkilöautoa

Vaikka liikkumispalveluiden valikoima on kasvanut voimakkaasti muutamassa vuodessa, ovat suomalaiset edelleen varsin konservatiivisia liikkujia. Vuonna 2016 Suomen tieliikenteessä oli reilut 2,6 miljoonaa henkilöautoa. Liikenneviraston kestävän liikkumisen asiantuntija Tytti Viinikainen näkee tässä suuren kehityksen mahdollisuuden.

– Kestäviä liikkumismuotoja on edelleen tarpeen edistää, jotta päästään Suomelle asetettuihin liikenteen ilmastotavoitteisiin.

Liikkumisen tarve tuskin tulee kovin nopeasti katoamaan, sillä kotimaanmatkoja tehtiin vuonna 2016 yhteensä 5,1 miljardin kilometrin verran.

Tuoreimmat
OP Helsinki järjestää digiopastusta ikäihmisille
OP Helsinki järjestää digiopastusta ikäihmisille
Viime vuonna OP-ryhmän pankit järjestivät yhteensä 400 avointa digiopastustilaisuutta.
”Kannatan ajamista oikean tarpeen mukaan” – Esa Salin voitti OP Kausiauton vuodeksi ja tykästyi hybridiautoon
”Kannatan ajamista oikean tarpeen mukaan” – Esa Salin voitti OP Kausiauton vuodeksi ja tykästyi hybridiautoon
Osuuspankkien edustajiston vaaleissa äänestäneiden kesken arvottiin hybridiauto vuodeksi käyttöön. OP Kausiauto toimitti Volkswagen Passat Variant GTE:n palkinnon onnekkaalle voittajalle, OP...
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...

OP sosiaalisessa mediassa