Sinäkin istut pari kuukautta elämästäsi liikenneruuhkissa

Oletko yksityisautoilija? Niin minäkin. Rakastatko istua ruuhkassa? En minäkään. Siksi haluan paremman julkisen liikenteen.

Näin kuntavaalien aikoihin kotikulmillani puhutaan paljon julkisesta liikenteestä ja sen kehittämisestä. Asia on tulenarka, sillä vaikka kotimme sijaitseen reilun parinkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta, on julkinen liikenne suoraan sanottuna vitsi.

Vastaava liikenneruljanssi on käynnissä useassa kaupungissa ja kunnassa. Ehdokkaat lupaavat ratkaista julkisen liikenteen ongelmat kukin tavallaan. Osa lanaisi moottoritiet pyöräilyväyliksi ja kieltäisi autoilun keskustoissa.

Helsingissä eräs vihreä ehdokas ehdotti julkisen liikenteen liityntäpysäköinnin poistamista. Hänen mielestään hyvää maata ei kannata täyttää seisovilla automobiileilla. Tähteeksi jäävän tilan ehdokas käyttäisi papujen viljelyyn. Reaktion osaatte varmasti arvata?

Omassa kotikunnassani väännetään peistä siitä pitäisikö julkisen liikenteen ongelmat ratkaista liittymällä kimppaan pääkaupunkiseudun liikennöintiä hoitavan HSL:n kanssa. Ratkaisu olisi toki kallis, mutta sujuvoittaisi varmasti julkista liikennettä.

Fanaattiset autoilijat tuntuvat vastustavan julkisen liikenteen kehittämistä. Ikään kuin se olisi pois yksityisautoilulta. Oikeasti se tarkoittaisi autoilun vähentymistä, joka puolestaan pienentäisi ruuhkia ja sujuvoittaisi liikennettä. Vannoutuneen yksityisautoilijan kannattaisikin tukea joukkoliikenteen kehitystä etujoukoissa.

Ruuhkat tekevät ihmismielen kireäksi. Liikennepsykologien näkemyksen mukaan ihmisellä on vahva etenemisen tarve, emmekä sen vuoksi siedä matkamme hidastumista ja tökkimistä. Harva kertoo nauttivansa ruuhkassa jököttämisestä.

####

Istumme vuodessa kymmeniä tunteja ruuhkassa

Ruuhkaindeksillä mitattuna Helsinki oli muutama vuosi sitten Euroopan 46. ruuhkaisin kaupunki. Euroopan ruuhkaisin kaupunki oli vuoden 2012 tutkimuksessa Moskova, jossa autoilija seisoo ruuhkissa 127 tuntia vuodessa. Helsingissä luku oli 61 tuntia. Mutta olisiko ruuhkista mahdollista päästä eroon kokonaan? Periaatteessa kyllä.

Paras keino ruuhkien välttämiseksi on hyvä ja sujuva julkinen liikenne. Sitä autoilijan tuntuu olevan varsin vaikea ymmärtää. Mitä sujuvampaa bussien, junien, metrojen ja raitiovaunujen liikkuminen on, sitä houkuttelevampaa niiden käyttäminen on. Ja sitä nopeammin matka sujuu yksityisauton ratissa.

Ymmärrän hyvin penseyden julkista liikennettä kohtaan. Joukkoliikennevälineissä ei ole omaa tilaa, reitit harvoin kulkevat omalta kotiovelta työpaikalle ja kesällä niissä on tukalan kuumaa. Yksityisautoilun kannattajana minun ei tarvitsekaan rakastaa niillä matkustamista, vaan rohkaista heitä jotka pitävät niistä.

Julkisen liikenteen lisäksi ruuhkien välttäminen vaatisi myös entistä älykkäämpää liikennettä ja autojen liittämistä internetiin. Entä jos navigaattori ohjaisi sinun autosi sujuvinta mahdollista reittiä kohteeseesi? Tällainen visio voi olla lähempänä kuin arvaammekaan, sillä tarvittava informaatio on saatavilla jo nyt.

Yksityisautoilijan suurin virhe on laittaa kapuloita joukkoliikenteen rattaisiin. Huonosti toimiva verkosto on paras tapa varmistaa ruuhkaiset tiet myös tulevaisuudessa. Yksityisautoilijat, nouskaamme kannattamaan julkista liikennettä.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa