Sähköpyörät rullaavat markkinoille vauhdilla – Pitääkö fillariin hankkia vakuutus?

Ajoneuvolaki muuttui vuoden 2016 alussa sähköisten liikkumisvälineiden suhteen. Pari vuotta sitten tasapainolaudat, sähköpyörät ja Segwayt rinnastettiin jalankulkijoiksi. Miten vakuutus suhtautuu sähköisiin liikkumisvälineisiin?

Tasapainolauta, Segway ja sähköavusteiset polkupyörät, joiden huippunopeus on maksimissaan 25 km/h ja maksimiteho 1 kW ovat vapaita liikennevakuutuksesta. Tällaisiin lukeutuvat suosituimpien välineiden lisäksi sähköpotkulaudat, -skeitit ja muut pienitehoiset sähköiset liikkumisvälineet.

Nämä pienitehoisemmat sähköiset välineet kuuluvat kotivakuutuksesta riippuen kodin irtaimistoon. Kodin ulkopuolella ne ovat vakuutettuina enintään 3400 tai 5000 euron arvosta, riippuen vakuutuksesta.

Jos sähköpyöräsi ei ole liikennevakuutettava, eikä kotivakuutuksesi enimmäiskorvauskaan ole riittävä, voi arvokkaamman pyörän vakuuttaa myös arvotavaravakuutuksella.

– Se on voimassa kaikkialla maailmassa ja voit vakuuttaa pyöräsi jopa ilman omavastuuta, kertoo OPn vakuutuspäällikkö Iiris Saranpää.

Kun sähköpyörä ylittää 25 km/h tuntinopeuden rajapyykin, tulee mukaan melkoinen annos sääntöjä ja velvollisuuksia.

Yli 25 km/h kulkevat sähköpyörät pitää rekisteröidä ja vakuuttaa

Kun nopeus tai teho ylittävät 25 km/h:n tai 1kW:n rajat, muuttuu pyörä liikennevakuutuksen alaiseksi. Tällaiset pyörät eivät välttämättä edellytä polkemista, vaan ne saattavat kulkea eteenpäin kaasupainiketta painamalla tai kahvaa kääntämällä.

Tehokkaamman sähköpyörät vakuutetaan kevyinä moottoriajoneuvoina ja niihin on saatavilla liikennevakuutuksen lisäksi vapaaehtoinen kaskovakuutus. Vakuutusluokka on sama kuin mopoissa. Liikenteen seassa ajaminen edellyttää myös polkupyörän rekisteröimistä mopoksi.

Yli 25 km/h kulkevat sähköpyörät kuuluvat luokkaan L1e-B. Luokan rakenteellinen maksiminopeus on 45 km/h, eli sama kuin polttomoottorikäyttöisissäkin mopoissa. Myös kolmipyöräisiä sähköpyöriä on mahdollista rekisteröidä vastaavaan käyttöön.

Rekisteröinti maksaa 200 euroa

Fillarin rekisteröinti mopoksi maksaa tällä hetkellä noin 200 euroa ja pyörän takaosaan pitää ruuvata rekisteritunnus. Liikennevakuutus rekisteröityyn sähköpyörään maksaa noin parisataa euroa vuodessa.

Pelkkä rekisteröinti ja vakuutus eivät tehokkaalla sähköpyörällä ajamiseen riitä, sillä kuljettajalla täytyy olla mopoajokortti tai B-luokan ajokortti. Nopeaa fillaria kohdellaan täysin samalla tavalla kuin mopoa. Yksi poikkeus siitä kuitenkin löytyy. Sähköpyörää saa ajaa ilman mopokypärää ja sillä saa myös ajaa pyöräilyväylällä.

Sähköpyörää ostaessaan kannattaa olla tarkkana siitä, tarvitaanko siihen liikennevakuutus. Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vakuutuksen laiminlyönyt jää korvaustilanteessa ilman korvauksia ja laiminlyödyt vakuutusmaksut peritään takautuvasti.

Sähköpyörämarkkinoilla on tarjolla myös huomattavasti tehokkaampia sähköfillareita, mutta yli 45 km/h vauhtiin yltävillä pyörillä ei saa ajaa liikenteen seassa. Niitä voi kuitenkin käyttää off-road -ajossa tiestön ulkopuolella.

Tuoreimmat
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-kurssi opettaa taloustaitoja koululaisille
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-kurssi opettaa taloustaitoja koululaisille
Yrittäjyyskurssit opettavat lapsille ja nuorille paitsi yritteliäisyyttä myös talouden hallintaa ja rahan arvoa.
Vesa Ristikangas: ”Miten rakentaa yrityksen brändiä alalla, jolla toiminta on vahvasti henkilökeskeistä?”
Vesa Ristikangas: ”Miten rakentaa yrityksen brändiä alalla, jolla toiminta on vahvasti henkilökeskeistä?”
Henkilöbrändeistä yhteen yritysbrändiin siirtyminen vaatii systemaattista konseptin rakentamista.
Ei pelkkää pöhinää – Kaikilla olisi opittavaa kasvuyrittäjyydestä
Ei pelkkää pöhinää – Kaikilla olisi opittavaa kasvuyrittäjyydestä
Katariina Helaniemi ihastui kasvuyrityksiin jo työskennellessään Slush-tapahtumassa. Nyt hän on ollut mukana kirjoittamassa kirjaa, jonka tarkoituksena on avata, mitä pöhinä oikeasti tarkoittaa.
Käytetty auto – älä tingi näistä turvavarusteista
Käytetty auto – älä tingi näistä turvavarusteista
Moni ajokortin saanut nuori haaveilee omasta autosta, ja määrätietoisimmilla on jo rahatkin kasassa. Vanhemman sydäntä kylmää: millainen käytetty auto on turvallinen hankinta?

OP sosiaalisessa mediassa