Sähköautolla ympäri Eurooppaa – Teslalla on tunteita

Hufvudstadsbladetin toimittaja Stefan Lundberg ja valokuvaaja Leif Weckström seikkailevat kuukauden ajan ympäri Eurooppaa OP Kulun Tesla Model S-täyssähköisellä autolla. Kaksikko raportoi HBL:ään upeista paikoista ja suorittavat samalla mittavan käytännön sähköauto-testin.

Hampuri on nyt nähty ja koettu. Varsinkin Reeperbahn ja Beatlesmuistot, mutta myös upea konserttitalo Elbphilharmonie jossa sattumalta tapasimme maailmankuulun kapellimestarin ruotsalaisen Herbert Blomstedtin, 89.

Herrasmies Blomstedt kehui uutta 26 kerroksista konserttitalo HafenCityssä muttei unohtanut kehua myös Musiikkitaloa Helsingissä.

– Se oli Suomen musiikkielämän pelastus, sanoo Blomstedt.

Konserttitalon alle olimme kätevästi pysäköineet Teslan – eli ”Tessun” niin kuin rouvan virallinen nimi kuuluu.

Lefan istuessa rattiin tapahtui sama kuin miltei joka kerta aikaisemmin. Auto kieltäytyi lähtemästä käyntiin. Tessu ilmoitti vain ettei havaitse avainta, vaikka tämä oli selkeästi Lefan kädessä.

Minuahan tämä nauratti kovastikin koska näin on sattunut jo neljä-viisi kertaa.

Vaihdettiin Lefan kanssa paikkaa ja Tessu oli taas mielissään ja liu'uimme ulos parkkihallista. Minä leveästi hymyillen, Lefa punastellen.

Onko kellään vastausta ilmiöön?

Kyllä Lefakin pääsee ajamaan mutta joutuu astumaan ulos ja sisään muutaman kerran ennenkuin Tessu antaa periksi. Miksi Tessu pomputtaa kaveria tällä lailla?

Ehdimme vielä iltapäivän aikana tutustua Hampurin laitamilla sijaitsevaan museoituun Neuengammen keskitysleiriin. Käsittämättömiä asioita on tässäkin kaupungissa tapahtunut. Emme tienneet että jopa itse kaupungissa pidettiin tuhansia eurooppalaisia orjina sodan aikana.

Latausta autossa oli Lyypekkiin saapuessa runsaan kolmensadan ajokilometrin verran. Hyvin riitti Hampuriin ja ja ajeluihimme kaupungissa ja ympäristössä.

Hampurista lähdimme kohti Dresdeniä itäisessä Saksassa ja kilometrejä kertyi lähes 600. Tämä edellytti kaksi lataustaukoa koska emme olleet vaivautuneet etsimään latauspisteitä itse kaupungissa.

Ensimmäinen tataustauko pidettiin Hampurin liepeillä Radessa jossa samalla nautittiin huoltoasema-lounas. Paneroitu kalafile, 5,90 euroa. Rapea kuori, maukas sisältö. Syötyämme noin 45 minuuttia Tessukin vaikutti kylläiseltä ja lähdimme matkaan.

Autobahnalla virrankulutus on 170-180 km/t nopeuksissa huomattava. Latausta kuluu noin 1,2 – 1,3 kilometriä per ajettu todellinen kilometri. Heti kun poikkesimme pikkuteille kulutus rauhoittui.

Seuraavan kerran latasimme Hohenwarsleben nimisellä paikkakunnalla jonne oli runsaat 200 kilometriä matkaa. Akuissa oli vielä latausta runsaan sadan ajokilometrin verran. Teslan Supercharger latasi auton noin 90-prosenttisesti puolessa tunnissa.

Idea on että ajaa lujaa ja törsäilevästi jos aikoo yöpyä seuraavalla paikkakunnalla. Silloin voi rauhassa ladata hitaamassakin latauspisteessä. Näin teimmekin Dresdenissä jossa upeassa Pullman-hotellin autotallissa oli yksi latauspistoke. Lataus kesti noin kuusi tuntia, mutta mehän nukuimme kahdeksan niin ei hätää.

Jos taas joutuu ”tankkaamaan” kesken ajon kannattaa näköjään ladata usein ja lyhyempiä aikoja tai ajaa hiukan maltillisemmin. Navigaattori on tähän mennessä kertonut hyvin luotettavasti kuinka paljon matkaa on jäljellä ja kuinka virta riittää.

Seuraavaksi lähdemmekin arvoituksellisempiin paikkoihin.

Tuoreimmat
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Olemme tehneet Euroopan läpiajoamme vasta muutamia satoja kilometrejä, jäljellä meillä on noin 5000. Tällä hetkellä olemme upeassa Portugalissa, josta matkaamme Espanjan puolelle muutaman viikon...

OP sosiaalisessa mediassa