Löytyykö autosi takakontista vain varoituskolmio? Nämä 10 asiaa siellä pitäisi olla

Tieliikennelain mukaan autosta täytyy löytyä vain varoituskolmio ja alle 135 senttisille lapsille painon mukainen turvalaite, eli käytännössä turvaistuin tai -koroke. Niillä täytetään lain kirjain, mutta mitä kaikkea autossa kannattaisi olla ajon aikana mukana?

1 Heijastinliivit

Jos auto jättää tien päälle tai joudutaan onnettomuuteen, joudutaan autosta usein tulemaan ulos. Tällöin kaikki muuttuvat jalankulkijoiksi.

2 Ensiapulaukku

Ensiapulaukun sisältöön kannattaa tutustua etukäteen ja laukku kannattaa vaihtaa uuteen aika-ajoin. Jos laukku pyörii vuositolkulla autosta toiseen, saattavat sen sisältämät tarvikkeet olla vanhentuneita.

3 Taskulamppu

Toimiva taskulamppu auttaa pimeässä. Lampun patterit kannattaa myös tarkistaa aika-ajoin.

4 Kokoontaitettava lumilapio

Kokoontaitettava lumilapio helpottaa, jos auto on kadun varressa parkissa ja aura työntää aurausvallin auton ja ajokaistan väliin. Sillä voi myös kaivaa myös juuttunutta autoa irti.

5 Lumiharja ja laadukas jääskrapa

Lumikelillä on tärkeää saada ikkunat puhdistettua lumesta ja jäästä.

6 Tuulilasinpesunestettä

Mukana kannattaa Lisäyspussi tai –kannu keliin sopivaa lasinpesunestettä. Loskakelillä pesunestettä saattaa kulua yllättävän suuria määriä.

7 Vararenkaan pultit tai mutterit

Vararenkaan kiinnittämiseen soveltuvat pultit tai mutterit. Jos autossa on alla alumiinivanteet ja vararengas on peltivanteella, eivät alumiinivanteiden kiinnityspultit tai –mutterit välttämättä sovellu vararenkaan kiinnittämiseen.

8 Tunkki ja rengasavain

Mikäli autossa on vararengas, kannattaa mukana olla myös renkaan vaihtamiseen soveltuvat työkalut

9 Lämmintä vaatetta

Autossa on syytä ainakin talviaikaan olla mukana aina lämmintä vaatetta, sekä pipo ja hanskat. Usein ajatellaan, ettei autolla liikkuessa ei tarvitse pukeutua lämpimästi. Jos auto hajoaa tai joudutaan onnettomuuteen, auto jäähtyy pakkasella nopeasti.

10 Puhelin

Puhelin ja sen autolaturi olisi aina hyvä olla mukana teknisen vian tai onnettomuuden varalta. jotta voit soittaa tarvittaessa paikalle apua.

Autossa vaadittavat tarvikkeet vaihtelevat maakohtaisesti ja joissain maissa mukana pitää olla turvaliivien lisäksi mm. pyöräkiilat ja jauhesammutin. Ulkomailla matkustavien kannattaa tutustua vaikkapa Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirjaan, josta löytyvät maakohtaiset varustevaatimukset.

Asiantuntijana on Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa