Löytyykö autosi takakontista vain varoituskolmio? Nämä 10 asiaa siellä pitäisi olla

Tieliikennelain mukaan autosta täytyy löytyä vain varoituskolmio ja alle 135 senttisille lapsille painon mukainen turvalaite, eli käytännössä turvaistuin tai -koroke. Niillä täytetään lain kirjain, mutta mitä kaikkea autossa kannattaisi olla ajon aikana mukana?

1 Heijastinliivit

Jos auto jättää tien päälle tai joudutaan onnettomuuteen, joudutaan autosta usein tulemaan ulos. Tällöin kaikki muuttuvat jalankulkijoiksi.

2 Ensiapulaukku

Ensiapulaukun sisältöön kannattaa tutustua etukäteen ja laukku kannattaa vaihtaa uuteen aika-ajoin. Jos laukku pyörii vuositolkulla autosta toiseen, saattavat sen sisältämät tarvikkeet olla vanhentuneita.

3 Taskulamppu

Toimiva taskulamppu auttaa pimeässä. Lampun patterit kannattaa myös tarkistaa aika-ajoin.

4 Kokoontaitettava lumilapio

Kokoontaitettava lumilapio helpottaa, jos auto on kadun varressa parkissa ja aura työntää aurausvallin auton ja ajokaistan väliin. Sillä voi myös kaivaa myös juuttunutta autoa irti.

5 Lumiharja ja laadukas jääskrapa

Lumikelillä on tärkeää saada ikkunat puhdistettua lumesta ja jäästä.

6 Tuulilasinpesunestettä

Mukana kannattaa Lisäyspussi tai –kannu keliin sopivaa lasinpesunestettä. Loskakelillä pesunestettä saattaa kulua yllättävän suuria määriä.

7 Vararenkaan pultit tai mutterit

Vararenkaan kiinnittämiseen soveltuvat pultit tai mutterit. Jos autossa on alla alumiinivanteet ja vararengas on peltivanteella, eivät alumiinivanteiden kiinnityspultit tai –mutterit välttämättä sovellu vararenkaan kiinnittämiseen.

8 Tunkki ja rengasavain

Mikäli autossa on vararengas, kannattaa mukana olla myös renkaan vaihtamiseen soveltuvat työkalut

9 Lämmintä vaatetta

Autossa on syytä ainakin talviaikaan olla mukana aina lämmintä vaatetta, sekä pipo ja hanskat. Usein ajatellaan, ettei autolla liikkuessa ei tarvitse pukeutua lämpimästi. Jos auto hajoaa tai joudutaan onnettomuuteen, auto jäähtyy pakkasella nopeasti.

10 Puhelin

Puhelin ja sen autolaturi olisi aina hyvä olla mukana teknisen vian tai onnettomuuden varalta. jotta voit soittaa tarvittaessa paikalle apua.

Autossa vaadittavat tarvikkeet vaihtelevat maakohtaisesti ja joissain maissa mukana pitää olla turvaliivien lisäksi mm. pyöräkiilat ja jauhesammutin. Ulkomailla matkustavien kannattaa tutustua vaikkapa Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirjaan, josta löytyvät maakohtaiset varustevaatimukset.

Asiantuntijana on Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa