Espoon liikennekuolema maalaa karun kuvan asenteista liikenteessä

Kahden 20-vuotiaan kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus nousi keskustelun aiheeksi sosiaalisessa mediassa. Tapaukseen on yhdistetty Periscope-sovelluksella tehty video, jossa nuori mies ja nainen lähtevät ajamaan autoa mahdollisesti humalassa. Vaikka yhteyttä onnettomuuden ja videon välillä ei ole voitu todistaa, nousi asiasta kohu. Miksi onnettomuus näytettiin somessa ja jaettiin mm. Iltalehden verkkosivuilla? Siihen on vaikea antaa vastausta.

Video on järkyttävää katsottavaa ja se tuo esiin sen, kuinka pienestä elämä voi olla kiinni. Vaikka Periscope-lähetys ja onnettomuus eivät liittyisi toisiinsa, voi niiden välillä nähdä yhteyden. Nuorten asenteessa ja kunnioituksessa liikennettä kohtaan on parannettavaa. Vaikka tapaus on yksittäinen, on ilmiö tunnistettavissa laajemminkin.

Espoon tapaus on kaikilla tavoin traaginen ja surullinen. Kahden nuoren aikuisen elämä loppui liian aikaisin yhden virheen seurauksena. Tapauksesta noussut kohu saattaa kuitenkin estää vastaavia onnettomuuksia tapahtumasta, sillä liikennekasvatuksen näkökulmasta ne kaikkein rajuimmat esimerkit jättävät syvimmät muistijäljet.

Onnettomuuden ydin ei suinkaan ole se, että se oletetusti näytettiin livenä sosiaalisessa mediassa. Vielä huomattavasti surullisempaa on se, että nuorten asenteita liikenteessä on todella hankalaa muuttaa.

Espoossa torstain vastaisena yönä sattunut onnettomuus oli suomalainen liikennekuolema tyypillisimmillään: nuori kuljettaja ottaa tarpeettomia riskejä liikenteessä. Turma oli suistumisonnettomuus, mikä on risteämisonnettomuuden ohella yleisin liikenneonnettomuuden tyyppi.

Vuonna 2016 Suomessa tapahtui 63 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Niistä 49 tapahtui 15-24-vuotiaille. Luku on hurja. Vaikka nuorten liikennekuolemien määrä on laskenut kymmenen vuoden takaiseen verrattuna merkittävästi ja loukkaantumiset ovat laskussa, on jokainen menetetty nuori elämä liikenteessä turha.

Mistä korkeat kuolleisuusluvut nuoressa kuljettajaryhmässä sitten johtuvat? Kyse on ennen kaikkea asenteesta. Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen muotoilee asian hyvin: ”Nuoret eivät tiedosta riskejä ja sitä, että elämä voi loppua kerralla”.

Toinen suuri syy synkille tilastoille on viina. Suomalainen ei vieläkään ole oppinut sitä, että viina ja autoilu eivät sovi yhteen. Muistan omasta lapsuudestani tietoiskuja, joissa syvä ja tumma miesääni sanoi: ”Jos otat, et aja. Jos ajat, et ota”. Nuorille tämänkaltainen viestintä ei ilmeisesti enää pure.

On edelleen epäselvää liittyvätkö onnettomuus ja sosiaalisessa mediassa näkynyt video toisiinsa. Jos näin on, herättää se monta kysymystä. Kannattaako tuollaista videota katsoa? Voiko sitä kommentoida ja kuinka siihen tulisi suhteutua? Ajatteli asiasta miten tahansa, on video varsin järkyttävää katsottavaa.

Espoon tapauksessa ajatukset ovat ennen kaikkea uhrien omaisten puolella. Onnettomuus oli tapaa järkyttävä muistutus siitä, kuinka pieni hetki voi lopettaa elämän.

Lisää aiheesta: Tyypillinen suomalainen liikennekuolema: nuori kuski ottaa tarpeettomia riskejä

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa