Auton ikkunat taas huurussa? 8 tapaa ehkäistä huurtuminen

Listaamme kahdeksan tavallisinta syytä auton ikkunoiden huurtumiseen ja kerromme, mitä kannattaa tehdä – ja mitä ei.

1. Kopistele kengänpohjat

Karkeapohjaisten talvikenkien mukana autoon kulkeutuu helposti nyrkillinen lunta, joka sulaa matoille ja höyrystyy ikkunoihin. Kumimattojen ohi valuva vesi imeytyy auton verhoiluun ja saattaa ajan myötä ruostuttaa lattiat. Mattojen alle auton äänieristeisiin imeytyvä vesi aiheuttaa huurtumista ja jopa hometta.

Kopistele kengät huolellisesti puhtaaksi lumesta ennen autoon astumista. Tämä koskee sekä lapsia että aikuisia.

2. Vaihda ehjät kumimatot

Käytä autossa talvisin – tai mieluummin ympäri vuoden – kumimattoja. Ne keräävät autoon kulkeutuneen veden ja estävät veden valumisen rakenteisiin. Huomaa, että kumimatot eivät ole ikuisia: esimerkiksi kenkien korot saattavat kuluttaa matot puhki muutamassa vuodessa.

Tarkista säännöllisesti, että kumimatot ovat ehjät, ja vaihda rikkoutuneet matot uusiin. Kumimattoja myydään sekä merkki- että varaosaliikkeissä. Merkkiliikkeen matot maksavat yleensä hieman tarvikemattoa enemmän, mutta sopivat varmasti paikalleen eivätkä jää mutkalle esimerkiksi kaasupolkimen alle.

3. Pese ikkunat kunnon aineilla

Älä koskaan pyyhi huurretta ikkunasta käsineellä tai paljain käsin. Lika ja käsien rasva suorastaan imevät kosteutta itseensä!

Puhdista sen sijaan auton lasit huolella sisältä neljä viisi kertaa vuodessa – se ehkäisee huurtumista. Käytä ikkunanpuhdistusainetta ja vanhaa sanomalehteä. Kun kuivaat ikkunan sanomalehtipaperilla, lasiin jää vain hyvin ohut nestekalvo, joka haihtuu nopeasti itsestään. Myös puhdas mikrokuituliina sopii tarkoitukseen.

4. Käytä ilmastointia

Ilmastointi kuivattaa auton sisäilmaa ja vähentää huurtumisongelmia. Käytä ilmastointia myös talvella.

5. Voitele tiivisteet

Pakkanen kutistaa ikkunoiden ja kattoluukun kumitiivisteitä samalla, kun auton sisällä oleva lämpö sulattaa jäätä. Rakenteita pitkin tihkuva vesi ei näy, mutta sen vaikutukset näkyvät huuruna ikkunoissa.

Voitele ikkunoiden ja kattoluukun tiivisteet silikonipuikolla ennen talvea. Puhdista tai puhdistuta kattoluukun vedenpoistokanavat valmistajan ohjeiden mukaan.

6. Putsaa kaukalot

Varmista, että auton sisätilan raitisilmasuodatin on vaihdettu huolto-ohjelman mukaan. Käyttöikänsä ylittänyt raitisilmasuodatin on ehtinyt kerätä runsaasti kuolleita lehtiä ja muuta moskaa itseensä, mikä kostuttaa sisäilmaa.

Pidä auton tuulilasin edessä olevat kaukalot puhtaana syksyn lehdistä – sisäilma otetaan juuri sieltä.

7. Siivoa tavarat autosta

Tarvitsetko oikeasti sitä vanhaa vilttiä jalkatilassa? Entä neljä vuotta vanhaa talouspaperirullaa auton hattuhyllyllä? Molemmat keräävät kosteutta ja huurustavat laseja.

Siivoa ylimääräinen tavara autosta pois.

8. Kokeile kosteudenpoistajaa

Isoista tarvikeliikkeestä kuten Motonetista – yleensä veneosastolta – voit ostaa muutaman euron hintaisia kosteudenpoistajia, joiden piimaa- tai suolakiteet imevät itseensä ilman kosteutta. Kokeile kosteudensyöjää, jos et pysty kuivattamaan autosi kosteita sisätiloja lämpimässä ja hyvin tuuletetussa tallissa.

Huomaa, että kosteudensyöjän pohjalle kertyy suolavettä, joka ei saa missään nimessä kaatua autoosi: mattojen läpi valuessaan se ruostuttaa auton lattiaa. Pidä kosteudensyöjä varmuuden vuoksi ämpärissä tai vadissa ja tyhjennä kosteudensyöjän purkki säännöllisesti.

Tuoreimmat
OP Helsinki järjestää digiopastusta ikäihmisille
OP Helsinki järjestää digiopastusta ikäihmisille
Viime vuonna OP-ryhmän pankit järjestivät yhteensä 400 avointa digiopastustilaisuutta.
”Kannatan ajamista oikean tarpeen mukaan” – Esa Salin voitti OP Kausiauton vuodeksi ja tykästyi hybridiautoon
”Kannatan ajamista oikean tarpeen mukaan” – Esa Salin voitti OP Kausiauton vuodeksi ja tykästyi hybridiautoon
Osuuspankkien edustajiston vaaleissa äänestäneiden kesken arvottiin hybridiauto vuodeksi käyttöön. OP Kausiauto toimitti Volkswagen Passat Variant GTE:n palkinnon onnekkaalle voittajalle, OP...
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...

OP sosiaalisessa mediassa