Antakaa minulle minun jokapäiväinen bensa-autoni

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Ruotsalainen autovalmistaja Volvo ilmoitti juuri suunnitelmistaan luopua diesel-moottorien valmistuksesta vuoden 2020 jälkeen. Geneven autonäyttelyssä Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson julisti polttomoottorien tehokkuuden parantumisen tulleen tiensä päähän.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Samankaltaisia ajatuksia on myös ranskalaisen PSA-konsernin ja maailman suurimman autovalmistajan Toyotan johdossa. Jo vuonna 2020 päästörajat tulevat olemaan niin tiukkoja, että diesel-moottoreilla ei ole toivoa alittaa niitä. Tulevaisuus onkin hybridi- ja sähköautoissa.

Suomalaisen autoilevan kansan mielestä tämä oli isku vyön alle. Syvät rivit nostivat karmean äläkän, sillä kuka nyt haluaisi autoiluunsa mitään uutta. Koska ennen kaikki oli paremmin. Autot kulkivat bensiinillä, laivat olivat puuta ja miehet rautaa.

Hybridi- ja sähköautojen yleistymisen suurimpana esteenä on kaksi seikkaa: hinta ja pelko. Hankintahinta on perinteistä bensiini- ja diesel-käyttöistä autoa suurempi. Autoveron runtelemassa maassamme auton hankkiminen on lähtökohtaisesti järkyttävän kallista, eikä pykälää kalliimpi sähköauto juuri hotsita.

Vieläkin suurempi este sähköautoilun yleistymiselle on pelko. Pelko uutta ja tuntematonta kohtaan. Tekniikkaorientoituneella teollisuudenalalla on hankala ymmärtää, miksi uudet innovaatiot hirvittävät juuri silloin kun kuse on uudesta käyttövoimasta.

Olen ollut tekemisissä autoalan kanssa aktiivisesti kohta vuosikymmenen. Olen ajanut bensiini- diesel-, kaasu-, sähkö- hybridi- ja vetyautoilla. Käytännössä näiden toiminnassa ei ole kuskin näkökulmasta ole mitään eroa keskenään. Kaikki lähtevät käyntiin pakkasella, kulkevat kaasupoljinta painamalla ja onnistuvat täyttämään kaikki autolle asetetut vaatimukset.

Epäilys sähkön ja pakkasen yhteisvaikutuksiin on hämmentävää. Suuri osa omakotitaloista toimii sähkölämmityksellä ja pohjoisen kylmissä oloissa sähkö on toiminut moitteetta jo vuosisadan. Miksi sähkön siirtäminen autoon toimisi yhtään vähemmän?

Verrokkimaaksi kelpaa hyvin naapurimaamme Norja, jossa sähkö- ja hybridiautoja on tieliikenteessä reippaat 100 000. Ilmasto on sisämaassa lähellä Suomen vastaavaa, eikä sieltä ole raportoitu ongelmia sähköautoilun ja arktisten olosuhteiden välillä. Kyse on siis jostain muusta.

Pitääkö bensa-autoista luopua?

Mutta miksi ihmeessä liikenteessä pitäisi luopua bensa- ja erityisesti diesel-autoista? Syynä on yksinkertaisesti ilmasto. Liikenne tuottaa päästöjä, joita aiheutuu fossiilisista polttoaineista. Sitä on turha kieltää edes vannoutuneen polttomoottorirakastajan, jollaisiin lukeudun itsekin.

Mikäli ihmiset haluavat jatkossakin ajaa yksityisautoilla, on päästöjen ja autoilun suhde ratkaistava jollain tapaa. Yksinkertaisin ratkaisu on päästöjen laskeminen sähkö- ja hybriditekniikan avulla. Kun bensiinin menekkiä korvataan sähköllä, putoavat autojen tuottamat päästöt.

Toki sähkön tuottaminen tuottaa sekin päästöjä. Itse asiassa suurin osa ihmisen toimista tuottaa päästöjä. Syöminen, asuminen, matkustaminen ja peseytyminen. Mikäli haluamme ekosysteemimme kestävän vielä jälkipolville, on asioille tehtävä jotain. En koe olevani vihervasemmistoa edustava ituhippi, mutta olen huolestunut tulevaisuudestamme.

Liikenteessä päästöjen pienentäminen on helpoimmasta päästä. Tarjolla on ratkaisuja, jotka ovat päästöttömämpiä ja ennen kaikkea parempia. Markkinoiden halvin sähköauto tuottaa elämyksiä, johon suurin osa bensa-autoista ei veny. Sähköautoilu on helpompaa, hiljaisempaa ja ripeämpää.

Sähkötekniikka on kehittynyt muutamassa vuodessa huimin harppauksin. Markkinoille on tullut entistä enemmän sähköautoja joista osa sykähdyttää paatuneemmankin automiehen sydäntä. Toimintasäteet kasvavat ja hinnat laskevat. Vuosikymmenen päästä sähköautojen määrä on moninkertainen, joten miksi tapella vastaan luontaista kehitystä?

Olen ajanut elämäni aikana monien autovalmistajien huippumalleja. Listalta löytyy mm. BMW M5, Audi R8 ja Lamborghini Huracan. Ne ovat superautoja, jotka luottavat bensiinimoottorin voimaan. Eihän sitä käy kieltäminen, etteikö V10-moottorin mylvintä herättäisi autofanaatikossa joitain alkukantaisia viettejä.

Siitäkin huolimatta mieleenpainuvin ajokokemukseni on kiistämättä Amerikkalaisen Tesla Model S P85D:n ratissa. Kiihtyvyydessä se hakkaa suurimman osan polttomoottorilla varustetuista tuotantoautoista. Raivokkaan suorituskyvyn lisäksi moderni sähköauto lähestyy koko autoilua uudella tavalla. Se edustaa tulevaisuuden autoilua, jota kohti koko teollisuuden soisi kehittyvän.

OP sosiaalisessa mediassa