Yrityksen maailmanvalloituksen anatomia - näin suomalaisyritykset ponnistivat globaaleille markkinoille

Sulapac rakentaa maailmanlaajuista biovallankumousta. Kansainvälistyminen on suomalaisyrityksille helpompaa kuin koskaan, mutta vaatii vieläkin paljon hikeä, oikeaa asennetta ja huumoriakin.

Vastuullisuus
29.6.2018

Viides soitto toden sanoo. Niin moneen suomalaiseen ruiskuvalualan yritykseen biomateriaalialan tohtorit Suvi Haimi ja Laura Kyllönen ottivat yhteyttä päästäkseen testaamaan kehittämäänsä innovaatiota. Sitkeys palkittiin ja biokemistikaksikko sai kokeilla, miten muovin kaltainen, mutta täysin biohajoava puuperäinen pakkausmateriaali taipuu massatuotantoon.

– Siellä viidennessäkin yrityksessä tosin sanottiin, ettei innovaatio voi toimia, muistelee Haimi.

Kokeiluiden tulokset osoittivat epäilyt kuitenkin vääriksi ja kaksikon perustama yritys nimeltä Sulapac pääsi aloittamaan maailmanvalloituksen.

Tavoitteet korkealle

Sulapacin tuotteet on valmistettu puuhakkeen ja biohajoavien luonnonperäisten sidosaineiden yhdistelmästä. Ne ovat ensimmäisiä biohajoavia tuotteita, jotka kestävät vettä ja rasvaa, eivätkä läpäise happea. Idea Sulapacista heräsi kaksikon tutkittua vuosia biomateriaaleja eri lääketieteen sovelluksissa.

– Tajusimme, että yrittäjinä meillä on mahdollisuus hyödyntää biokemian osaamistamme ja vaikuttaa ympäristön tulevaisuuteen, kertaa Haimi

Sulapacin missio on pelastaa maailma muoviroskalta. Siksi yritys suuntasi alusta alkaen kansainvälisille markkinoille. Kylpyhuoneen kaapit pursuavat muovia, joten Haimi ja Kyllönen päättivät aloittaa luksuskosmetiikkapakkauksista. He suunnittelivat kauniin ja täysin ekologisen, 100 prosenttisesti mikromuovittoman pakkauksen. Reseptiikka soveltuu massatuotemarkkinoille ja tuotteet voidaan valmistaa ruiskuvalutehtaissa missä tahansa. Mutta suunnitelmien toteuttaminen vaati rahoitusta.

– Otimme yhteyttä Business Finlandiin. Heidän tuella oli ratkaiseva merkitys. Ilman sitä emme olisi voineet kehittää ensimmäisiä prototyyppejä ja lähteä myymään ideaamme potentiaalisille asiakkaille, toteaa Haimi.

Muovin kaltainen, mutta täysin biohajoava puuperäinen pakkausmateriaali.

Neuvoja ja euroja entistä enemmän

Sulapac olikin suomalaisyrityksille kansainvälistymisapua tarjoavan Business Finlandin ihanneasiakas. Vuoden alussa kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava Finpro ja innovaatiorahoitusta tarjoava Tekes yhdistyivät Business Finlandiksi. Organisaatio palvelee yrityksiä kautta Suomen ja palveluvalikoima on laajentunut.

Palvelujohtaja Kari Komulaisen mukaan asiantuntija-apu ja rahoituspalvelut kohdistetaan pk-yrityksille, jotka ovat käynnistämässä tai laajentamassa kansainvälistä liiketoimintaansa. Lisäksi yrityksen liiketoimintaidealla tai ratkaisulla on oltava edellytykset menestyä maailmalla. Paitsi asiantuntija-apua, Business Finlandista saa vinkkejä yhteistyötahoista, joita yritykset voivat käyttää kansainvälistymisen tukena.

Keskeinen osa toimintaa ovat rahoitusvälineet, jotka täydentävät yksityistä ja pankkirahoitusta. Viime vuonna Business Finland myönsi rahoitusta yhteensä 510 miljoonaa euroa. Tutkimus- ja kehitysavustuksia jaettiin yli 220 miljoonaa ja tuotekehityslainoja 176 miljoonaa euroa. Valtaosa yrityksistä saa Komulaisen mukaan myönteisen rahoituspäätöksen. Viime vuonna taloudellista tukea myönnettiin 4485:lle hankkeelle.

Sulapac keräsi siemen-sijoituskierroksella miljoona euroa. Yritys käytti alussa paljon aikaa sekä tuotantotekniikan että brändin kehittämiseen, pääviestin laatimiseen ja asiakassegmentin tutkimiseen. Komulaisen mukaan panostus kannattaa.

Business Finlandista on mahdollisuus hakea rahoitusta esimerkiksi markkinaselvityksen tekemiseen. Explorer-rahoituksen avulla yritys voi ostaa tietoa ja osaamista kansainvälisistä markkinoista. Rahoitusta voi saada 5000–10 000 euroa ja se kattaa 50 prosenttia ostettavista asiantuntijapalveluista. Komulainen muistuttaa, että yrityksen ei tarvitse maksaa avustusta takaisin.

Kasvua ilman kompromisseja

Siemenrahalla ja Business Finlandin tuella Sulapac pystyi valmistamaan ensimmäisen massatuotantoon soveltuvan prototyypin. Se kädessä Haimi ja Kyllönen marssivat kansainvälisten kosmetiikkajättien puheille kuulemaan palautetta pakkauksesta.

– Moni epäili, kannattaako meidän edes yrittää yhteistyötä globaalien jättien kanssa. Mutta on kuunneltava ja luotettava rohkeasti intuitioonsa, huomauttaa Haimi.

Myös Komulainen kehottaa unohtamaan epäilyt. Kansainvälistymisen kynnys matalampi kuin vielä 20 vuotta sitten. Business Finlandin kaltaista tukea on tarjolla enemmän mutta ennen kaikkea suomalaisten osaaminen ja kyvyt pärjätä kansainvälisillä markkinoilla ovat paremmat.

Esimerkiksi palveluiden vienti on voimakkaassa kasvussa ja digitalisaation myötä entistä helpompaa. Samalla digitalisaatio kiristää kilpailua kotimarkkinoilla. Amazonin kaltaisten verkkokauppa-alustojen takia yrityksien on oltava kansainvälisesti kilpailukykyisiä, vaikka ne toimisivat vain kotimaisilla markkinoilla.

Sulapac ei halunnut tehdä omassa maailmanvalloituksessaan kompromisseja.

– 95 prosenttisesti biohajoavan pakkauksen valmistaminen olisi ollut helpompaa, mutta halusimme ekologisuuden mukaan arvoketjun jokaiseen osaan, toteaa Haimi.

Innostunut vastaanotto maailmalla on osoittanut, että vaivannäkö kannatti. Sulapac sai juuri patentoitua keksintönsä. Suomessa asiakkaina ovat Lumene, Berner ja 10 pienempää kosmetiikkabrändiä. Ulkomaisia asiakkaita on jo neljä ja vuonna 2020 tavoitteena on Sulapac tuotteiden lanseeraus globaalin kosmetiikkajätin kanssa.

Se mullistaa volyymit ja yrityksen näkyvyyden. Kosmetiikka on vasta alkua. Sulapacin pakkauksia löytää jo korurasioista ja pian myös elintarvikkeista. Yhteistyö elintarvikeasiakkaan kanssa tuo markkinoille Sulapacin ruokapakkaukset jo ensi talvena. Seuraavaksi yritys keskittyy lisenssimalliin.

– Kun tuotteita valmistetaan lisensseillä kymmeniä miljoonia kappaleita, pakkaus on muoviin verrattuna hyvin kilpailukykyinen hinnaltaan, Haimi huomauttaa.

Ensimmäinen lisenssiasiakas on yli 30 maassa toimiva Stora Enso, jonka kanssa yhteistyö julkistettiin toukokuun lopussa. Stora Enso ryhtyy valmistamaan muun muassa ekologisia kartonkipakkausten korkkeja.

Epäonnistumiset ovat välttämättömiä

Yrityksen liikevaihto kohoaa jo satoihin tuhansiin euroihin ja kehitystahti on hengästyttävä, mutta maailmanvalloitus ei ole sujunut ongelmitta.

– Olemme onnistuneet rekrytoimaan ihmisiä, jotka eivät hypi seinille ensimmäisistä vastoinkäymisistä, kiittelee Haimi.

Sulapacin toimitusjohtaja uskoo, että ilman vastoinkäymisiä yritys ei olisi päässyt eteenpäin näin nopeasti. Epäonnistumisen sieto on kaikki kaikessa ja yrityksen voimavara. Epäonnistumisista oppii ja ne ovat merkki riittävästä riskinotosta.

Haimi haluaa nostaa Sulapacin 800 miljardin euron suuruisten pakkausmarkkinoiden hallitsijaksi ja luoda uuden vaatimustason ympäristöystävällisten tuotteiden valmistukselle. Tuotteesta voi valmistaa pakkausten lisäksi esimerkiksi leluja ja kuluttajaelektroniikkaa. Yhteistyö Stora Enson kanssa on konkreettinen osoitus, kuinka etenkin kotimainen metsäteollisuus voi hyötyä muovin korvaamisesta. VTT:n raportin mukaan metsäteollisuuden tuotannon arvo voi sen myötä kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä.

– Tavoitteenamme on maailmanlaajuinen biovallankumous ja se voi hyvinkin toteutua, uskoo Haimi.

Lue lisää
Koronaelvytyksellä kohti kestävää tulevaisuutta

Koronaelvytyksellä kohti kestävää tulevaisuutta

EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketti herättää poliittisia intohimoja – mutta mitä kaikkea se sisältää ja miten Suomi parhaiten hyödyntäisi oman reilun 3 miljardin siivunsa?

Finanssikriisistä toipuvat suomalaiset murehtivat nyt uutta talouskriisiä, eivätkä suotta

Finanssikriisistä toipuvat suomalaiset murehtivat nyt uutta talouskriisiä, eivätkä suotta

Tuoreen kyselyn mukaan talouskriisin uhka jättää taakseen ilmastohuolet ja jopa tarttuvat taudit. Taloustutkijan mielestä suomalaiset eivät ylireagoi, päinvastoin.

Kotitalouksien kulutus kannattelee nyt taloutta

Kotitalouksien kulutus kannattelee nyt taloutta

Kulutuksen kääntyminen kasvuun heinäkuussa ylläpitää Suomen talouden toipumista koronakriisistä. Teollisuudessa näkymät ovat edelleen epävarmat.

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa