Vastuullisuus on liiketoiminnan edellytys

Suomalaisella startup -kentällä on tapahtunut paljon viime vuosina – varsinkin cleantech-puolella. Yhä useampi yritys haluaa edistää toiminnallaan kestävän kehityksen periaatteita.

Vastuullisuus
8.11.2018

Swappie on tämän hetken yksi kovimmin kasvavista startupeista. Kaksi Aalto-yliopiston opiskelijaa hyppäsi yhdessä tuntemattomaan vuonna 2016 ja alkoi vetää omaa yritystä, joka myy kunnostettuja, käytettyjä puhelimia. Ensimmäisenä täytenä toimintavuonnaan Swappien liikevaihto oli jo yli miljoona euroa. Yritys ostaa käytettyjä puhelimia, huoltaa ja kunnostaa ne, ja myy eteenpäin asiakkaille. Tällä hetkellä myynnissä on pääasiassa iPhone-puhelimia.

Helsieni on sienituotannon tutkimusyritys. Yritys haluaa minimoida energiankulutuksen, pääoman intensiteetin ja materiaalien käytön. Helsieni tuottaa osterivinokkaita käytettyjen kahvinporojen avulla. Yritys myy sekä sieniä että tee se itse -paketteja kuluttajille, jotka haluavat kasvattaa sienensä itse. Sienet ovat yksi hiilineutraaleimmista ravinnonlähteistä. Niiden kasvattaminen kahvinporojen avulla voi tehdä niistä jopa hiilinegatiivisia. Helsienen ratkaisun myötä kuluttajat voivat syödä lihan sijasta lähiruokana kasvatettuja sieniä, mikä on ekologisesti kestävämpää ja se tuo myös terveyshyötyjä.

Destaclean on innovatiivinen rakennusjätteiden kierrätyksen edelläkävijä. Yritys on kotimainen, yksityisomisteinen noin 10 miljoonan vuosittaista liikevaihtoa tekevä materiaalien kierrätysalan yhtiö. Viranomaiset ovat säätäneet haasteellisen 70 prosentin rakennusjätteiden kierrätystavoitteen vuoteen 2020 mennessä. Destacleanin tavoitteena on edistää jätelain mukaista materiaalien kierrätystä kehittämällä hyödyllisiä kierrätysmateriaaleja ja -raaka-aineita. Yritys toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden vastaanotosta ja päättyen käsittelyvaiheiden jälkeen materiaalien innovatiiviseen kierrätyskäyttöön.

EntoCuben tarkoitus on tuoda ruokahyönteiset osaksi kestävää ruokajärjestelmää. Asiaan liittyy monia haasteita kasvatusteknologian, ruokahyönteisten saatavuuden ja kuluttajien tottumusten kannalta ja näihin kaikkiin yritys pyrkii vastaamaan. Yritys keskittyy normalisoimaan hyönteisruoan länsimaisessa ruokakulttuurissa, missä lihankulutus on suurinta ja vaikutteet ulottuvat laajalle. Kaiken tämän myötä pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta ja edistämään terveellisiä ruokavalioita. Yritys on perustettu vuonna 2014. Tänä vuonna tavoite on tuplata viime vuoden reilu 100 000 euron liikevaihto.

Infinited Fiberin teknologialla voidaan tuottaa tekstiili-, paperi- ja kartonkijätteestä puuvillan kaltaista, pehmeää tekstiilikuitua. Raaka-aineiden sisältämä selluloosa prosessoidaan 100-prosenttiseksi selluloosaliuokseksi ja muotoillaan uudelleen suulaketekniikalla takaisin valmiiksi kuiduksi. Kuidulla voidaan ratkaista sekä tekstiilintuotannon että tekstiilien loppusijoituksen aiheuttamia ympäristöongelmia. Yritys on perustettu vuonna 2016 ja sen liikevaihto on hieman alle miljoona euroa.

Arctic Biomaterials haluaa mahdollistaa tulevaisuuden, jossa on niin kevyttä ja kestävää biomateriaalia, jotta polttoainetta kuluu merkittävästi vähemmän ja jossa loppuun käytetyt autot voisi purkaa takaisin raaka-aineeksi tai kompostoida. Yritys valmistaa biopohjaisia muoveja ja komposiitteja, jotka mahdollistavat nämä uudenlaiset ratkaisut. Materiaalit vähentävät tuotteen hiilijalanjälkeä jopa 60–80 prosenttia. Tämä mahdollistaa myös riippumattomuuden uusiutumattomista raaka-aineista. Yritys on perustettu vuonna 2014 ja se sijaitsee Tampereella.

Lähde: Sitra

Lue lisää
Työelämän suurimmat muutokset eivät liitykään digitalisaatioon ja automaatioon

Työelämän suurimmat muutokset eivät liitykään digitalisaatioon ja automaatioon

Uusia ammatteja on jo syntynyt, mutta ennen kaikkea tapa tehdä työtä ja ajatella työstä on muuttunut. Myös eri sukupolvet suhtautuvat työhön toisistaan poikkeavalla tavalla.

Pankkien kannattaa kehittää tekoälyä ihmistä varten

Pankkien kannattaa kehittää tekoälyä ihmistä varten

Asiakkaalle pitää kertoa missä tekoälyä käytetään ja mihin sen tekemät päätökset ja suositukset perustuvat. Parhaisiin tuloksiin päästään ihmistä palvelevalla ja tukevalla tekoälyllä, korostaa OP...

Vahvat taseet ja pitkäjänteinen johtaminen ovat perheyritysten voimavaroja

Vahvat taseet ja pitkäjänteinen johtaminen ovat perheyritysten voimavaroja

Terveellä pohjalla olevat perheyritykset löytävät helpommin uusia tapoja toimia ja kykenevät laajentamaan toimintaa kriisin jälkeenkin. Vahvistaako ylisukupolvisten yritysten pitkä historia halua...

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa