Yksityiskohdat kiinnostavat. Moni matkailija kiinnittää huomiota esimerkiksi ympäristöystävällisiin pesuaineisiin, vuokramökin biojätekoriin tai retkellä tarjottavaan luomu- ja lähiruokaan.

Sallan poropuiston toimitusjohtaja Tuija Kääriäinen on huomannut, että kestävien valintojen merkitys on kasvanut viime vuosina.

– Aiemmin asiakkaat tulivat revontulien ja porojen perässä. Nyt ihmiset ovat tietoisempia ympäristöasioista ja yrityksemme arvoista.

Sallan poropuisto tuottaa ohjelmapalveluita ympäri vuoden. Poroelämysten lisäksi kesällä on tarjolla kanoottiretkiä ja vaelluksia Oulangan kansallispuistossa sekä vierailuja husky-tarhoille. Lisäksi osuuskuntapohjainen yritys tuottaa ravintola- ja kokouspalveluja.

– Meillä toiminta tapahtuu luonto edellä ja haluamme näyttää sen myös asiakkaille. Siksi tarjolla ei ole esimerkiksi moottoroituja ohjelmapalveluja.

Ruokatarjoilujen liha ja kala tulevat paikallisilta tuottajilta. Vuosi sitten solmitun biojätesopimuksen myötä kierrättäminen on monipuolistunut entisestään.

Pandemia toi suomalaiset keltanokat

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät kotimaassa erilaisia vapaa-ajanmatkoja 26 miljoonaa vuonna 2019. Trendi on ollut kasvava jo seitsemän vuotta.

Hawkhillin yrittäjä Kaisa Ala-Outinen toivoo, että koronakriisi tekisi hyvää kotimaan matkailulle.

– Uskon, että pandemia nostaa Suomen matkailua pariksi vuodeksi, mutta jää nähtäväksi, mitä sitten tapahtuu, Ala-Outinen pohtii.

Hawkhill järjestää majoitus- ja matkailupalveluja Vihdin Tervalammella, aivan Nuuksion kansallispuiston kyljessä. Yrityksen visio on tarjota paras suomalainen mökkielämys luontoa kunnioittaen.

Koronapandemian takia kaikki kevään kokousvaraukset ja kesän ulkomaalaiset vieraat peruuntuivat. Onneksi tilalle saatiin suomalaisia perheitä. Korona-aikana asiakaskunnassa on näkynyt uusi segmentti suomalaisia, joille mökkeily on vierasta.

– He ovat saattaneet kysyä asioita, joita suomalaisten kanssa ei yleensä käydä läpi. Esimerkiksi jokamiehenoikeuksista ja yleisesti luonnossa liikkumisesta on heidän kanssaan keskusteltu.

Hawkhillin yrittäjä Kaisa Ala-Outinen. Kuva: Hawkhill

Ekologisuuden esimerkki

1960-luvulla perustetun perheyrityksen omistaa kolme sisarusta. Hawkhillin yrittäjät ovat kotoisin Tervalammen kylältä, ja lapsuuden metsien säilyminen on heille sydämen asia.

– Pyrimme kuulostelemaan tuntosarvet pystyssä kestävyyden uusia tuulia. Levitämme ympäristötietoutta asiakkaillemme sekä muille alueen yrittäjille.

Ympärivuotista majoitusta sekä kokous- ja pitopalvelua tarjoavat seitsemän järvenrantamökkiä ja tilan päärakennus pellon reunalla. Nuuksion metsissä järjestetään patikkaretkiä sekä melontaa yhteistyöyrityksen kanssa.

Hawkhillille myönnettiin Green Key -ympäristömerkki vuonna 2011. Green Key on kansainvälinen erityisesti majoitusalalle suunniteltu sertifikaatti. Merkin saadakseen tulee yrityksen täyttää tietyt ehdot. Esimerkiksi uutta jääkaappia hankkiessa pitää huomioida, että se energiatehokas. Päivittäin käytössä olevat siivousaineet ovat ympäristömerkittyjä, ja jokaisessa mökissä on ohjeet kierrätykseen.

Ala-Outisen mukaan ympäristöä säästävillä arvoilla on ollut merkitystä erityisesti keskieurooppalaisille vieraille, joille Green Key -merkki on tuttu.

Ympäristötietoisia saksalaisia

Booking.comin vuonna 2017 julkaiseman raportin mukaan jopa 68 prosenttia hotellivarauspalvelun asiakkaista valitsisi mieluiten ympäristöystävällisen majoituspaikan. Erityisesti italialaiset, saksalaiset ja kiinalaiset kokivat olevansa edellisvuotta ekologisempia matkustajia.

Matkailuyritys Äksyt Ämmät Oy tarjoaa ympäristöystävällisiä täyden palvelun lomia Pohjois-Karjalan järvimaisemissa. Yrityksen asiakkaat ovat pääosin saksalaisia.

Vuodesta 1995 toimineen yrityksen perustaja Minna Murtonen kertoo, että heille ympäristöystävällisyys on arkisia asioita, kuten jätteiden lajittelua, kompostointia, kotimaisista raaka-aineita ja materiaaleja sekä lihasvoimin suoritettavia aktiviteetteja. Murtonen ja yhtiökumppani Kirsi Partanen kiertävät majatalosta toiseen kesällä pyöräillen tai meloen, talvella hiihtäen tai lumikengin.

Äksyt Ämmät kuuluu saksalaiseen Forum Anders Reisen -kestävän matkailun portaaliin, jonka kautta yritys saa asiakkaita sekä yhteistyösopimuksia matkanjärjestäjien kanssa.

– Matkatoimistojen etukäteisinfot ohjelmien sisällöistä ja majataloista ovat olleet riittävän kattavia ja niissä huomioidaan toimenpiteemme kestävän kehityksen edistämiseksi. Saksalaiset tuntevat myös Tour Cert -sertifikaatin, joka meillä on ollut yli kymmenen vuotta, Murtonen kertoo.

Äksyjen Ämmien perustaja Minna Murtonen. Kuva: Äksyt Ämmät

Tekoäly apuna kestävyyden edistämisessä

Hawkhill on vuonna 2020 hiilineutraali yritys. Parin vuoden päästä tähtäimessä on hiilinegatiivisuus. Tavoite vaatii lisää liikkumisen sähköistämistä, suon ennallistamista ja esimerkiksi metsän istuttamista pelloille.

Uusin ja tähänastisista investoinneista suurin on kokous- ja lomahuvila Villa Adele, jonka rakentamisessa yhdistyivät luonnon materiaalit ja uusi tekniikka. Painovoimaan perustuvan ilmanvaihdon ansiosta koneita ei tarvita. Vedenkulutusta valvoo tekoälyyn perustuva Phyn Plus -järjestelmä, joka tunnistaa käytössä olevan vesipisteen ja antaa hälytyksen henkilökunnalle, jos esimerkiksi hana on jäänyt valuttamaan.

Kaikissa mökeissä on Optiwatin tekoälyyn perustuva etäohjattava lämmitysjärjestelmä, jonka avulla on saavutettu säästöjä energiankulutuksessa myös talviaikaan.

– Eri kulttuureista tulevat asiakkaat saattavat pitää ikkunaa auki ja kääntää termostaatin 35 asteeseen. Se saattaa olla heille normaali käytäntö, ja etähallintatyökalujen avulla voimme ohjeistaa heitä kestävään kulutukseen, Ala-Outinen selittää.

Yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa

Hawkhillin tavoin myös Sallan poropuistolla on Green Key -sertifiointi. Yrittäjät aloittivat jo kymmenen vuotta sitten edistämään alueen kestävän matkailun lisäämiseen tähtääviä projekteja.

Ensin piti kasvattaa paikallisten yritysten ymmärrystä ja kuunnella heidän näkemyksiään ympäristöasioista.

– Jos ajamme ympäristöasioita yksin ja muut yritykset vähät välittävät, olemme heikoilla. Kukaan ei voi tehdä matkailua yksin, vaan aina tarvitaan kumppaneita, jotka jakavat yhteiset arvot, sanoo toimitusjohtaja Tuija Kääriäinen.

Työ on tuottanut tulosta.

Yritykset ovat lähteneet mukaan ympäristötalkoisiin ja hakeneet esimerkiksi Green Key -sertifikaatteja. Matkanjärjestäjien kanssa yhteistyökuvioita sopiessaan Kääriäinen on ilokseen huomannut, että mukaan on tullut ekologisuuteen pohjautuvia järjestäjiä.

Lentopäästöt haasteena

Lentomatkojen vähentäminen on ikuisuusongelma, johon myös Äksyt Ämmät haluaa jatkossa kiinnittää huomiota. Minna Murtonen on huomannut, ettei kiireisillä ulkomaisilla asiakkailla ole välttämättä aikaa matkustaa maata pitkin kaukaiseen Suomeen.

Äksyt Ämmät maksaa lentävien asiakkaidensa puolesta kompensaatiota, joka ohjataan johonkin luonnonsuojelutehtävään koti- tai ulkomailla, mutta tämä ratkaisee ongelman vain osittain.

Kotimaan matkailun lisääntyminen olisi voitto sekä ilmastolle että matkailuyrittäjille.

Murtosen mukaan moni suomalainen asiakas on ihastellut luonnon keskellä sijaitsevia majoituspaikkoja, rauhallisuutta sekä palvelujen toimivuutta ja monipuolisuutta. Vastuullisuutta retkeilyssä ja luonnosta käyttäytymisessä on kuitenkin vielä korostettava.

– Uskomme vakaasti, että suomalaiset matkailijat ovat löytäneet ja löytävät tulevaisuudessakin luontomme hienon monimuotoisuuden ja matkailun helmet, Murtonen sanoo.