Sysmässä oma valuutta, vahvempi elinvoima

Miksi ihmeessä kunta, joka sijaitsee keskellä luonnonkauniita järviä ja jolla on monipuoliset sekä hyvät palvelut, haluaa lanseerata oman paikallisvaluutan?

Talous ja yhteiskunta
19.1.2018

–Ihmiset on saatava heräämään ajatukseen, että paikallisuus on tärkeää ja sitä kuuluu tukea, Sysmän Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja ja yrittäjä Mia Kärkkäinen toteaa ytimekkäästi.

Sysmä painii samojen pienen kunnan ongelmien kanssa kuin suurin osa Suomen pienistä kunnista. Se on maalaiskunta, jossa on vajaa neljätuhatta ympärivuotista asukasta. Asukasluku alenee vuosittain, vaikka asukaslukumäärä tuplaantuu kesäisin vapaa-ajan asukkaiden ansiosta. Moni paikallinen yrittäjä toimii kuitenkin kannattavuusrajalla. Kunnassa on tällä hetkellä paljon jäljellä olevia lähipalveluita, jotka halutaan säilyttää.

– Aluksi suunnittelimme hankehakemusta etukortista, jolla olisi saanut etuja sysmäläisistä palveluista. Hankkeen rahoittaja, maakuntaliitto, kuitenkin tyrmäsi idean liian tavanomaisena. Tarvittiin ajatus, joka menisi vielä pidemmälle, valuuttahankkeen projektipäällikkö Juri Nieminen kertoo.

Ja niin tehtiin hakemus paikallisvaluutasta.

Digitaalinen sysmä toimii kertaluontoisilla sysmä-tilin kautta tulostettavilla QR-koodeilla, joilla voi maksaa samaan tapaan kuin euroilla. QR-koodia voidaan käyttää joko älypuhelimien tai tablettien kautta. Myös paikallisilta yrittäjiltä voi hankkia tulostettavia sysmä-seteleitä.

Sysmästä Suomen Bristol?

Jos esimerkkejä maailmalta on uskominen, paikallisvaluutta on ihmeentekijä. Ulkomailta löytyy satoja paikallisvaluuttoja. Kirkkain tähti on Ison-Britannian Bristol, jossa omaa valuuttaa on käytetty jo vuodesta 2012. Kaupoissa maksetaan paikallisvaluutalla ja kaupat hankkivat myytävät tuotteet lähialueen tuottajilta ja teollisuudelta. Kaupungin pormestarikin ottaa koko palkkansa Bristolin paikallisvaluutalla.

– Se, miten paikallisvaluutta toimii, riippuu paljon paikallisyhteisöstä. On sellaisia kaupunkeja, joissa raha on jäänyt vain kuriositeetiksi, jolla ei ole olennaista merkitystä tai vaikutusta paikallisyhteisöön. Toisaalta on sellaisia esimerkkejä, jossa ihmiset ovat laaja-alaisesti ottaneet käyttöönsä paikallisvaluutan ja sitä kautta on syntynyt uusia työpaikkoja sekä palveluita, Nieminen toteaa.

Edellytyksenä toimivalle paikallisvaluutalle on, että riittävän moni yrittäjä liittyy valuuttajärjestelmään. Näin saadaan kriittinen massa liikkeelle.

Sysmässä on tähän mennessä lähtenyt mukaan 24 yritystä. Myös kunta on halukas tulevaisuudessa mahdollistamaan esimerkiksi vesilaskun, vuokratalojen vuokranmaksun ja uimahallin sisäänpääsymaksun maksamisen paikallisvaluutassa. Lisäksi kunnan antamia avustuksia jaettaisiin paikallisvaluutassa. Päätös maksujen maksamisesta paikallisvaluutassa syntyy piakkoin.

Malliesimerkki Ison-Britannian Bristolissa vaihtokurssi on yhden suhde yhteen. Sysmässä kurssi on viisi prosenttia plussalla, eli yhdellä eurolla saa 1,05 sysmää.

– Halusimme ottaa Ison-Britannian malliin nähden rohkeamman etukenon ja meidän vaihtokurssimme on viisi prosenttia positiivisella. Näin kuluttaja hyötyy kunnan omasta valuutasta.

Haluamme puhutella keskivertokuluttajaa, emme pelkästään ihmisiä, jotka jo lähtökohtaisesti haluavat tukea lähituotantoa.

”Pitäisikö lähteä ostoksille Sysmään?”

Sysmä yrittää houkutella myös ulkopaikkakuntalaisia ostoksille. QR-koodilla maksamisesta on tehty maksutonta. Siitä ei mene tavallista palvelumaksua, koska maksaminen tapahtuu joko mobiilisti tulostetulla koodilla tai paikallisvaluuttatililtä toiselle. Yrittäjätkin saavat tätä kautta hyötyä.

– Mitä enemmän Sysmässä on kohteita, joissa rahaa voi käyttää, sitä nopeammin valuutta liikkuu ja on hyödyksi paikallisyhteisölle, Nieminen kiteyttää.

Omasta valuutasta pyritään luomaan pysyvä toimintamalli. Paikalliset yrittäjät päättävät, jatkuuko kokeilu vuoden 2018 jälkeen.

– Yrittäjät tietävät parhaiten, onko mallista heille hyötyä vai ei. Emme halua ylläpitää järjestelmää, jolle ei ole kysyntää, hankejohtaja Nieminen kiteyttää.

Sysmässä sijaitsevan K-Supermarket Suvituulen kauppias Satu Niemi-Hukkala on positiivisesti yllättynyt siitä, että kunta haluaa tehdä jotain konkreettista elinvoiman säilyttämiseksi.

– Tiedän monta kuntaa, joissa palvelut ovat pikkuhiljaa supistuneet. Toimenpiteet elinvoiman säilyttämiseksi ovat puuttuneet näissä tapauksessa. Minusta on hienoa, että Sysmän kunta haluaa toimia, jotta meidän rikas palveluntarjontamme säilyy, Niemi-Hukkala sanoo.

Vielä on epäselvää, kuinka paljon paikallisvaluutalla voi ostaa K-Supermarket Suvituulesta, mutta sopimuksia paikallisten yrittäjien tuotteista on jo tehty. Niemi-Hukkalan mielestä on tärkeää tukea paikallisten toimijoiden työtä. Hän aikookin nostaa paraatipaikalle paikalliset tuotteet.

Usko tulevaisuuteen

– Meillä on ollut nähtävillä selkeää myönteisen ilmapiirin voimistumista. Tuntuu, että kaikki puhaltaa voimakkaasti yhteen hiileen. Tietenkään kaikki eivät vielä seiso tämän hankkeen takana, mutta uskon, että lisätiedottaminen vahvistaa yhteishenkeä ja luottoa tulevaan. On ollut mukava seurata yrittäjien innostuneisuutta ja rohkeutta lähteä mukaan, Sysmän Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Kärkkäinen toteaa.

Ja kuuluisaa yhteishenkeä tarvitaan juuri nyt. Hankkeen onnistuminen on kiinni ennen kaikkea siitä, että kaikki haluavat menestyä yhdessä ja saada kunnan palvelut säilytettyä.

– Täytyy nähdä kokonaiskuva, eikä tuijottaa vain omaa napaa, Kärkkäinen luonnehtii.

Myös suunnannäyttäjiä tarvitaan, onneksi niitä on jo ilmoittautunut. Sysmän kunnanjohtaja ja luottamushenkilöt ovat lupautuneet ottamaan osan kuukausipalkastaan ja kokouspalkkioistaan Sysmän omassa valuutassa.

Lue lisää
Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisen suuri kasvupotentiaali on kerrostaloissa, julkisessa rakentamisessa, korjausrakentamisessa ja infrarakentamisessa. Puun käytön yleistyminen kerrostaloissa edellyttää muun muassa...

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Juustotytöt kehittivät hitiksi nousseen vegaanisen juuston, kun kaupan hyllyiltä ei löytynyt tarpeeksi hyvää tuotetta. Sosiaalinen media voi nostaa myös pienet elintarvikeyritykset nopeasti...

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Löytyykö liiketoimintaan uutta kasvua, kun pannaan yhteen startup-yrittäjät ja suuryrityksien johtajat? Ainakin halu oppia toisiltaan on suuri.

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa