Norjan öljyrahastolla kuusi miljardia Suomessa – vastuullisuus viestinä

Maailman suurin osakesijoittaja vaatii vastuullisuusraportteja pörssiyhtiöiltä, moittii veronkierrosta, korostaa kestävän kehityksen merkitystä ja vastustaa ylisuuria johdon palkkoja. Pitkällä aikavälillä näin saadaan parhaat tuotot, uskoo Norjan öljyrahasto.

Talous ja yhteiskunta
15.8.2018

Kuusi miljardia dollaria on paljon rahaa, varsinkin kun se on ulkomaalaisen sijoitus Suomeen. Norjan öljyrahastolle se on kuitenkin vain 0,6 prosenttia koko varoista. Viralliselta nimeltään Government Pension Fund Global omaa 1000 miljardin dollarin (866 miljardin euron) arvoisen sijoitussalkun, joka on syntynyt maan öljy- ja kaasutulojen myötä. Siksi sitä kutsutaan useimmin öljyrahastoksi kuin virallisella nimellä, jonka hallinnosta vastaa Norges Bank Investment Management eli NBIM.

– Jonain päivänä öljy loppuu, mutta silloin rahasto tuottaa edelleen arvonousua ja hyödyttää Norjan väestöä, näin NBIM:n toimitusjohtaja Yngve Slyngstad avaa tavoitteita. Tuoreissa puheenvuoroissa rahasto teroittaa olevansa johtava vastuullisen sijoittamista tekijä.

Vastuullisuus heidän tapauksessaan tarkoittaa, että pörssiyhtiöiden tekemisiä seurataan. Yhtiökokouksiin osallistutaan ja pörssiyhtiöiltä toivotaan vastuullisuusraportointia, kunniallista veronmaksua sekä hyvää hallintotapaa arvostetaan. Slyngstaan ja NBIM:n johto ovat käyttäneet monia puheenvuoroja, jossa korostetaan kestävän kehityksen arvoja ja tekoja.

Yksittäisiä yhtiöitä tai sijoituksiaan NBIM ei julkisesti kommentoi. Sillä on kuitenkin niin sanottu musta lista, johon päätynyt ympäristörikoksia tehneitä yhtiöitä, asevalmistajia ja tupakkafirmoja. Tänä vuonna listalle on nostettu AECOM, BAE Systems Plc, Fluor Corp ja Huntington Industries, jotka ovat ydinaseiden valmistajia.

Suomessa 53 yhtiön osaketta

Suomalaisissa osakkeissa öljyrahastolla oli vuoden vaihteessa 3,5 miljardia euroa ja se oli sijoitettuna 53 yhtiöön. Lisäksi Suomen valtion bondeissa oli reilu miljardi kiinni ja saman verran rahaa on pantu tusinan suomalaisyhtiön joukkovelkakirjalainoihin.

Suomessa pörssiyhtiöiden osakeluettelot ovat julkisia. Voimme melkein reaaliajassa seurata, miten suomalaisten eläkeyhtiöiden tai yksityishenkilöiden sijoitukset muuttuvat omistajaluettelossa, mutta ulkomaalaiset ovat hallintarekisterin takana. Oikeita nimiä ei näy. Piilossa on myös Norjan öljyrahastokin. Kuitenkin NBIM:n nettisivuillaan kerrotaan, mitä sijoituksia sillä on kussakin maassa ja kussakin yhtiössä.

Yllättäen UPM:n suurin omistaja

Suomalaisten osakkeiden listalta silmiin pistää, että UPM:ssä on kiinni yli 0,5 miljardia euroa ja omistus on 3,42 prosenttia. Se on paljon hajallaan omistetusta yhtiöstä. Ilmeisesti UPM:n muutos puujalostajasta biotalousyhtiöksi on saanut norjalaiset innostumaan. UPM:n julkinen omistajaluettelo kertoo, että kolmen suurimman eli Ilmarisen, VER:in ja Kevan omistavat yhteensä 3,38 prosenttia.

Suurimpana omistaja NBIM voisi vaikuttaa UPM:nkin asioiden kulkuun jos tahtoisi, mutta ei kuitenkaan ole sitä julkisesti tehnyt. Rahaston nettisivuilta löytyy tieto, mitä UPM:n yhtiökokouksessa on käsitelty ja että rahasto äänesti kaikessa hallituksen esityksen puolesta. Sekin kerrotaan, että rahasto äänesti myös hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin 190 000 euron vuosipalkkion puolesta.

Vastuullisena sijoittajana NBIM pyrkii vaikuttamaan ja osallistumaan jollain tavoin omistamiensa yhtiöiden yhtiökokouksiin. Johdon ylisuuria palkkioita vastaan NBIM on äänestänyt muun muassa Googlen emoyhtiö Alphapetin, pankkijätin JPMorganin, mediayhtiö Liberty Globalin sekä öljynporaajan Noble Corpin yhtiökokouksissa.

Puhdasoppinen osake- ja korkojako

Norjan öljyrahaston osakesalkku on hajautettu yli 9000 yhtiön osakkeisiin 72 eri maassa, ja sitä pidetään maailman suurimpana osakesijoittajana. Maailman osakeindeksistä rahasto omistaa oman arvionsa mukaan 1,4 prosenttia ja Euroopan indeksistä 2,5 prosenttia.

Talousnobelistit ja monet maailman sijoitusviisaat ovat käyneet antamassa ohjeita, miten Norjan jättiomaisuutta voisi tehokkaimmin hoitaa. Teoriapohdintaa ja julkaisuja on aiheesta paljon, mutta silti perusmalli on yksinkertainen kuin vanhasta oppikirjasta: kaksi kolmasosaa osakkeissa ja loput koroissa.

Niin maailman kuin Suomenkin eläkeyhtiöt ovat poimineet salkkuihinsa jonkin verran hedge-rahastoja, raaka-aineita, metsää, sähköverkoja tai siltoja. Norjan öljyrahasto ei haikaile erikoisuuksia. Se sijoittaa listattuihin osakkeisiin ja bondeihin. Osakepaino maaliskuussa oli 66 prosenttia ja korkotuotteissa 31 prosenttia.

Aivan viime vuosina salkkuun on ilmestynyt myös omaisuusluokka: kiinteistöt. Niitä on vain 2,7 prosenttia koko salkusta, mutta sekin tarkoittaa 27 miljardia dollaria. Pääosin nämä ovat toimistokiinteistöjä New Yorkista, Lontoosta, Pariisista sekä Berliinistä. Pikkukaupungit eivät ole jättisijoittajaa kiinnostaneet.

Lue lisää
Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisen suuri kasvupotentiaali on kerrostaloissa, julkisessa rakentamisessa, korjausrakentamisessa ja infrarakentamisessa. Puun käytön yleistyminen kerrostaloissa edellyttää muun muassa...

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Juustotytöt kehittivät hitiksi nousseen vegaanisen juuston, kun kaupan hyllyiltä ei löytynyt tarpeeksi hyvää tuotetta. Sosiaalinen media voi nostaa myös pienet elintarvikeyritykset nopeasti...

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Löytyykö liiketoimintaan uutta kasvua, kun pannaan yhteen startup-yrittäjät ja suuryrityksien johtajat? Ainakin halu oppia toisiltaan on suuri.

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa