Suomi on virtuaalitodellisuuden eturintamassa

Suomessa on laaja ja toimiva ekosysteemi VR:n ja AR:n saralla. Perinteisen teollisuus on hyödyntänyt uutta teknologiaa rohkeasti. Rakennusalalla virtuaalitodellisuutta käytetään muun muassa rakennuksien suunnitellussa.

Megatrendit
30.1.2018

Virtual Reality Finlandin puheenjohtaja Kari Peltola pitää VR- ja AR-termien yksinkertaistamisesta.

– VR:ssa eli virtual realityssa sinut viedään jonnekin virtuaaliseen paikkaan ja AR:ssa eli augmented realityssa virtuaalinen paikka tuodaan sinun luoksesi meidän nykyiseen todellisuuteemme.

VR tarkoittaa siis virtuaalista todellisuutta, jossa havainnoit teknologian avulla luotua vaihtoehtoista todellisuutta esimerkiksi VR-lasien avulla. AR taas tarkoittaa lisättyä todellisuutta, jossa koet ja näet kyllä normaalisti, mutta todellisuuteen lisätään jotain teknologian avulla.

Virtuaalitodellisuus näkyy yrityksissä Peltolan mukaan koko ajan vain enemmän. Suomessa on hyvin aktiivinen alan ekosysteemi.

– Viimeisimmän selvityksemme mukaan Suomessa on noin 100 yritystä, jotka tekevät asioita virtuaali- ja lisätyn todellisuuden saralla. Maailman tasolla olemme aivan eturintamassa.

Business Finland käynnisti viime vuonna kampanjan Mixed Reality, joka mahdollistaa rahoituksen ja verkostoja VR- ja AR-ratkaisujen kehittämiseen ja hyödyntämiseen yritysten liiketoiminnassa.

– Olemme halunneet ottaa etunojaa erilaisten teknologioiden suhteen, puhutaan sitten VR:sta ja AR:sta tai vaikkapa lohkoketjuista. Uskomme, että virtuaali- ja lisätty todellisuus tulevat olemaan tulevaisuudessa jollain aikavälillä osa kaikkien ihmisten elämää, Business Finlandin asiantuntija Petri Rajahalme sanoo.

Viime keväänä Business Finland dedikoi kolmelle vuodelle 30 miljoonaan euron rahoituksen yrityksille, jotka käyttävät omassa liiketoiminnassaan jotenkin joko VR- tai AR- teknologiaa. Ennen kaikkea haluttiin rohkaista yrityksiä näkemään, että tämä on merkittävä teknologia, jossa Business Finland haluaa olla mukana jakamassa alkuvaiheen riskinottoa.

– Mitä laajemmin yritykset ymmärtävät tämän teknologian hyödyntämismahdollisuudet, sitä laajempi hyöty on koko ekosysteemille ja suomalaiselle yrityskentälle, Rajahalme selventää.

Nokia mahdollisti VR:n ja AR:n mobiiliekosysteemin rakentumisen

Suomessa on monella eri teollisuuden alalla kovaa teknologista osaamista, kun puhutaan AR:sta ja VR:sta. Aikoinaan Nokian perustama mobiiliekosysteemi on ollut vaikuttamassa suuresti siihen, että osaaminen tällä sektorilla on päässyt kehittymään.

Varsinkin rakennusteollisuus on ottanut teknologian hyvin käyttöön. Esimerkiksi Sweco käyttää virtuaalitodellisuutta, kun suunnitellaan rakennuksia. Kun yksi huone on saatu suunniteltua, pääsee loppukäyttäjä kurkistamaan tilaan virtuaalistodellisuuden avustuksella. Näin hän voi vielä suunnitteluvaiheessa kertoa mikä huoneessa toimii ja mitä sinne tarvittaisiin lisää.

Valmetilla on suunnitteilla etähuoltoratkaisu, jossa hyödynnetään lisätyn todellisuuden teknologiaa. Lisätyn teollisuuden avulla pystytään antamaan koneen huoltajalle näkökenttään lisätietoja siitä, mikä koneen tila on ja mahdollisesti myös ohjeita kollegalta.

Fortum turvallisuuskouluttaa 360-asteisen videon avulla henkilöstöään. Tämän lisäksi yritys kouluttaa virtuaalitodellisuuden avulla voimalan ohjaamoa. Voimalan hätäproseduureja on lähestulkoon mahdotonta demonstroida, joten tässä kohtaa virtuaalitodellisuus mahdollistaa aidon tuntuisen paineen alla toimimisen, jota aikaisemmin ei ole pystytty mahdollistamaan.

– Tällainen virtuaalinen ympäristö mahdollistaa sellaisten asioiden harjoittelun, jotka ovat muuten liian vaarallisia ja maksavat liikaa.

VR osa rakkenusteollisuutta

Virtuaalitodellisuudesta on suuri hyöty loppukäyttäjälle ja tilan käytettävyydelle

Yhden hitin ihme?

– Ensimmäisiä virtuaalitodellisuuden ratkaisuja on tehty jo todella kauan sitten, mutta todellinen hypetys alkoi vasta pari vuotta sitten. Viime aikojen hypetyksen huono puoli on ollut se, että sillä on hieman ammuttu omaan nilkkaan – odotukset ovat olleet korkeat ja niitä ei ole pystytty lunastamaan, ja lopputulos on ollut pannukakku, Rajahalme toteaa.

Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden potentiaalia ei ole vielä täysin hyödynnetty. Peltolan mukaan on tiettyjä aloja, joissa virtuaalitodellisuutta on käytetty jo useampien vuosien ajan, mutta nyt kun teknologia alkaa pikkuhiljaa parantua, alkavat myös muut alat ymmärtää virtuaaliteknologian hyödyt.

– Laitteet tulevat jatkuvasti paremmiksi ja pienemmiksi. Tänä vuonna tulemme näkemään korkeatasoisia langattomia headsettejä, jotka mahdollistavat aivan uudenlaisen käyttäjäkokemuksen.

Se, miksi monista on ehkä tuntunut siltä, että VR ja AR on ollut yhden hitin ihme, johtunee siitä, että ala kehittyy sille tyypilliseen tapaan hyppäyksinä. Välillä tapahtuu paljon ja sitten taas tulee suvantovaihe, jossa teknologia ei kehity yhtään.

– Hyvä esimerkki tästä on Pokemon GO. Aluksi näytti siltä, että mobiilipuolella lisätyssä todellisuudessa ei tapahdu mitään, mutta sitten yhtäkkiä tuli sovellus, joka sopi ihmisten käyttöön ja teknologiaan, Peltola sanoo.

Yritykset ymmärtävät virtuaalitodellisuuden arvon liiketoiminnalle

Teknologian kehitys on mahdollistanut sen, että yrityspuolella on ymmärretty virtuaalitodellisuuden lisäarvo liiketoiminnalle. Laitteiden laadun parantuminen ja kustannustehokkuus ovat mahdollistaneet sen, että yritykset uskaltavat kokeilla virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia ja viedä niitä käytäntöön.

Virtuaalitodellisuutta on hyödynnetty paljon myös opetuksessa. Peltolan mielestä yksi mielenkiintoisimmista opetuskäyttöön tehdyistä virtuaalitodellisuuden ratkaisuista on maahanmuuttajille suunnattu työturvallisuusopetus.

– Usein tällaisissa tapauksissa ihmiset tulevat eri kulttuuritaustoista, elinympäristön olosuhteista ja heillä ei ole kielitaitoa. Käytännössä heillä voi olla hyvin erilainen ymmärrys esimerkiksi siitä, millainen työturvallisuustaso on suomalaisilla rakennustyömaalla riittävä. Tässä kontekstissa virtuaalitodellisuus pystyy tarjoamaan visuaalisen ja todellisen opetustavan sekä ympäristön, Peltola kiteyttää.

Kansainvälisesti lääketieteen opiskelijoita koulutetaan Microsoft Hololensin avulla muun muassa synnytyksen komplikaatioihin.

– Mielestäni koulutusala ei ole vielä missään järkyttävässä laukassa virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä, vaikka Suomessakin on hyviä esimerkkejä sen hyödyntämisestä.

Virtuaalitodellisuuden peruslupaus on se, että sen avulla ihminen voi mennä ajassa ja paikassa, minne tahansa, koska tahansa. Toisin sanoen se mahdollistaa liikkumisen ajassa ja paikassa ihan uudella tavalla.

Meneekö tulevaisuudessa todellisuus ja virtuaalitodellisuus sekaisin?

– Itse haluan uskoa siihen, että ihmiset käyttävät lähtökohtaisesti teknologiaa aina hyviin tarkoituksiin. Siinä kohtaa, kun ihmisisilmä ei enää erota pikseleitä, on aivoillamme lähestulkoon mahdotonta erottaa eri todellisuuden tasoja. Olemme koko ajan matkalla lähemmäksi sellaista virtuaalista todellisuutta, joka tuntuu täysin aidolta.

Peltola ennustaa, että seuraavat viisi vuotta tulevat vaikuttamaan radikaalisti siihen, miten virtuaali- ja lisätty todellisuus kehittyvät.

Rajahalmeen mukaan VR:n puolella tärkeintä tulevaisuudessa on se, että kypärän päähän panemisesta julkisissa tiloissa tulee sosiaalisesti hyväksyttävää. Toinen merkittävä seikka asiantuntijan mielestä on se, että laitteet kehittyvät siihen, että niitä on helppo ja mukava käyttää. Lisäksi hintatason pitäisi tulla sen verran alas, että yhä laajempi käyttäjäkunta pystyy niitä ostamaan.

Lue lisää
Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisen suuri kasvupotentiaali on kerrostaloissa, julkisessa rakentamisessa, korjausrakentamisessa ja infrarakentamisessa. Puun käytön yleistyminen kerrostaloissa edellyttää muun muassa...

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Juustotytöt kehittivät hitiksi nousseen vegaanisen juuston, kun kaupan hyllyiltä ei löytynyt tarpeeksi hyvää tuotetta. Sosiaalinen media voi nostaa myös pienet elintarvikeyritykset nopeasti...

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Löytyykö liiketoimintaan uutta kasvua, kun pannaan yhteen startup-yrittäjät ja suuryrityksien johtajat? Ainakin halu oppia toisiltaan on suuri.

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa