Toledossa kannattaa eksyä

Espanjan entinen pääkaupunki Toledo sijaitsee vain puolen tunnin junamatkan päässä nykyisestä pääkaupungista Madridista.

Lifestyle
1.6.2018

Tajojoen sylissä lepäävä, Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva kaupunki on rakennettu 529 metriä merenpinnan yläpuolelle ja siinä on Espanjan suurin historiallinen keskusta.

Kaduilla kävellessä tuntee olevansa kuin labyrintissä, mutta sokkeloissa eksyminen ei haittaa: matkailija törmää jatkuvasti toinen toistaan kauniimpiin rakennuksiin ja upeisiin maisemiin.

Mukaan kannattaa kuitenkin valita hyvät kengät, sillä mäkinen maasto ja mukulakivillä päällystetyt kadut laittavat jalat koville. Kesällä kannattaa myös muistaa, että lämpötila nousee usein yli 40 asteeseen. Talvella taas on usein melko viileää.

Toledo on Madridiin saapuvien turistien keskuudessa suosittu päiväretkikohde. Mikäli vietät kaupungissa vain yhden päivän, muista ainakin nämä:

1. Tutustu värikkääseen historiaan ja kulttuuriin

Ensimmäisenä Toledoon saapuva huomaa kaupungin korkeimmalla paikalla sijaitsevan Alcázarin linnan, joka on rakennettu jo 1500-luvulla. Näyttävän linnan sisälle pääsee nimellistä sisäänpääsymaksua vastaan.

Paras tapa tutustua Toledon värikkääseen historiaan on kuitenkin ottaa opastettu kierros. Kierroksia tarjoavat useat eri turismiyritykset monilla eri kielillä. Perinteisten kierrosten lisäksi tarjolla on teemakierroksia esimerkiksi Toledoon liittyvistä legendoista tai noitien historiasta kaupungissa. Kävelykierrosten lisäksi tarjolla on bussikierroksia, mutta bussilla ei kapeille kujille pääse. Siksi käveleminen kannattaa.

Historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostunut turisti ei voi ohittaa kaupungin kenties merkittävintä vetonaulaa, Santa María la Blancan synagogaa. Keskiajalla rakennettu Santa María la Blanca on Euroopan vanhin edelleen toiminnassa oleva synagoga. Merkittäväksi sen tekee myös se, että synagogan rakentamiseen osallistuivat juutalaisten lisäksi muslimit. Toledossa kristityt, juutalaiset ja muslimit elivät sovussa vielä keskiajalla. Kaikkien kolmen kulttuurin vaikutukset näkyvät kaupungissa edelleen.

Toledosta löytyy myös Espanjan kuuluisimman, jo edesmenneen flamencokitaristin Paco de Lucian koti, joka toimii nykyään hänen kappaleensa mukaan nimettynä Entre dos Aguas -hotellina. Hotellin alakerrassa sijaitsee myös Paco de Lucian kotistudio, joka on avoinna vierailijoille. Kattoterassilta on upeat näkymät yli kaupungin, mutta yleensä terassille pääsevät ainoastaan hotellin asukkaat.

Tajojoen jylhiä maisemia huimapäät voivat ihailla köysiradalla, joka kiidättää turistin joen yli kymmenen euron hintaan.

Spain, toledo

Espanjan entinen pääkaupunkiin Toledo lepää Tajojoen sylissä.

2. Ole rohkea ruuan suhteen

Toledossa ei tule nälkä. Vuonna 2016 Espanjan gastronomiseksi pääkaupungiksi valittu Toledo sijaitsee Kastilia- La Manchan alueella, joka on tunnettu erinomaisista juustoistaan ja makkaroistaan. Paikallisia tuotteita täynnä olevan juusto- ja leikkelelautasen saa suomalaisittain edulliseen, alle 20 euron hintaan.

Alueella tuotetaan myös erinomaisia viinejä, ja Toledoa ympäröiville viinitiloille suuntautuvia kierroksia kannattaa kysyä kaupungin turismitoimistosta. Viini tarjoillaan usein herkullisten oliivien ja Manchego-juuston kera.

Paikallinen erikoisuus on carcamusas eli vähärasvaista sianlihaa kasviskastikkeessa. Perinteiseen toledolaiseen herkkupöytään kannetaan myös pikkulintuja (perdiz) ja peuranlihaa (venado).

Makeista herkuista tärkein on tietenkin marsipaani, jota tullaan hakemaan Toledosta ympäri Espanjaa. Paikallisella marsipaanilla on laadusta kertova Denominación de Origen –merkki, joka annetaan ainoastaan tietyn alueen tuotteille.

4. Ikiaikaiset miekkamestarit

Toledon vanhassa kaupungissa huomio kiinnittyy lukuisiin teräsmiekkoja myyviin pikkuliikkeisiin. Kaupoille on syynsä, sillä Toledon maailmankuulun teräksen historia alkoi jo yli 2000 vuotta sitten.

Toledossa tehdyillä miekoilla ovat sotineet jo muinaiset roomalaiset, ja miekat ovat suosittu, tosin melko tyyris ostos. Lentoyhtiöltä kannattaa myös varmistaa, saako miekkaa kuljettaa lentokoneessa ilman erikoislupaa.

Miekkoja tehdään perinteisellä tekniikalla, jonka taitavat enää vain harvat. Miekoista kiinnostuneen kannattaa kysyä liikkeistä mahdollisuutta päästä seuraamaan miekkamestarin työtä.

Lue lisää
Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisen suuri kasvupotentiaali on kerrostaloissa, julkisessa rakentamisessa, korjausrakentamisessa ja infrarakentamisessa. Puun käytön yleistyminen kerrostaloissa edellyttää muun muassa...

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Juustotytöt kehittivät hitiksi nousseen vegaanisen juuston, kun kaupan hyllyiltä ei löytynyt tarpeeksi hyvää tuotetta. Sosiaalinen media voi nostaa myös pienet elintarvikeyritykset nopeasti...

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Löytyykö liiketoimintaan uutta kasvua, kun pannaan yhteen startup-yrittäjät ja suuryrityksien johtajat? Ainakin halu oppia toisiltaan on suuri.

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa