Hiihtokeskusten muodonmuutos

Talvet lyhenevät, ja niinpä monet hiihtokeskukset panostavat nyt kesätoimintaan. Toimialalla on alkanut rakennemuutos, joka saattaa muuttaa Etelä-Suomen hiihtokeskukset ympärivuotisiksi seikkailu- ja aktiviteettipuistoiksi.

Lifestyle
26.1.2018

Tammikuun alussa Sappeen hiihtokeskuksen lumitykit sylkevät lunta täydellä teholla. Tai niin kuin Sappeen matkailukeskuksen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen sanoo, lumitehdas on käynnissä.

Lunta on tehtävä nopeasti ja paljon, sillä nyt pitää rinteitä saada auki. Monen viime vuoden tapaan talven alku on ollut hankala. Sappee avattiin vasta 28. joulukuuta.

– Ei tahdo ilmojen haltija meitä suosia. Mutta näihin on tyytyminen, Poukkanen huokaa.

Kausikortit myyntiin sosiaalisessa mediassa

Sappeella on kuitenkin jotain, mitä muilla keskuksilla ei ole: yli 17 000 kausikorttivarausta.

Sappee lupasi myydä kausikortin 99 eurolla, jos varauksia tulee yli 16 500. Raja ylittyi marraskuussa. Sappeen resepti kelpasi myös jalkapalloseura RoPS:lle, joka myi 59 eurolla yli 3 000 kausikorttia ensi kesäksi.

Sappee on kokeillut uudenlaisia hinnoittelumalleja 90-luvulta alkaen. Aluksi myytiin hissilippuja tiistaisin kymmenellä markalla. Jos maksoi toisen kympin, sai myös välineet tunniksi. Tiistai on edelleen suosittu kampanjapäivä.

–Tutkimuksen mukaan suomalaiset laskettelu- ja lumilautailun harrastajat haluavat lisää rinnepäiviä edullisempaan hintaan. Tulimme siihen tulokseen, että uudella tavalla hinnoiteltu kausikortti on paras tapa saada rinteeseen entistä laajempi aktiivilaskijoiden ryhmä.

Pyöräilijät testiryhmänä

Uutta mallia kokeiltiin ensin kesällä.

Sappeen Bike Parkissa alamäkipyöräilijät käyttävät hiihtohissejä kesäisin. 49,99 euron hinnalla heitä houkuteltiin kausikortin ostajiksi. Ja koska alamäkipyöräilijöitä ei ole kovin paljon, kampanja kohdistettiin myös enduropyöräilijöille. Tarjous luvattiin toteuttaa, jos ostajia tulisi vähintään 1111. Lopulta kortteja myytiin yli 1300.

Talven kampanja oli suurempi juttu, ja niinpä esimerkiksi sopivaa hintatarjousta piti miettiä pitkään.

– Tärkeintä oli uskaltaa tehdä päätös. Tällainen kampanja pitää tehdä kunnolla tai sitten ei ollenkaan, Poukkanen painottaa.

Nyt tiedetään, että Sappee onnistui. Kausikortista kiinnostuneet laskijat jakoivat Sappeen viestejä ja houkuttelivat mukaan myös kavereitaan.

Kampanjan viimeisen vuorokauden aikana varattiin yli 4 000 kausikorttia. Jos uudet kausikorttilaiset saadaan usein rinteeseen, myös Sappeen ravintola- ja majoituspalvelujen käyttöaste nousee. Mahdollisuudet toteuttaa uusia investointeja paranevat. Jo tänä talvena Sappeessa avataan uusi koko perheen Family Park, jossa on neljä erilaista rinnettä, karuselli ja pulkkamäki.

Konevoimalla ylös.

Ja vauhdilla alas.

Esimerkkejä Alpeilta

Lyhenevät talvet ovat aiheuttaneet sen, että hiihtokeskukset ovat ryhtyneet kehittämään kesätoimintaa.

Esimerkit Pohjois-Amerikasta ja Alpeilta osoittavat, että hiihtokeskusten kannattaa panostaa harrasteisiin ja aktiviteetteihin, jotka ovat luontaista hiihtokeskusympäristölle. Sappeessa pelataan frisbeegolfia, retkeillään ja pyöräillään.

– Enduro- ja alamäkipyöräilyä olemme kehittäneet kymmenen vuoden ajan. Ensimmäiset kahdeksan vuotta olivat enemmänkin uusien lajien tukemista, Poukkanen naurahtaa.

Sijainti Tampereen ja Puuhamaan lähellä tuo Sappeeseen majoittujiksi kesälomalaisia. Myös kesäteatteri tukee kesäajan liiketoimintaa.

Urbaania ulkoliikuntaa

Jyväskylän perinteinen Laajavuori on jo kokenut suuren muodonmuutoksen.

Vuonna 2011 Jyväskylän kaupunki myi hiihtokeskuksen liiketoiminnan yksityiselle Laajis Oy:lle. Vuonna 2013 Lasse Niivuori hyppäsi mukaan toimintaan.

– Alku lähti liikkeelle kahdella haastavalla talvella. Totesimme, että Laajikselle pitää tehdä vahva visio, Niivuori kertoo.

Osakkaat päättivät lähteä rakentamaan Laajavuoresta ympärivuotista vapaa-ajankeskusta, joka houkuttelee tulemaan kauempaakin. Tuossa vaiheessa Laajavuoressa oli jo suosittu frisbeegolfrata ja bikepark. Näiden rinnalle rakennettiin Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva seikkailupuisto. Talvella panostettiin snow parkkeihin ja otettiin mukaan oma parkkitiimi – molemmat vetoavat nuorempaan käyttäjäkuntaan. Samalla lähdettiin rakentamaan ensimmäistä versiota alamäkiluisteluradasta.

Uusien toimintojen aloittamisen yhteydessä Laajiksen hieman vanhahtava brändi vaati raikastamista, joka kiteytettiin Urban Outdoors -sloganiin.

– Olemme tietoisesti lähteneet ohjaamaan ihmisten mielikuvia nuorekkaan urbaanin toiminnan suuntaan, Niivuori sanoo.

Vapaa-ajankeskuksiksi muuttuvat hiihtokeskukset toimivat tiukassa kilpailuympäristössä.

– Koko toimiala kamppailee ihmisten vapaa-ajasta hyvin johdettujen ja markkinoitujen yritysten ja ketjujen kanssa. Toisaalta meillä on hyvä lähtötilanne. Laskettelu on edelleen suosituin talviharrastus ja olemme aivan Jyväskylän keskustan kupeessa. Mutta tosissaan meidän pitää tehdä töitä.

Uutta pitää kehittää myös talveen. Laajavuoressa on nyt maailman pisin 630-metrinen alamäkiluistelurata, jossa järjestetään 3. helmikuuta Red Bull Crashed Ice -kiertueen osakilpailu.

Laajiksen seikkailupuisto Jyväskylässä.

Toiminnan ytimessä seikkailupuisto

Eräs ympärivuotisen toiminnan edelläkävijöistä on ollut Sipoon Talma.

– Erilaiset kesäaktiviteetit sopivat hyvin hiihtokeskuksiin, koska meillä on joka tapauksessa perusinfra kunnossa. Ravintoloita ja muita palveluja ei tarvitse rakentaa erikseen, sanoo Talma Ski Oy:n toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi.

Talmassakin päätuote sulan maan aikaan on seikkailupuisto. Kaikkein pienemmille lapsille on tehty Kesä-Wernerin nimellä kulkeva lastenmaa.

– Seikkailupuisto on pyörinyt kaksi kesää, joista ensimmäinen oli selkeästi harjoittelua. Ja oli sitten kesä tai talvi, sää vaikuttaa hirveästi ulkoilma-aktiviteettien kävijämäärään. Kun keli oli kohdalleen, porukkaa riitti ja vastaanotto oli hyvä.

Pihlajaniemen mielestä seikkailupuisto on jatkossakin kesätoiminnan ydin.

– Seikkailupuiston oheen voi liittää monia toimintoja, jotka olisivat liian pieniä ja kannattamattomia yksinään. Sen sijaan vahvan selkärangan ympärille uusia toimintoja voi lisätä niin paljon kuin ideoita vain riittää.

Talmassa on jo havaittu, että kesätoiminta tukevoittaa hiihtokeskuksen liiketoimintaa.

– Kesän avulla saa paikattua huonoa talvea. Lisäksi saamme pidettyä osaavan henkilökunnan töissä ympäri vuoden.

Lue lisää
Koronaelvytyksellä kohti kestävää tulevaisuutta

Koronaelvytyksellä kohti kestävää tulevaisuutta

EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketti herättää poliittisia intohimoja – mutta mitä kaikkea se sisältää ja miten Suomi parhaiten hyödyntäisi oman reilun 3 miljardin siivunsa?

Finanssikriisistä toipuvat suomalaiset murehtivat nyt uutta talouskriisiä, eivätkä suotta

Finanssikriisistä toipuvat suomalaiset murehtivat nyt uutta talouskriisiä, eivätkä suotta

Tuoreen kyselyn mukaan talouskriisin uhka jättää taakseen ilmastohuolet ja jopa tarttuvat taudit. Taloustutkijan mielestä suomalaiset eivät ylireagoi, päinvastoin.

Kotitalouksien kulutus kannattelee nyt taloutta

Kotitalouksien kulutus kannattelee nyt taloutta

Kulutuksen kääntyminen kasvuun heinäkuussa ylläpitää Suomen talouden toipumista koronakriisistä. Teollisuudessa näkymät ovat edelleen epävarmat.

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa