Nuoret tarvitsevat arjessaan uusia taloustaitoja

Kuluttamisesta on tullut digitaalista, helppoa ja huomaamatonta. Talouden hallinta onkin jokaiselle nuorelle tarpeellinen perustaito.

Talous ja yhteiskunta
4.12.2017

– Aikaisemmin nuorten rahankäyttö ei juuri tullut kotiin. Nyt ostoksia voi tehdä vaikka omalla sängyllä istuen, sanoo toimitusjohtaja Juha Pantzar Takuusäätiöstä.

Rahaa kulutetaan moniin asioihin, joita aiemmin pidettiin ilmaisina.

– Ei kukaan ajatellut kymmenen vuotta sitten, että radion kuuntelusta pitäisi maksaa. Nyt Spotify on tavallinen kuluerä ja yhteydenpitoon ystävien kanssa tarvitaan mobiililaite.

Kulutuksen todellista määrää voi olla vaikea hahmottaa, sillä maksaminen on digitaalista ja usein automaattista.

Taloustaidot jakavat nuoret kahteen ryhmään, kertoo Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton HYOL:n puheenjohtaja Jari Aalto.

Osalle nuoria talouden mekanismit ovat tuttuja, koska niitä on käyty läpi jo kotona. Toisten nuorten kanssa on tarve aloittaa aivan perusasioista.

Puutteelliset tiedot saattavat johtaa nopeasti taloudellisiin vaikeuksiin.

– Moni koti tuli yllätetyksi esimerkiksi pikavippien ja kännykkälainojen tapaisissa tuotteissa. Kodeissa on onneksi reagoitu, ja tilanne onkin selvästi parantunut, Aalto kertoo.

Koska nuorten arki on erilainen kuin ennen, myös taloustaitoja pitää opettaa uudella tavalla.

Toimivia keinoja taloustaitojen opettamiseen ovat käytännönläheisyys, asioiden tuominen arkeen ja se, että nuoret voivat osallistua itse opetukseen. Myös pelillistäminen ja kilpailut motivoivat nuoria. Yksi kilpailuista on HYOL:n yhdeksäsluokkalaisille tarkoitettu taloustaitokilpailu, jonka järjestämistä OP tukee.

Pankit pyrkivät auttamaan nuoria taloustaitojen kartuttamisessa. Monet OPn työntekijät ovat osallistuneet vapaaehtoisina Taloustaitohankkeseen, jossa nuoria autetaan taloustaitojen opettelussa.

Yksi vapaaehtoisista on OPn kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen.

– Tieto ei yksinään riitä. Talouden hallintaan tarvitaan myös kärsivällisyyttä ja kykyä katsoa kauemmas tulevaisuuteen, Mikkonen muistuttaa.

"Tieto ei yksinään riitä. Talouden hallintaan tarvitaan myös kärsivällisyyttä ja kykyä katsoa kauemmas tulevaisuuteen."

OPn kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen

Lue lisää
Globaaleissa ilmastoneuvotteluissa on edessä ratkaisun hetket

Globaaleissa ilmastoneuvotteluissa on edessä ratkaisun hetket

Globaaleissa ilmastoneuvotteluissa on edessä merkittävä vaihe tämän vuoden lopulla. Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia kertoo, miksi Pariisin ilmastosopimuksen kohtalo ratkeaa käytännössä vasta...

Oppivat organisaatiot menestyvät parhaiten

Oppivat organisaatiot menestyvät parhaiten

Menestyvät yritykset muokkaavat strategiaansa toimintaympäristön muutosten mukaiseksi. Jatkuva uuden oppiminen on välttämätöntä kaikille organisaatioille, muistuttaa OP Ryhmän pääjohtaja Timo...

Kaupungistumisen megatrendillä on suora yhteys ekologisen kestävyyskriisin ratkaisuun

Kaupungistumisen megatrendillä on suora yhteys ekologisen kestävyyskriisin ratkaisuun

Ihmiskunta siirtyy asumaan kaupunkeihin, ja tämä megatrendi näkyy voimakkaasti myös Suomessa. Kaupungistumisen ja ihmiskunnan haasteiden välillä on suora yhteys. Kaupungeissa nyt tehtävät ratkaisut...