Meeri Haataja

Meeri Haataja

Meeri toimii OPlla tekoälystrategiasta vastaavana johtajana.

Puheenvuorot
20.6.2018

Vastuullisen tekoälyn suuntaa näytetään Suomesta

Millään teemalla en ole onnistunut herättämään samanlaista mielenkiintoa ja varauksetonta innostusta kuin tekoälyn vastuullisuudella. Kevään aikana niin ajatukseni kuin kalenterinikin ovat vallanneet tekoälyn etiikkaan liittyvät pohdinnat.

Mediassa on puhuttu muun muassa sote-pisteytyksistä, erehdyttävästi ihmiseltä kuulostavasta tekoälystä ja syrjivistä luottopäätöksistä. Näemme helposti tekoälyn eettisen arvioinnin tarpeellisuuden ja merkittävyyden kansalaisen roolista käsin merkityksellisenä hyvän tulevaisuuden mahdollistajana.

Käynnistimme Suomen tekoälyohjelmaan loppukeväällä Etiikka-työryhmän, jonka tehtävänä on luoda edellytykset Suomen tekoälykehityksen ohjaamiseksi ihmislähtöiselle ja vastuulliselle uralle. On välttämättömyys ja mahdollisuus, että tämä tulee olemaan kaikkien tekoälyä tutkivien, kehittävien ja hyödyntävien organisaatioiden ja yksilöiden aikaansaama kulttuurivallankumous.

Tekoälyn tärkein raaka-aine ei olekaan data, vaan luottamus. Suomalaisten luottamus niin kanssaihmisiin kuin julkiseen sektoriinkin erottuu vahvana maailmanlaajuisessakin tarkastelussa. Voisimmeko kuvitella osuvampaa paikkaa tekoälyn etiikan kulttuurilaboratoriolle? Kokomme puolesta meillä on myös kaikki edellytykset saada nopeitakin muutoksia aikaiseksi.

Nyt valmisteilla oleva tietopoliittinen selonteko on väline myös tulevaan lainsäädännön kehittämiseen tekoälyä koskien. On ratkaisevan tärkeää, että eettistä keskustelua aletaan nyt käydä laajalti eri aloilla ja monenlaisia sidosryhmiä osallistavasti. Vaikka oikeita vastauksia ei ole, tyhjästä meidän ei kuitenkaan tarvitse lähteä liikkeelle.

Moni suurista yrityksistämme on jo sitoutunut omien tekoälyn eettisten periaatteiden vahvistamiseen tänä vuonna. Tarjolla on monia hyviä eettisten periaatteiden määrityksiä, joiden avulla keskustelun oman organisaation osalta voi helposti avata.

Kesän kynnyksellä käärimme hihat ja työstimme pohjaa suomalaisille tekoälyn eettisille linjauksille kahdessa co-creation -workshopissa The Shift -festivaaleilla. Näistä syntyi yhdeksän teeman lista, joka toimikoon innoittajana keskustelulle ja jatkojalostukselle:

  • Ihmisyyden kunnioitus ja autonomia
  • Tekoälyyn pohjautuvien innovaatioiden saatavuus
  • Tavoitteiden ja metodien reiluus
  • Laajempien vaikutusten arviointi
  • Lopputuotosten luotettavuus
  • Vastuu ja omistajuus tekoälyn tekemistä johtopäätöksistä
  • Läpinäkyvyys, selitettävyys ja auditoitavuus
  • Monimuotoisuus ja osallistaminen
  • Turvallisuus ja yksityisyyden suoja

Haastamme koko Suomen elinkeinoelämän mukaan: Tehdään Suomesta maa, jossa puhe kääntyy toiminnaksi ja tekoälyn etiikasta tulee osa jokaisen tekoälyn parissa toimivan organisaation ja yksilön kulttuuria. Syksyn Helsingissä järjestettävän ministerikonferenssin teemana on tekoäly, ja mikä olisikaan upeampi viesti kuin koko yrityssektorimme sitoutuminen eettisen tekoälyn edistämiseen.

Nämä ovat kutsut, joissa paikkoja ei ole rajoitettu; Nostetaan yhdessä Suomi eettisen tekoälyn kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi.

Kirjoittaja @meerihaataja toimii OPlla tekoälystrategiasta vastaavana johtajana.

Teksti on alunperin julkaistu Tekoälyaika -uutiskirjeessä 6/2018.

Lisää blogeja
Meeri Haataja
Meeri Haataja
20.6.2018

Vastuullisen tekoälyn suuntaa näytetään Suomesta

Meeri Haataja
Meeri Haataja
25.4.2018

Asiakkaiden luottamus haastaa hyödyntämään tekoälyä vastuullisesti

Meeri Haataja
Meeri Haataja
22.3.2018

Ihmislähtöinen datatalous tarvitsee vahvaa Eurooppaa