Timo Ritakallio

Timo Ritakallio

OP Ryhmän pääjohtaja

Puheenvuorot
8.6.2018

Työelämä muuttuu – oletko valmis?

Megatrendit kuten digitalisaatio, ilmastonmuutos ja kaupungistuminen muokkaavat maailmaa, jossa elämme. Uusi normaali tarkoittaa jatkuvaa muutosta ja samalla myös monenlaista epävarmuutta ympäröivässä yhteiskunnassamme. Muutoksen vauhti tuntuu pikemminkin kiihtyvän kuin hidastuvan.

Viimeistään nyt on hyvä hetki pohtia, miltä oman työn tulevaisuus muuttuvassa maailmassa näyttää: Millaista osaamista alallani ja maailmassa tarvitaan? Millaisia töitä haluan tehdä? Mitä osaan, entä mitä haluaisin osata?

Viime kädessä meillä jokaisella on vastuu siitä, että pysymme muutoksessa mukana. Työkaluja muutoksen aalloilla taiteiluun kannattaa lähteä hakemaan osaamisen uudistamisesta. Tärkein vinkki ihmiselle, joka haluaa tehdä töitä nyt ja tulevaisuudessa: ”Pidä uuden oppimisen kipinä yllä ja lietso sitä!”. Kun on utelias uudelle, koko elämä säilyy rikkaampana ja mielekkäämpänä. Jatkuva oppiminen on myös välttämätöntä jokaiselle organisaatioille, joka haluaa olla olemassa tulevaisuudessa.

Koska organisaatiot muodostuvat ihmisistä, tämä koskettaa meitä kaikkia. Ei riitä, että opettelee asioita vain verran kuin oma työnkuva vaatii. Sen sijaan kannattaa huolehtia monipuolisesti uusien taitojen kartuttamisesta ja omasta työmarkkina-arvosta.

Oppiminen on taito, jota voi vahvistaa ja kehittää. Jokaisella on kyky oppia uutta, jos uteliaisuuden ei anna hukkua arjen suorittamisen syövereihin.

Uuden oppiminen ei tarkoita sitä, että vanhat taidot joutavat hukkaan. Päinvastoin. Osaaminen kasvaa ja uudistuu silloin, kun uudet opit täydentävät omia vahvuuksia. Siksi omaan arkeen kannattaa ujuttaa hetkiä, jolloin opettelee uutta.

Osaamisen uudistamiseen liittyy yksi inhimillinen piirre ylitse muiden: uteliaisuus eli halu tutustua avoimesti uusiin asioihin ja nähdä ne mahdollisuuksina. Uteliaisuus on voimavara, joka puskee meitä eteenpäin. Utelias mieli on virkeä, joustava ja kiinnostunut asioista laajasti, eikä se tyydy suorittamaan putkea laput silmillä. Uteliaisuudella varustetulla ihmisellä on hyvät mahdollisuudet luoda itsensä uudelleen, mikäli muuttuvat työmarkkinat sitä edellyttävät.

Kun asenteemme uuden oppimista kohtaan on positiivinen, kiihtyvällä nopeudella muuttuva maailma ei näyttäydykään enää hallitsemattomasti myrskyävänä aallokkona, vaan kiehtovana virtana, jonka aalloille tekee mieli loikata.

Muutos on aina mahdollisuus. Siihen jokaisen meistä kannattaa tarttua ja hyödyntää se täysimääräisesti. Vanha viisaus pätee tähänkin ”ei oppi ojaan kaada”.

Lisää blogeja
Timo Ritakallio
Timo Ritakallio
18.6.2019

Euroopan etsittävä tie yhtenäisyyteen

Timo Ritakallio
Timo Ritakallio
5.10.2018

Viisi askelta vetovoimaisimmaksi

Timo Ritakallio
Timo Ritakallio
8.6.2018

Työelämä muuttuu – oletko valmis?