Pohjoiseen kokousmatkalle? Mitä tehdä töiden jälkeen?

Lapissa ja Kuusamossa on paljon vähemmän tunnettuja luonto- ja kulttuurikohteita, joissa voi käväistä nopeasti myös kokousmatkalla.

Lifestyle
6.2.2018

Rovaniemi: Kulttuuria ja luontoretkiä napapiirillä

Lapin pääkaupunki avaa portin arktiselle alueelle. Luonto on kaupungissakin käden ulottuvilla. Työmatkalla ehtii hyvin sekä kamariorkesterin konserttiin, että luontoretkelle kaupungin kupeeseen.

Luontoon keskellä kaupunkia

Ounasvaaran ulkoilualue sijaitsee vain parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Metsän siimekseen pääsee halutessaan myös ilman autoa. Ounasvaaran talvikävelyreitillä voi ihmetellä kuusimetsiä ja Ounasvaaran huipun kalliomaisemia. Metsän keskellä kohoaa Ounasvaaran näkötorni, jossa voi tutkia maisemaa 160 metrin korkeudelta.

Soita ja koskia Napapiirin retkeilyalueella

Ei tarvitse ajaa kuin puoli tuntia Rovaniemen keskustasta, ja maisemat vaihtuvat. Napapiirin retkeilyalueella aukeavat sekä koskimaisemat että suot. Napapiirin retkeilyalue on oiva kohde silloin, kun Ounasvaaran ladut on jo koluttu. Alueella sijaitsee useita merkittyjä polkuja, ja keväthangille mielivä löytää täältä niin latuja kuin lumikenkäretkelle sopivia reittejä. Reitit lähtevät Vaattunkikönkäältä tai Vikakönkäältä, ja paikalle löytää helposti tienvarsiopasteiden avulla.

Arktikum ja arktinen puutarha

Arktikum-talon tiedekeskuksen ja museon kyljessä sijaitseva kokous- ja kongressitalo on monelle kokousmatkalaiselle tuttu paikka. Työpäivän jälkeen n kannattaa piipahtaa myös Lapin maakuntamuseon näyttelyssä ja Arktisen keskuksen Muuttuva Arktis -näyttelyssä, joka esittelee pohjoisten alueiden kohtaamia muutoksia. Seudun paras revontulien katselupaikka löytyy tiedekeskuksen ja museon takaa sijaitsevasta arktisesta puutarhasta.

Rovaniemi

Arktikum-tiedekeskuksen takapihalla aukeava arktinen puutarha on yksi Rovaniemen parhaista paikoista bongata revontulia. Kuva: Arktikum/Pekka Koski

Kulttuuritalo Korundi

Vanhaan postiautovarikkoon rakennettu Kulttuuritalo Korundi on paitsi taidemuseo, myös maailman pohjoisimman ammattikamariorkesterin, Rovaniemen Kamariorkesterin, virallinen kotipaikka. Kevättalvella Korundissa pääsee tutkimaan Kalevala Korun 80-vuotisjuhlanäyttelyä ja Länsi- Australiasta napapiirille tuotua nykytaidetta. kävelymatka rautatieasemalta Korundiin kestää vain kymmenen minuuttia.

Inari ja Saariselkä: Lapin huipulla

Revontulet loistavat Inarissa jopa kahtenasatana yönä vuodessa. Inari–Saariselän alueella yhdistyvät saamelaiskulttuuri, erämaan rauha sekä valtava määrä laskettelurinteitä ja hiihtolatuja.

Suoraan ladulle Kaunispään tunturilta

Saariselällä ulkoilureitit kulkevat tunturimaisemien äärellä. Talvisin latuja riittää jopa 200 kilometrin verran. Hiihtoretken voi aloittaa esimerkiksi Kaunispään tunturin huipulta, Urho Kekkosen kansallispuiston rajalta. Tunturin laki on mainio näköalapaikka, vaikka suksia ei olisikaan matkassa: 437 metrin korkeudelta näkee kirkkaalla säällä Venäjän rajalle saakka.

Siida avaa ikkunan saamelaiskulttuuriin

Inarin keskustassa sijaitsevan Saamelaismuseo Siidan ja luontokeskuksen näyttelyt kertovat saamelaisten historiasta ja kulttuurista sekä Ylä-Lapin luonnosta. Sisätiloissa museokävijä oppii pohjoisesta luonnonkierrosta ja käsityötaidoista. Museon pihamaalla sijaitsevassa ulkoilmamuseossa voi kurkistaa entisaikojen saamelaisasutuksiin.

Saamelaismuseo Siida

Saamelaismuseo Siidan päänäyttely Inarin keskustassa esittelee perinteitä monivivahteisin keinoin. Kuva: Saamelaismuseo Siida

Luontoretkelle riippusiltaa pitkin

Saamelaismuseo Siidasta ei tarvitse kävellä kuin kilometri länteen päästäkseen luontoretkelle. Esteetön Juutuan luontopolku kulkee suoraan metsäisiin maisemiin. Yksi reitin ehdottomista kohokohdista lienee reitin alkupäässä oleva Jäniskoski, jonka yllä roikkuva riippusilta. Ladut samoihin maisemiin lähtevät suoraan Siidan pihalta.

200 kilometriä kävelyreittejä UKK-puistossa

UKK:n eli Urho Kekkosen kansallispuistossa riittää nähtävää. Suomen toiseksi suurimmassa kansallispuistossa on merkittyjä reittejä 200 kilometrin edestä. Lyhyin reitti on vain kilometrin mittainen, mutta tosivaeltajalle on tarjolla useiden päivien mittaisia retkiä. Parin kilometrin kävelymatkan päässä Saariselältä sijaitsevassa Pääsiäiskurussa lunta riittää usein vielä heinäkuussakin.

Ulkoilmajuhlaa porokuninkuusajoissa

Poroihin ja poronhoitokulttuuriin voi tutustua porosafarilla tai porotilavierailulla. Maalis-huhtikuun vaihteessa Inarissa järjestettävissä Inarin Porokuninkuusajoissa käydään kiihkeä kisa pohjoisen nopeimmasta porosta. Kuninkuutta tavoittelee 24 kilpaporoa, jotka ovat saaneet parhaat pisteet aiemmin talvella järjestetyissä cup-kilpailuissa.

Ruka ja Kuusamo: koskikelluntaan tai hevosen selkään

Rukalla lasketaan yli kahtenasatana päivänä vuodessa, ja tunturilla tapahtuu kaikkina vuodenaikoina. Työmatkalta vapaalle vaihtava lomailija ehtii ottaa lyhyessä ajassa haltuun ison määrän muitakin talviurheilulajeja.

Koskikelluntaa Kiveskoskella

Koskikelluntaa järjestetään Kitkajärven Kiveskoskella, joka on kesäisin myös suosittu kalastuspaikka. Koskikellunnassa käytettävät kelluntapuvut takaavat, ettei jääkylmä vesi pääse iholle. Joen vietäväksi heittäytyminen on yllättävän rentouttava kokemus.

Elämyksiä hevosen selässä

Kun lumikengät, maastohiihto ja koskikellunta on testattu, maisemia voi tutkia erilaisesta perspektiivistä. Kuusamon kupeessa sijaitsevalla Ruska Laukan tilalla pääsee lyhyelle tai pidemmälle hevosvaellusretkelle. Tilan pihapiiristä löytyy myös Kuusamon viimeinen kyläsepän paja, jossa voi tutustua sepän työkaluihin ja töihin.

Jyrkkiä pudotuksia Pienellä Karhunkierroksella

Oulangan kansallispuistossa sijaitseva, Kuusamon kuuluisin vaellusreitti Karhunkierros on 80 kilometrin mittainen. Juumassa sijaitseva Pieni Karhunkierros sopii hyvin myös päiväretkikohteeksi. 12 kilometriä pitkän reitin varrella sijaitsevan Kallioportin laelta on lähes sadan metrin pudotus, joten alhaalla olevaa rotkoa voi tutkia lintuperspektiivistä. Reitti on avoinna ympäri vuoden, ja se on samalla yksi Suomen suosituimmista luontoreiteistä. Pienen Karhunkierroksen patikoi vuodessa noin 60 000 retkeilijää.

Ruka

Lumikengät tai sukset ovat tarpeen Rukalla ja sen lähialueilla sijaitsevilla luontopoluilla. Kuva: Ruka-Kuusamon Matkailu ry

Keskelle tykkymetsää Riisitunturille

Riisitunturin tykkymetsä on talviretkeilijän ja valokuvaajan paratiisi. Kesäaikaan Kuusamosta reilun 50 kilometrin päässä sijaitsevan tunturin laelta voi ihailla rinnesoita ja alhaalla näkyvää Kitkajärveä. Tunturialueelta löytyy useita lumikenkäilyyn ja patikointiin sopivia kävelyreittejä sekä 20 kilometrin verran lumisia latuja. Poluilla ei ole talvikunnossapitoa.

Karhujen jäljille Kuusamon suurpetokeskukseen

Kevään koittaessa matkailija voi piipahtaa tutustumassa suomalaisiin suurpetoihin Kuusamon Suurpetokeskuksessa. Tunnetuimpia tarhan asukkeja lienevät karhut, joista vanhin on majaillut tarhalla vuodesta 1992. Petokeskus ei ole tyypillinen eläintarha vaan enemmänkin karhujen orpokoti, jossa metsän valtiaita pääsee seuraamaan hyvin läheltä – jahka karhut ensin heräilevät talviuniltaan.

Lue lisää
Luontoa videolinkin päässä

Luontoa videolinkin päässä

Suomen metsiin saapuu nyt yhä enemmän matkailijoita, jotka kaipaavat uudenlaisia palveluita luonnon kokemisen tueksi. Lappilainen Riitta Raekallio-Wunderink lähettää perhemetsästään videokuvaa...

Tilimalli ohjaisi tulonsiirrot niitä eniten tarvitseville

Tilimalli ohjaisi tulonsiirrot niitä eniten tarvitseville

Sosiaaliturvan uusi tilimalli kohdistaisi tulonsiirrot nykyistä selkeämmin ihmisille, jotka ovat pienituloisia koko elinkaaren tulojen perusteella. Malli vähentäisi julkisia menoja ilman tuloerojen...

Puhdasta ilmaa, kiitos - Eurooppalaiset vaativat ratkaisua ilmansaasteisiin

Puhdasta ilmaa, kiitos - Eurooppalaiset vaativat ratkaisua ilmansaasteisiin

Autojen päästöskandaalit ja kasvava tieteellinen todistusaineisto ilmansaasteiden luultua vakavimmista vaikutuksista ovat saaneet ihmisten mitan täyttymään ympäri Euroopan. Sekä kaupungeissa että...

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa