Pienpanimoista on tulossa paikallisia matkailuvaltteja

Suomessa on jo 100 pienpanimoa, jotka houkuttelevat nyt asiakkaita paikallisuudella, persoonallisella miljööllä ja omalla ravintolatoiminnalla.

Lifestyle
26.7.2018

Käsityöläisoluiden kasvanut suosio näkyy myös Suomessa pienpanimoiden määrässä. Valviran tietojen mukaan maaginen sadan pienpanimon raja rikkoontui toukokuussa, kun Kotkassa avautui Steam Brewery -panimo.

Samalla panimoiden välinen kilpailu on kiristynyt:

– Jo peruskaupassa alkaa nyt olla melkoinen valikoima pienpanimo-oluita. Jos haluat asiakkaan ostavan oluttasi myös toisen kerran, laadun pitää todellakin olla kunnossa, kertoo Jan Karlstedt, toinen vääksyläisen Kanavan Panimon perustajista.

Suuri osa pienpanimoiden tuotteista myydään suoraan tai tukkujen kautta ravintoloihin ja ruokakauppoihin ympäri Suomea. Yhä useammin panimoiden yhteyteen kuitenkin perustetaan oma panimoravintola tai -puoti, jossa vierailijat voivat tutustua panimon tuotantoon ilman välikäsiä.

Vuoden 2017-2018 vuodenvaihteen alkoholilainmuutoksen myötä pienpanimoille tuli lupa myös vähittäismyyntiin, eli oluita voidaan myydä kävijöille mukaan suoraan panimolta.

Suomessa on jo yli sata pienpanimoa.

Olutterassi näköalalla

Parhaillaan panimovierailu on kokemus, jota varten matkataan kauempaakin. Karlstedt uskoo, että tulevaisuudessa esimerkiksi Yhdysvalloissa jylläävä pienpanimomatkailutrendi tulee näkymään yhä vahvemmin myös Suomessa. Silloin panimon paikalla todella on väliä.

– Me katsoimme kartalta, missä ei vielä ole panimoa, ja päädyimme takaisin kotiseudullemme Vääksyyn. Täällä saimme käyttöömme tilat historiallisesta, alun perin meijeriksi rakennetusta kiinteistöstä aivan kanavan vierestä, hän kuvailee.

Talvisin piskuisen Vääkyn väkiluku on 8 000, kesäisin se on noin 25 000. Siksi myös vuonna 2016 perustettu Kanavan Panimo avasi tänä kesänä oman pop up -terassin suoraan panimon yhteyteen.

– Terassilla voi nautiskella oluita puistoympäristössä ja samalla seurata, kuinka juomat valmistuvat ikkunan toisella puolen, Karlstedt kuvailee.

– Toivon, että tulevaisuudessa voisimme tarjota asiakkaille myös ruokaa.

Tunnelmia Kanava Panimon avajaisista.

Panimokierros Lapissa

Pienpanimoita löytyy nyt lähes joka puolelta Suomea. Rovaniemeläinen Lapin Panimo aloitti toimintansa 2016 mutta jatkaa yli puoli vuosisataa katkenneena ollutta oluen panemisen perinnettä. Kaupungin edellinen panimo tuhoutui sodassa vuonna 1944.

– Lapissa panostetaan puhtaaseen ja suodattamattomaan olueeseen, kertoo panimomestari Arturs Dutka.

Rovaniemellä otetaan huomioon myös se, että yhä useammat valitsevat käsityöläisoluen ruoan seuralaiseksi:

– Meidän oluemme käyvät erityisen hyvin yhteen ruoan kanssa, Dutka sanoo.

Suomen ja tiettävästi koko Euroopan pohjoisimmassa panimossa järjestetään sopimuksesta myös panimovierailuja. Ne ovat konkreettinen tapa näyttää, mitä kaikkea oluen panemiseen kuuluu, ja vierailijat pääsevät maistelemaan esimerkiksi hauskasti nimettyjä Keroa, Aihkia tai vaikka Hippua.

–Lappilaisuus on mukana vahvasti kaikessa, mitä teemme, Dutka summaa.

Olutta Olavinlinnan kupeessa

Vahvaan paikallisuuteen nojaa myös Savonlinnaan loppuvuonna 2015 perustettu Mustan Virran Panimo. Panimolta ja nyt kolmatta kesää auki olevasta panimobaarista on suora näköyhteys Olavinlinnaan, jonka historia näkyy myös tuotteiden etiketeissä.

– Baarin ja oman puodin avulla saamme suoran kontaktin asiakkaisiin. Ihmiset myös maistelevat rohkeammin, kun me olemme opastamassa paikan päällä, kuvailee toimitusjohtaja Petteri Vänttinen.

Vänttisen mukaan pienpanimoille todella löytyy kysyntää. Toisena toimintavuotenaaan Mustan Virran Panimo lähes viisinkertaisti liikevaihtonsa.

Vänttinen uskoo, että tulevaisuudessa Suomessa juodaan vähemmän mutta entistä laadukkaampaa olutta.

– Teemme myös Savonlinnan oopperajuhlille oman oluen. Se jos jokin kertoo siitä, että hyvä olut on nyt täysin salonkikelpoista.

Lue lisää
Avoimuus on avain vastuulliseen sijoittamiseen

Avoimuus on avain vastuulliseen sijoittamiseen

Vastuullinen sijoittaminen on yleistynyt viime vuosina rytinällä. Vahvimmat kirittäjät ovat ilmastonmuutos ja kuluttajien vaatimukset.

Petteri Orpo: ”Osakesäästötilien hyödyt korvaavat verotulojen menetykset”

Petteri Orpo: ”Osakesäästötilien hyödyt korvaavat verotulojen menetykset”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo arvioi, että osakesäästötilien vaikutukset kansantalouteen korvaavat moninkertaisesti valtion menettämät verotulot.

Arktinen alue kuumenee - Suomi on matkalla seudun solmukohdaksi

Arktinen alue kuumenee - Suomi on matkalla seudun solmukohdaksi

Maailman vauraimpien valtioiden kiinnostus maapallon pohjoisinta kolkkaa kohtaan kiihtyy. Kehitys on yksi kaikkien aikojen mahdollisuuksista Suomelle. Mutta onko arktisen alueen herkän luonnon ja...

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa