Mulla on tapana käydä ruokaostoksilla kerran tai korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Olen työskennellyt ruokakaupassa viimeiset neljä vuotta opintojeni ohessa ja siinä sivussa oppinut lähes tulkoon inhoamaan ruokaostoksilla käymistä. Olen myös todennut, että keskittämällä ruokaostosten teon yhteen tai kahteen kertaan viikossa, säästän hermojeni lisäksi myös rahaa, sillä heräteostoksien määrä vähenee ja ostoslista tulee suunniteltua paremmin jo kotona.

Tässä postauksessa aion esitellä teille mun viikon ruokaostokset sekä näistä elintarvikkeista tekemäni ruuat. Vaikka mä olen äärimmäisen laiska ruuanlaittaja, en käytä eineksiä lähes ollenkaan, vaan teen sen sijaan helppoja ja yksinkertaisia kotiruokia tuoreista raaka-aineista. Silloin tiedän mitä laitan suuhuni ja pystyn helpoiten noudattamaan itselleni sopivaa ruokavaliota. Mä en käytä vehnä- enkä maitotuotteita ollenkaan, joten siksi korvaan esimerkiksi tavallisen maidon soijamaidolla ja ruokakerman kaurakermalla.

Viikon kauppalista:

4 kauraleipää 1,00 e

850 g perunoita 0,50 e

700 g sika-nautajauhelihaa 3,15 e

margariinia 1,19 e

paseerattu tomaattimurska 0,63 e

400 g fileesuikaleita 3,79 e

1 litra soijamaitoa 1,15 e

250 g kaurakermaa 0,85 e

tonnikalapurkki 1,17 e

200 g kaurajugurttia 0,69 e

300 g kirsikkatomaatteja 1,19 e

350 g minipaprikoita 1,49 e

900 g banaaneja 1,17 e

1 kg nektariineja 2,89 e

sipulinippu 1,15 e

500 g grillimakkaroita 1,39 e

750 g soijajugurttia 2,75 e

300 g uusia perunoita 0,31 e

Yhteensä 26,45 e

Mun mielestä ruuanlaittaminen on yksi niistä pakollisista pahoista, mikä on vain pakko hoitaa, jos meinaa pysyä hengissä. Siitä syystä teen yleensä isompia satseja kerralla, jotta voin syödä samaa ruokaa useampia kertoja ja välttyä jokapäiväiseltä kokkaamiselta. Muistan, kuinka nuorempana kotona asuessani valitin äidille aina, jos piti syödä samaa ruokaa paria kertaa useammin, mutta nykyään voin syödä samaa ruokaa helposti kolmekin päivää, sillä onhan se nyt paljon helpompaa lämmittää valmis ruoka nopeasti mikrossa kuin kokkailla joka päivä jotain uutta.

Viikon ruokapäiväkirja ja reseptit viikon ruokiin

Viime viikolla tein kolmea ruokaa, joita sitten söin seitsemänä päivänä. Viikon ruokani olivat jauheliha-perunasoselaatikko soijamaitoon, uudet perunat & grillimakkarat sipuli-voikastikkeella juhannuksen kunniaksi sekä kanawokki.

Mun tyypillisiä aamu- ja iltapaloja ovat kauraleipä erilaisilla lisukkeilla, hedelmät, soijajugurtti ja maissikakut sekä puuro, kuten viikon ruokapäiväkirjasta voi nähdäkin. Välipaloja syön hyvin epäsäännöllisesti, mutta nälän yllättäessä syön useimmiten hedelmän tai leivän.

Mä teen aika paljon samoja ruokia viikosta toiseen, sillä jotenkin uusien ruokavaihtoehtojen keksiminen tuntuu työläältä. Välillä kuitenkin kyllästyn syömään kanawokkia tai jauhelihakastiketta, jolloin käytän Googlea apuna ruokien ideoinnissa. Uskon, että saman haasteen kanssa painii moni muukin, joten haluan vielä tähän loppuun jakaa teille reseptit viikon aikana syömiini jauheliha-perunasoselaatikkoon sekä kanawokkiin. Ehkäpä joku saa näistä vaihtelua omiin arkiruokiinsa!

Maidoton jauheliha-perunasoselaatikko

Tähän tarvitset: 850 g perunoita, 700 g jauhelihaa, sipulia, 3 dl soijamaitoa, margariinia, suolaa, jauhelihamaustetta ja pippuria.

Tee näin: Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Paista jauheliha pannulla pilkotun sipulin kanssa ja mausta se jauhelihamausteella ja pippurilla. Laita uuni lämpeämään 175-asteiseksi ja voitele uunivuoka margariinilla tai öljyllä kevyesti. Muussaa keitetyt perunat sähkövatkaimella, lisää joukkoon soijamaitoa, margariinia ja suolaa. Sekoita jauheliha ja perunamuusi keskenään uunivuoassa ja paista laatikkoa uunissa noin 40-50 minuuttia.

Kanawokki

Tähän tarvitset: 400 g fileesuikaleita, 500 g pakastewokkivihanneksia, paprikoita, kirsikkatomaatteja, ananaspurkki, suolaa, pippuria, paprikamaustetta ja grillimaustetta

Tee näin: Kypsennä fileesuikaleet pannulla ja mausta ne grillimausteella. Lisää kypsien suikaleiden joukkoon jäiset wokkivihannekset ja anna niiden paistua pannulla. Vihannekset sulavat nopeammin, jos laitat pannun päälle kannen. Kun wokkivihannekset alkavat olla lämpimiä, lisää joukkoon purkki ananaspaloja sekä hieman ananasmehua, tuoreita paprikasuikaleita sekä kirsikkatomaatteja. Mausta wokki lopuksi suolalla, pippurilla ja paprikamausteella.

Tutustu myös Cian omaan blogiin.